Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jestem tu nowa - pomocy! Szukam informacji o.... - Norwegia

Czytali temat:
Eugenia Noicka (5787 niezalogowanych)
10 Postów

(sękata)
Wiking
Witam, za miesiąc wraz z dzieckiem (19mieś) zamierzamy się przeprowadzić do męża, który pojutrze leci do Haugesund.
Mam straszny mętlik a jeszcze więcej pytań:

1) czy w Haugesund są jakieś kursy norweskiego dla obcokrajowców? Jakie są ceny?
2) czy jest możliwość rozpoczęcia tam studiów?
3) szukamy domu do wynajęcia najlepiej z dużym metrażem za rozsądne pieniądze na początek, gdzie ich szukać?
4) mamy 2 koty które zamierzamy zabrać. Jakie są procedury, co trzeba mieć żeby nie było problemów na lotniskach lub już na miejscu???

Proszę, odpowiedzcie mi narazie na te pytania, nie wiem gdzie szukać, nie znam norweskiego ni w ząb.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
ten duży metraż,to ile kvadratmeter?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
sękata napisał:

4) mamy 2 koty które zamierzamy zabrać. Jakie są procedury, co trzeba mieć żeby nie było problemów na lotniskach lub już na miejscu???

Nie chce cie znechecac, ale moze bryc problem, ze znalezieniem czegos z powodu kotow.
Niestety prawda jest taka, ze jak ma sie zwierzaka, to znalesc cos graniczy prawie z cudem.
No, ale kto wie, moze wam sie uda.

Ogolnie to ogloszenia sa tutaj:
www.finn.no/finn/realestate/lettings/result?areaId=20197
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(sękata)
Wiking
chcemy wynająć dom na 2 rodziny bo jedziemy tam razem ze znajomymi czyli 4 dorosłych i 3 dzieci wiec łatwiej jest wynajac dom i dzielic koszty na pol, przynajmniej na poczatku, dlatego interesuje nas metraż powyżej 120m2

przegladam juz od jakiegos czasu te strone finn.no ale jesli sa domy z dobrym metrazem to zupelnie nie w interesujacej mnie okolicy albo za duza kwote albo bez umeblowania a to nie wchodzi w gre bo nie mamy tyle kasy zeby przyjechac do pustego, zwlaszcza z dziecmi i urzadzac od 0. Ktos mi powiedzial, ze lepiej nie szukac przez neta tylko na miejscu sie zakrecic i cos znalezc bo nie wszystkie domy sa wystawione? To prawda?

jesli chodzi o koty dlaczego mam miec problemy? koty są dorosłe, dodam że rasowe wiec nie rozrabiaja tak jak dachowce, nic nie niszcza, to nie pies ktory ma swoj zapach i moze pogryzc meble?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
sękata napisał:
koty są dorosłe, dodam że rasowe wiec nie rozrabiaja tak jak dachowce, nic nie niszcza,
Takie rzeczy mozesz wmawiac tym, co nigdy kotow nie mieli - ale nie moja sprawa i to nie ja szukam mieszkania i nie moje zmartwienie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(Bergen Wirtualna Mapa)
Wiking
Jeśli siedzisz z dzieckiem w domu możesz skorzystać z darmowych lekcji online

www.norweski.angielski-kursy.pl/lekcja-1-norweski/

Polecam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Ja mialam problem zeby wynajac mieszkanie posiadajac malego psa, o kotach nie wspomne bedziecie mieli jeszcze trudniej.
Przegladajac ogloszenia mozecie prawie w kazdym z nich doczytac ze zadnych zwierzat.
No ale moze sie Wam poszczesci.
Zycze powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
aaaaaaaaaaaaaaaa ja tu widze 3 koty > dwa rasowe i jedna kotka nierasowa.....

Widze ze koty wazniejsze jak wszytsko > dwa zapchlone smierdzace zgnilce,a zaraz sie o nich zrobi na forum ze 4 strony.....
Haudesund to wieksza wioska i jest tam potezny problem ze znalezieniem pracy!
Połaczenia fatalne > stgr prom, bergen tez pron, albo wyprawa przez góry.....
Pogoda fatalna > pada ciagle i czesto wieje....

Wybór "dobry"....
aaaaaaaaaaaaaa no 120m2 za najlepiej 6000nok z garazem, ogrodem, wybiegeim dla zapchlenców,etc..
Ciekawe skąd i w jakich waruneczkach w polandii sie mieszka....(?)
Dla takich ludzi jak wy norwegia powinna byc nieosiagalna.....
Po przeczytaniu dwóch zdan smierdzi od ciebie gburem, drobnomieszczanstwem, gnojem, i kocimiu szczochami
aaaa fuuujjjjjjj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(sękata)
Wiking
nie rozumiem co się Wam się dzieje?

Zapytałam się normalnie jak to wygląda na miejscu, nie proszę o komentarze odnośnie znajdywania pracy, antyreklamy czy obrażania!!!!! Macie jakieś problemy z czytaniem ze zrozumiemiem??
gburstwo to wychodzi z ciebie, panie marianek, masakra :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok