Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Piotrek B dawid bisset kanar krajan Monika Wachnik Pawel Tadus Kula Kot Mateo91 Advokatfirma Helliesen Moniqx93 Gosia2602 (6757 niezalogowanych)
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Pójdzie do szkoły najbliższej twojemu miejscu zamieszkania. Oczywiście możesz go zapisać w trakcie roku szkolnego. Jeśli jest to większe miasto, większa szkoła, to trafi do mottak klase (pisownia?), gdzie będzie się uczył przede wszystkim norweskiego, a gdy osiągnie już jako taki poziom, zostanie przeniesiony do właściwej klasy. Jeśli uczył się w Polsce w miarę dobrze, to tu poradzi sobie bez problemu. Jeśli twój mąż jest teraz w Norwegii, to dobrze, żeby wybrał się do najbliższej szkoły lub do Radhuset i zapisał syna, ale możecie to zrobić po przyjeździe. Zawsze lepiej trochę wcześniej, bo zgromadzi wszystkie potrzebne informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
No to się trochę powtórzyłam, bo pisałam w tym samym czasie co Hilton
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
starlett napisał:
Co do małżeństw norwegów z tajkami itp. - słyszałam że w większosci powodem jest to ze są one latwiejsze w życiu, ale to tak jakby poślubić służącą, bo one zrobią wszystko żeby sie wyrwać ze swojego kraju, nie ważne z jakim facetem pójdą, zrobią dla niego za to wszystko. okropne [/quote]

To zapewne slyszalas od Norwega.
Jest jeszcze inna wersja tej bajki, ze to nordmani sa dosc delikatnie mowiac klopotliwi i maja problemy ze soba a przemoc w stosunku do partnerek z obcych landow jest tu dosc znanym zjawiskiem.

Pewnie prawda jak zwykle lezy po srodku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Edytka Jarek napisał:
Witamy!
Jesteśmy rodziną z 12 letnią córeczką i na dniach będziemy mieli synka czyli wszystkie dzieciMieszkamy od 6 lat w Anglii ale zamierzamy się przenieść do Norwegii w okolicach lipca.
W Anglii nie ma szans na jakąś barwniejsza przyszłość dla dzieci, jest coraz gorzej.A angielska mentalność nie jest wzorującą dla naszych dzieci.
Proszę powiedzieć jakie miejsce w Norwegii najlepiej wybrać wybrać do życia z rodziną.Nie lubimy zgiełku.
Za każdą cenną radę serdecznie dziękujemy.Pozdrawiamy Serdecznie Edyta i Jarek

A w Norwegii jaka ma niby byc barwniejsza przyszlosc? Ale to juz osobny temat .

Jesli macie dzieci to nie szukajcie zadupia pomimo, ze nie lubicie zgielku.
Dzieciaki was przeklna za to, ze w sasiedztwie nie maja zadnych kolegow a dojazd na dodatkowe zajecia odpada bo za daleko i za pozno albo droge snieg zasypal ...
Dlatego obstawialbym raczej wieksze miejscowosci ze wzgledu na edukacje waszych pociech.

Norge to nie jest az taki cywilizowany kraj na jaki go maluja a infrastruktura drogowa, medyczna czy inna jest na bardzo przecietnym poziomie.
Zdecydowanie jednak jest spokojniej i bezpieczniej niz gdzie indziej i mozna by tu jeszcze wymienic kilka zalet i wad.
Mysle, ze kazdy kraj jest OK jak ma sie dobra prace, ladne mieszkanie w dobrej dzielnicy i do tego mozna jeszcze cos sobie odlozyc.
Zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Milena Mazurek
(milenka87)
Wiking
Hej mam pytanko. Mój mąż paruje u Oslo i w poniedziałek ma podpisać kontrakt. W związku z czym za około miesiąc czeka nas przeprowadzka do Oslo(mamy rocznego syna). W Oslo wszystkie sprawy pomoże mu pozałatwiać przyszły pracodawca. A czy w Polsce musimy coś załatwiać w związku z wyjazdem na dłuższy czas???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok