Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Przedszkole Porsgrunn,opieka medyczna itd - Norwegia

Czytali temat:
(1075 niezalogowanych)
12 Posty

(ejzaczek)
Wiking
Czy ktos mieszka w Porsgrunn lub okolicy Skien i mógłby mi pomóc odpowiadając na pytania???Od ilu lat dzieci idą do przedszkola-moja córeczka ma 5lat i nie wiem ile czasu wczesniej muszę Ją zapisc.Jak jest z opieką medyczna-jesli tylko mąz jest zgłoszony na policji,ma numer pesel stały i pozwolenie na pobyt na 5lat-czy tak samo musi nas zgłosic zebysmy miały prawo do opieki medycznej???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Mąż powinien Was też zgłosić na policji żebyście miały tutaj pozwolenie na pobyt, tak samo jaki i numery pesel. Z pewnością jesteś razem z córeczką wciągnięta na ubezpieczenie męża. Ja jak tutaj przyjechałam to pierwsze co to pojechaliśmy na policję,musiałam być osobiście z dzieckiem, po to żeby mogli na policji mnie zobaczyć i dziecko i porównać ze zdjęciami..córka miała wtedy 3mce.Następnie jak zaczęłam chorować i poszłam do lekarza to nie miałam swojego numeru, lekarz doradził nam żeby załatwić go jak najszybciej bo później mogę mieć problemy...więc tak zrobiliśmy, tzn mąż pozałatwiał wszystko. Co do przedszkola, to moja córcia skończy w grudniu dwa latka i chcę ją w przyszłym roku wysłać do przedszkola, pielęgniarka na szczepieniu powiedziała mi,że najlepiej będzie jeśli już w lutym zapiszę ją to wtedy zacznie mała chodzić od września normalnie do przedszkola-tak było w moim przypadku.. nie wiem jak u innych, pewnie pozostali lepiej Ci wszystko wytłumaczą
aa! mój mąż miał też pozwolenie na pobyt na 5lat więc i my dostałyśmy go automatycznie na taką samą datę co on.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(ejzaczek)
Wiking
Dziękuję za odpowiedz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
generalnie opieka madyczna tu jest płatna dla ciebie i meza dzieci maja za free
ale zbieraj rachunki jak uzbierasz ok 2000 tys koron ( dokładnie ilepowie ci pani w nav) i wtedy nav zwraca pieniazki Jest z tym ciut latania i składania papierkow ale dostaniesz zwrot a co do przedszkola to zapisuje sie około marca ale mozesz podejsc i sie spytac czy maja jakies wolne miejsce
dzieci uczeszczaja do przedszkola od 8 mc Bo pierwsze 8 mc wg przepisow mama musi siedziec z dzidzia w domku a potem (miesiac chyba) tata
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
kami napisał:
... zbieraj rachunki jak uzbierasz ok 2000 tys koron ( dokładnie ilepowie ci pani w nav) i wtedy nav zwraca pieniazki Jest z tym ciut latania i składania papierkow ale dostaniesz zwrot

Kami to możesz mi odpowiedzieć na moje pytanie? jeśli tutaj chodziłam do dentysty prywatnie i wydałam na niego ponad 3tys koron to mogę ubiegać się o zwrot?? z tym,że ja jestem na ubezpieczeniu męża...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
jak masz rachunki to udaj sie do nav tam ci dadza papiery do wypełnienia i oczywiscie ze ci zwroca dowiedz sie jak to wyglada w praktyce ja z tego nie kozystałam ale powiedziała mi to pieleniarka na poczatku roku jak wybierałam lekaza rodzinnego
Mojej koleżance zwrocili za okulary wiec za dentyste tez powinni
Podejdz z rachunkami do nav tam cie pokieruja
a i musza to byc rachunki w danym roku kalendarzowym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
z tego co teraz czytam z ulotki ktora dała mi pielegniarka moga to byc przewozy do szpitala jak jest stan ciezki lekarstwa ale nie witaminki i antykoncepcja gen leki zapisane przez lekaza ktore musisz przyjac itp
a i badania za ktore zapłaciłas a zlecił je lekarz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
tak tak, dentysta i pogotowie miałam w tym roku... mój mąż jutro się wybiera do NAV to się popyta o to, dzięki za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia ze jestes na ubezp meza bo nie bardzo jest tu ubezp skoro za kazda wizyte musisz płacic tu nie ma bezpłatnej opieki medycznej chyba ze dot to dzieci do 18 lat chyba badz 16
jak masz wszystkie papiery i jestes tu legalnie to wszystko OK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ZYCZE POWODZENIA MAGDALENA I JAK SIE DOWIE TO DAJ ZNAC JAK TO WYGLADA OD STRONY PRAKTYCZNEJ I JAK DOSTANIE ODMOWE TO POSTARAM SIE POSZUKAC NA STRONKACH NAV O TYM
bo czasem panie z nav w okienku sa negatywnie nastawione ze przerywa sie im kawke badz sa niepoinormowane jak było to z kursem jezykowym u kilku dziewczyn z forum a na stronce nav jest jasno napisane ze to nalezy do obowiazku nav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok