Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

odszkodowanie - Norwegia

2 Posty
Monika J.
(Miśka)
Wiking
Witam!! Czy ktoś może mi pomóc i coś wie na temat odzkodowania za złamania np ręki lub palca. W szpitalu na pytanie o odszkodowanie wzruszają ramionami nie bardzo wiedząc o co chodzi. Dodam że wypadek nastąpił w miejscu pracy i dana osoba jest ubezpieczona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jeżeli mu ucięło rękę a przy okazji należy do związków zawodowych to mooooże parę groszy dostanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Miska,w No odszkodowanie jest wyplacane dopiero przy 15% ubytku na zdrowiu(ocena po zakonczeniu leczenia,wiec wlec sie moze to nawet do 2 lat).Stopien uszczerbku ustala jeden lekarz zazwyczaj wskazany przez firme ubezpieczeniowa.
Nie ma znaczenia,czy wypadek byl w pracy czy nie,nie ma w Norwegii takiego pojecia jak odszkodowanie za straty moralne czy niedostosowanie miejsca pracy do przepisow bhp.No niestety..Placa tylko za trwaly procent uszczerbku na zdrowiu.
Jezeli reka/palec zrosna sie prawidlowo,nie liczcie na nic.
Jezeli osoba poszkodowana nalezy do zwiazkow,to nie jestem pewna od ilu,ale chyba juz od 1%jest wyplacane odszkodowanie(w zwiazkach masz dodatkowe ubezpieczenie).
Zgloscie od razu w nav,ze byl to wypadek w miejscu pracy,wypelnijcie odpowiednie druki.To samo w zakladzie ubezpieczen,w ktorym firma ubezpieczyla pracownikow(zapytajcie pracodawcy gdzie).
Wszelkie koszty zwiazane z leczeniem,nawet leki,za ktore placicie w aptece,rachunki odnoscie do nav.Jezeli jest potrzeba leciec samolotem,jechac pociagiem,autobusem(oczywiscie wewnatrz Norwegii) na kontrol do innego miasta,bilety tez do nav.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Monika J.
(Miśka)
Wiking
Dzięki za informację "truskawkowa" pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Truskawkowa male pytanie jezeli wiesz oczywiscie. Czy nie jest tak ze nav zwraca koszty leczenia ale tylko do ustalonych kosztow? Kolega niefortunnie w pracy wybil sobie zeba i wiem ze nav pokryje koszty wstawienia tylko do 8000 koron reszte musi zaplacic sam.W tym przypadku nie ma problemu bo firma pokryje roznice ale pytanko tak na przyszlosc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie wiem jaki ma limit w tej chwili nav,bo z wypadkiem bezposrednio mialam do czynieniea juz 2 lata temu,ale to nie ma zadnego znaczego,bo jezeli chodzi o wypadek w pracy,calosc jakichkolwiek kosztow czy strat ma obowiazek pokryc ubezpieczenie,nav,albo prywatne,ktore ma obowiazek wykupic zaklad pracy...jezeli nav ma limit,reszte doklada prywatny ubezpieczyciel
takze to nie jest tak,ze zaklad pracy sam doklada do leczenia,chyba,ze ma za uszami,bo ubezpieczenia nie wykupil
takze na przyszlosc-nie ma takiej opcji,zebys cokolwiek doplacal do leczenia wyniklego z wypadku przy pracy
dlatego zawsze powtarzam,bardzo wzne jest jak najszybsze zgloszenie wypadku do navu i do prywatnej ubezpieczalni
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
krolestwo za konia napisał:
... Czy nie jest tak ze nav zwraca koszty leczenia ale tylko do ustalonych kosztow? Kolega niefortunnie w pracy wybil sobie zeba i wiem ze nav pokryje koszty wstawienia tylko do 8000 koron reszte musi zaplacic sam.W tym przypadku nie ma problemu bo firma pokryje roznice ale pytanko tak na przyszlosc.
.... Leczenie w norge jest bezpłatne bez względu na koszt zabiegu lub operacji.
NIE MYLIĆ Z WPŁATĄ PRZY REJESTRACJI..../oraz za opatrunki w przychodni / to inna bajka...
Natomiast
..Stomatologia w Norge jest płatna w 100%/dla dorosłej i czynnej zawodowo osoby / stad NAV w tym konkretnym przypadku pokrywa część/...bo pewnie przy okazji ten Ktoś był też i na zwolnieniu lekarskim ...
leżeli komisja zakładowa spisała protokół zdarzenia powypadkowego i Ubezpieczyciel gościa to zatwierdził to ma ON duuużo szczęścia...
Inaczej za naprawę uzębienia musiał by bulić jak za diamenty...

W norge obowiązują dwa ubezpieczenia ....
I-ustawowe i powszechne płacone w kwocie potrącanego naszego indywidualnego podatku....
II-prywatne ...indywidualne zależne od Naszego WYBORU uwzględniające specyfikę pracy zawodowej i indywidualnego zapotrzebowania....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Gabriel,Ty chyba nie rozumiesz tematu...
rozmawiamy o wypadkach przy pracy...
dlaczego wedlug Ciebie chlopak mial duzo szczescia,ze ubezpieczyciel zatwierdzil ten zab,nie rozumiem...
wypadek przy pracy to wypadek przy pracy i nie ma to znaczenia,czy to zab,czy kawalek ucha,calosc kosztow zwiazana z leczeniem w tym wypadku musi byc pokryta przez ubezpieczyciela-nav czy tez prywatnego,w ktorym firma ma wykupione ubezpieczenie...
ubezpieczenie prywatne to insza broszka
mozemy jeszcze polemizowac,jezeli miales wypadek i opowiesz cos z praktyki,nie ze zaslyszanej teorii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zakład pracy , każdy logicznie myślący..... nie wszystkie niestety są takie nawet TU w Norge , ma jedynie ubezpieczenie zbiorowe od odpowiedzialności cywilno prawnej....
Natomiast każda OSOBA w tym kraju bez względu na pochodzenie i obywatelstwo ma moralny obowiązek ubezpieczyć się INDYWIDUALNIE..
TAK JAK PISAŁEM WYŻEJ...
W mojej firmie są osoby które są ubezpieczone prywatnie nawet i w trzech systemach...
Zdrowotnym...
Emerytalnym...
Wypadkowym...

I to u różnych ubezpieczycieli ..którzy akurat mają najlepsze oferty na rynku w danych działach ubezpieczeniowych..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie interesuja mnie ubezpieczenia prywatne,nikt nie ma obowiazku sie w takowych ubezpieczac
jezeli Twoj zaklad pracy nie wykupil ubezpieczenia wypadkowego,a bedziesz mial wypadek,to zapraszam do mnie,dam Ci namiary na adwokata,zaraz szybciutko ich przekona jakie sa ich obowiazki wobec Ciebie,pokrycia kosztow i wyplaty ewentualnego odzskodowania(czego Ci nie zycze,bo 15% uszczerbku na zdrowiu to juz jest niefajnie)

btw
z mojej strony to juz koniec dyskusji,powiedzialam co wiedzialam,jezeli ma ktos problemy z poprowadzeniem sprawy i chce kontaktu z adwokatem specjalizujacym sie w wypadkach przy pracy,prosze pisac na priv
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok