Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Tomy Nik ja ja hiro3 Moderator MojaNorwegia guldur Kommentarz z Oslo Madeline (5406 niezalogowanych)
1 Post

(bardd)
Wiking
Poddaje sie Nigdy nie slyszalem, zeby okreslenie "panstwo policyjne" MOGLO byc okresleniem pozytywnym. Ale jak widac czlowiek uczy sie cale zycie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty

(gregorlutek64)
Nowicjusz
...no wlasnie.Ale dlaczego ublizacie swiniom.Czy to zwierze pozostawia za soba puszki po polskim piwie nad fjordami,rzekami i jeziorami?
Czy rozrzuca opakowania po zanetach rodem z Polski?
Czy swinie belkocza i zataczaja sie na promach?
Odczepcie sie od swinek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
Fajna dyskusja a tak na marginesie to nie ma sie czym chwalic, ze nie chodzilo sie na kursy jezykowe lub chodzilo sie tylko kilka razy.
Uwazam, ze nalezy uczyc sie jezyka a nie chwalic jego nieznajomoscia lub znajomoscia z widzenia czy tez lokalnym dialektem.

Mi bardzo podoba sie miekki dialekt np. z Hardanger ale to nie znaczy ze mam tak mowic.
Rowniez Bergensk jest poza moim zasiegiem i nie bede juz prawdopodobnie potrafil tak skarrac jak oni ...

www.bt.no/nyheter/lokalt/Kan-du-bergensk-309670.html

A jesli chodzi o przeklinanie czy picie to popatrzmy na Anglikow )))
Polacy wcale nie sa najgorsi z tej calek europejskiej gawiedzi .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
SAS napisał:
a tak na marginesie to nie ma sie czym chwalic, ze nie chodzilo sie na kursy jezykowe lub chodzilo sie tylko kilka razy.
Uwazam, ze nalezy uczyc sie jezyka a nie chwalic jego nieznajomoscia lub znajomoscia z widzenia czy tez lokalnym dialektem...

Dialekt lokalny jest w Norge językiem równoprawnym ...to nie zakompleksiona zaściankowa Polska gdzie jak ktoś w święto wyjdzie na ulicę w regionalnym stroju to inni śmieją się z niego ,że wsiok lub ,że z teatru uciekł....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Do SAS: nie ma znaczenia czy ktos chodził na kurs czy nie, bywa ze po kursie podstawowym kursanci nadal nic nie umieją. Niektórym kursy sa niepotrzebne, a jesli gdzies tam bedzie potrzebny papier o ukonczeniu, to mozna podejsc do egzaminu. Z tego co wiem, to papaier jest potrzebny jesli sie starasz o obywatelstwo.
Ja języka obcego uczyłam sie sama, potem bez problemu zdałam na studia językowe. A zeby studiowac dany jezyk, trzeba go dobrze znac, bo wszystkie wykłady sa w tym własnie jezyku obcym i egzaminy tez.
Liczy sie samozaparcie. Jednemu wystarczy słuchać radia lub tv i próbowac rozmawiac z tubylcami, a innemu i sto kursów nie pomoze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(annamitaj)
Wiking
Hilton ma racje zobatrzcie na norwegow majty na wieszchu a o pijanstwie piatki i soboty chodza pijane renifery i nietrzezwe losie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok