Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

PIES pomóżcie - Norwegia

Czytali temat:
Marzena D........a danutka solowij Ela B. nadin . Agnieszka Poniecka kasia Nowak Sara74 RomanD (6065 niezalogowanych)
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący

Mam problem bo chce przywieżć swojego psa z Polski do Norwegii,
ma już paszport i czip
ma 3 lata i regularnie był szczepiony i odrobaczany
chciałabym go zabrać promem z Gdyni do Szwecji ale nie mam badań krwi na obecnosc przeciwciał wscieklizny,
czy one to serio sprawdzają?
bo koszt tego badania jest duży, i trzeba długo czekac.....
czy to prawda że Szwedzi bardzo to sprawdzają?

a może ktoś będzie jechał na jesieni samochodem z Polski do Bergen i mógłby mi zabrać psa? wtedy bedzie juz na pewno mial wszystkie dokumenty i mogę zaplacic za przewóz.
strasznie za nim tęsknie a jedyną okazje żeby pojechac samochodzem mam za 2 tygodnie i nie wiem czy uda mi się załatwic te badania do tej pory...
psem opiekuje się moja rodzina, ale bardzo bardzo tęsknie za nim i musze jakos go przetransportowac tutaj :-/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Norwegia i Szwecja maja takie same przepisy dotyczace przewozu psow. Czyli badanie krwi musisz miec, jak i rowniez odrobaczenie wpisane w paszporcie. Zgodnie z przepiami z psem nalezy jechac na granicy na czerwona bramke. Mozna oczywiscie probowac przewiezc psa bez zglaszania celnikom, moze sie uda. Ale jezeli sie nie uda to pies moze zostac uspiony albo w najlepszym wypadku oddany do kwarantanny na twoj koszt (minimum 30 tys. koron). Nie wiem czy warto oszczedzac te kilka zlotych na badaniu krwi dla takiego ryzyka.
Ta druga opcja jest lepsza. Moze lepiej sprawdzic jest mozliwosc zabrania psa samolotem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
oczywiscie ze nie będę oszczędzala, ale niedawno sie dowiedzialam ze bede w Polsce i moja mama próbuje załatwic wszystko w przyspieszonym tempie... ale nie wiem czy sie uda...

więc gdyby ktoś jednak jechal jesienią i miałby mozliwosc zeby go zabrac....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Witam! badanie na przeciwciała kosztuje od 200-400zł i czas oczekiwania do 2tygodni. Bez tego badania przy kontroli możesz spodziewać sie deportacji psa, a co kosztuje już duże pieniądze. Lepiej nie ryzykować.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mirka33)
Wiking
Fajny Piesio
Moi przedmowcy maja racje co do tych badan a nikt nie da Ci gwarancji ze Cie nie sprawdza . Moze akurtat bedziesz miala pecha i Cie wezma na kontrole . A w ogole musisz z nim isc na wizyte do weteryniarza tutaj w Norwegii i muszisz miec ten kwit zeby przerejestrowac chipa na norweskie numery . Wiem bo bylam z psem mojej siostry i ogladal weteryniarz paszport , wpisy i swiadectwo tego badania . Masz juz duzo a brakuje Ci tylko 1 badania . W najgorszym przypadku wrocisz po psa , sa tanie linie lotnicze wiec mozna to zaplanowac .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
jezeli twoj pies ma regularnie robione szczepienia przeciw wsciekliznie to wystarczy wyslac krew do badania ( z tego co wiem taniej jest w niemczech niz w pulawach ) .wpis do paszportu plus odrobaczenie i zaswiadczenie ze psiak zdrowy ,potem w ciagu 10 dni musisz psa odrobaczyc w norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Psa trzeba odrobaczyc w ciagu 7 dni po przyjezdzie do Norwegii i w ciagu 10 dni przed przyjazdem do Norwegii. Celnicy pieczatki sprawdzaja, rowniez te z odrobaczenia i rowniez te byle. Wiem bo jezdze co pewien czas z psami tam i z powrotem (mam kilka psow). Czasami celnicy sprawdzaja chipy, czasami nie. Pieczatki sprawdzaja zawsze (jezdze przez czerwona bramke). Czasami sprawdzaja poprzednie odrobaczenia, czyli czy psy byly odrobaczane zarowno w Danii, jak i po powrocie w Norwegii.

Cytat z mattilsynet:
Hunden eller katten skal være behandlet mot Echinococcus multilocularis med godkjent preparat (for eksempel praziquantel eller epsiprantel) i løpet av de siste 10 dagene før innførsel. Behandlingen må skje i avsenderlandet. Denne behandlingen skal gjentas i løpet av de første 7 dager etter innførsel til Norge. Krav om behandlingen mot Echinococcose gjelder ikke for ilder.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
No i niestety, nie uda mi się go zabrać
ta cała procedura trwa ponad 4 miesiące i nie da się tego przeskoczyc...
odrobaczanie itp to żaden problem, ale to badanie krwi ktore kosztuje 400zł i nie da sie tego przyspieszyc :-/

czy to badanie krwi trzeba zrobic tylko raz i potem bede mogla go wwozic i wywozic juz bez problemow? (oczywiscie pilnując szczepień)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dlaczego 4 miesiace. Badanie krwi robi sie najwczesniej 120dni po szczepieniu na wscieklizne i nie pozniej niz 1 rok po szczepieniu (dokladnie przed uplywem waznosci szczepionki). Te 120 dni jest wazne jezeli pies nigdy jeszcze nie byl szczepiony. Jezeli pies byl szczepiony juz kilka razy (ma przeciez 3 lata) i byl do tego szczepiony regularnie (czyli zawsze przed uplywem waznosci szczepionki), to mozesz zrobic badanie kiedy chcesz. Na wyniki czekasz okolo 2 tyg.
Jezeli weterynarz powiedzial ci cos innego to zmien weterynarza bo ten to matol.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Kamila P-L
(starlett)
Początkujący
problem w tym że on był przeciwko wściekliznie szczepiony na poczatku tego miesiąca...
a wczesniej ja nie wiedzialam ze bede miala okazje jechac do Polski samochodem :-/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok