Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Jaka firma kurierska dostarczy silnik z Polski? - Norwegia

Czytali temat:
janusz janusz Paweł Kwiatkowski Rafal_ R6 TOMASZ MICHALSKI Krzysztof Stepniakowski Adam Ciećwierz Arkadiusz Be Michał Tokarski tomtom11 mcs delivery RentCarPlatinium (3530 niezalogowanych)
6 Postów

(Octavia70)
Wiking
Musze kupic niestety caly silnik do Audi. Nie znalazlam wlasciwego na miejscu. Moze korzystal ktos juz z takiej uslugu kurierskiej i moze polecic jakas firme...dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Kazda.... Ale nigdy nie jest to tanie, ze wzgledu na wage. Przejzyj ogloszenia, sa tam uslugi transportowe.

Jakiego silnika szukasz? Silnikow jest sporo na miejscu.. tym bardziej do marek popularnych.. trzeba tylko wiedziec jak szukac..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Musisz to załatwić albo z polskimi złodziejami, albo przemytnikami piwa, samogonu etc. Legalną drogą jak ci oclą przesyłkę, to na drugi raz ci takie genialne pomysły przestana przychodzić do głowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tak jak napisali jasta102 i sethur -- dodam tylko że może przewozić silnik ktokolwiek i czymkolwiek , nawet taczką jak zechcesz ale silnik to nie zapałki i w oczy raczej się rzuca , więc jak sądzę towar zostanie oclony przez celników i wszystko . Jeśli chodzi o przesyłki pocztowe czy kurierskie --- tyczy się to samo . Także uważam osobiście że lepiej szukać silnika do auta w Norwegii , a jak nie wiesz jak się do tego zabrać to chętnie pomogę i być może się coś znajdzie w tzw. szrotach gdzie także można kupić nie kiedy silniki czy auta na części a także same części samochodowe. Na pewno wyjdzie taniej . A ja osobiście przewożę wszystko rowerem przez granicę na bagażniku , jak już napisałem kiedyś że np. w oponach przewoziłem 50 litrów spirytusu, a na bagażniku miałem 100 kartonów papierosów i nawet nikt nie zauważył , ponieważ celnicy czepili się tylko do roweru który dla nich był kradziony , no ale niestety miałem odcinek ze sklepu i gwarancje na rower , także szybko dali sobie spokój
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Na silniki nie ma cla!.. Jest akcyza, kiedy chcesz wymienic silnik na "mocniejszy"!.. Silnik mozna sprowadzic jako czesc zamienna, trzeba tylko wiedziec jak... Na granicy pobiera sie tylko dokumenty tranzytowe. Do zaplacenia jest Vat (moms) - 25% od ceny zakupu + kosztow tranportu. Pelnemu obowiazkowi zaplacenia akcyzy podlegaja w zasadzie tylko silniki do lodzi motorowych...
Poszukaj na miejscu, czasem warto po prostu kupic nowy silnik u dealera..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Strasznie ciekawe. Podaj tylko jeszcze skąd takie wiadomości. Bo ja mam tu w broszurze wydanej przez Toll, że cłu i akcyzie podlega wszystko co przekracza wartość łączną 6000 NOK przy pobycie ponad 24 godzinnym poza granicami Norge. Nawet od gwoździ trzeba będzie zapłacić CŁO i akcyzę.
Do tego jeśli celnicy dojrzą się że pojazd silnikowy był naprawiany poza granicami Norge- co wielu Polaczków nieświadomie czyni- to też należy uiścić CŁO i akcyzę. ale widocznie masz świeższe wiadomości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
jasta102 napisał:
Strasznie ciekawe. Podaj tylko jeszcze skąd takie wiadomości. Bo ja mam tu w broszurze wydanej przez Toll, że cłu i akcyzie podlega wszystko co przekracza wartość łączną 6000 NOK przy pobycie ponad 24 godzinnym poza granicami Norge. Nawet od gwoździ trzeba będzie zapłacić CŁO i akcyzę.
Do tego jeśli celnicy dojrzą się że pojazd silnikowy był naprawiany poza granicami Norge- co wielu Polaczków nieświadomie czyni- to też należy uiścić CŁO i akcyzę. ale widocznie masz świeższe wiadomości

To akurat kilkuletnie doswiadczenie.. Fakt ze odprowadzasz jakiekolwiek oplaty do urzedu celnego nie oznacza, ze placisz clo. Podatek drogowy jez jest odprowadzany do Toll..
W praktyce stosunkowo niewiele produktow jest objetych clem, dotyczy to glownie chemii i spozywki..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
ale towar sethur który zostaje uznany za wartościowy przez celników zostaje poddany cłu , jasta102 dobrze napisał , to samo dzieje się z nadmiarem np. papierosów, alkoholu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
Sethur napisał:
Na silniki nie ma cla!.. Jest akcyza, kiedy chcesz wymienic silnik na "mocniejszy"!.. Silnik mozna sprowadzic jako czesc zamienna, trzeba tylko wiedziec jak... Na granicy pobiera sie tylko dokumenty tranzytowe. Do zaplacenia jest Vat (moms) - 25% od ceny zakupu + kosztow tranportu. Pelnemu obowiazkowi zaplacenia akcyzy podlegaja w zasadzie tylko silniki do lodzi motorowych...
Poszukaj na miejscu, czasem warto po prostu kupic nowy silnik u dealera..

Sethur ma racje. Na towary z UE nie ma cla, nalezy jednak uiscic VAT, czyli merverdiavgift (mva. lub potocznie moms). Wywozac towar kupiony w UE, np. w PL, poza Unie, mozesz ubiegac sie o zwrot zaplaconego tam (czyli np. w PL) VATu.
Ogolnie rzecz biorac, na bardzo niewiele towarow, nawet spoza UE, jest clo. Przykladem jest odziez wyprodukowana poza UE (o ile pamietam 5% cla oprocz VATu).

Wyglada na to, ze niektorzy nie rozumieja roznicy miedzy VATem, a clem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zgadzam się z przedmówcą .... dzwoniłem do toll na informację i dowiedziałem się że wszystkie towary zakupione za granicą których wartość przekracza 6000 nok podlegają tylko 25% moms .
macie rację , ale zawsze dl pewności wolę się sam dowiedzieć... bo na forum to wiadomo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok