Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Świadczenia po narodzinach dzieckaw Norwegii???? - Norwegia

Czytali temat:
Zbigniew Dudyk Fatum :) agata laskowska Paweł85 (1989 niezalogowanych)
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na forum od niedawna i bardzo nurtują mnie pewne rzeczy a mianowicieracujemy z mężem w Norwegii od roku (chcemy jeszcze pobyć przynajmniej 5 lat),obecnie jestem w 2gim miesiącu ciąży. Niestety z powodu mojego zdrowia jestem na miesięcznym zwolnieniu lekarskim.Moje pytanie brzmi: kiedy i jakie dokumenty powinnam przedstawić w NAV-ie aby uzyskać jakieś świadczenia po narodzinach dziecka? i jakie dokładnie świadczenia mi przysługują?
Bardzo proszę o jaką kolwiek odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Będziesz mogła pobierać zasiłek rodzinny na dziecko w wys. 970 NOK miesięcznie . Listę potrzebnych dokumentów znajdziesz tutaj: www.mojanorwegia.pl/zasilek-rodzinny/zasilek-rodzinny.html . Jeśli będzie potrzebne jakieś tłumaczenie zachęcam do kontaktu mailowego na tlumacz@multinor.no .
Zgłoś wpis
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Pierwsza moja i moze nie tylko moja prośba - ludzie czytajcie forum dokladnie, bo rozpoczynacie jeden watek po kilkanascie razy. Juz pisalam na temat co sie nalezy po urodzeniu dziecka. Jesli zarobilas w zeszlym roku minimum 70 tys koron to dostaniesz macierzynski, a potem za urodzenie dziecka. Najprosciej powiedziec pracodawcy, zeby ci wydrukowal i pomogl wypelnic dokumenty. Pozdrawiam i zycze zdrowia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
a nie jest czasem tak ze jezeli pobierasz macierzynskie to za porod juz ci sie nie nalezy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Tak, to jest prawda, ja sie pomylilam piszac posta, ale teraz juz napisze poprawnie, bo mam spokoj w domu
ZASILEK RODZICIELSKI: podanie składa się na formularzu „ Prawo do świadczenia przy porodzie i adopcji” („Krav om ytelse ved fødsel og adopsjon”)- NAV 14-05.05 to jest numer skjema to wydrukowania.
Okres wypłacania zasiłku wynosi w przypadku zasiłku rodzicielskiego 44 tygodnie z pełną kwotą zasiłku lub 54 tygodnie z 80% pełnej kwoty. Wybór, którego dokonuje się na początku okresu wypłacania zasiłku, obowiązuje przez cały ten okres i jest wiążący dla obojga rodziców. Jeden tydzień to pięć dni zasiłkowych. Nie wypłaca się zasiłku za soboty i niedziele.
ZAPOMOGA JEDNORAZOWA PO PORODZIE:
Aby być uprawnioną do otrzymania jednorazowej zapomogi, musisz być członkiem norweskiego systemu ubezpieczeń społecznych (folketrygden) w momencie narodzenia się lub adopcji dziecka, przysluguje jesli kobieta nie pracowala. Rowniez nalezy wypelnic formularz. 33 584 NOK.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Jeszcze kilka slow do "znawcow". W wiekszosci przypadkow z tego forum robi sie smietnik i przepychanka na zasadzie wytykania ze ktos cos zle napisal. OK, ale w takim razie skoro czlowieku zauwazyles blad lub ze informacja juz np. jest nieaktualna, to wykaz minimum wysilku i poszukaj i napisz jak jest, gdzie isc, co wypelnic itd.
Ps. do niektorych "zawiedzionych" moja pomoca - kochani jestesmy w Norwegii i strony na temat pracy, mieszkan i formularzy z NAV sa po norwesku, w niektorych przypadkach po angielsku i ja na to nic nie poradze Pozdrawiam i podpowiadam: slownik, slownik, slownik...wiem ze to ciezka praca sprawdzac slowo po slowie, ale jak rok temu szukalam tu mieszkania to nie znalam slowa po norwesku, a po tygodmiu poszukiwan nawet notatki nie byly mi juz potrzebne. Polecam tez tlumacz google, chociaz nie tlumaczy dokladnie, ale to zrozumiale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
Mefistofeles -to nie jest wytykanie skad sama obecnie czekam na macierzynskie chodz to trwa juz dluzszy czas ehhhh musze powiedziec dla meza niech do nich podjedzie i sie dowie co jest .pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
Super, dowiedziałam się od Was wiele ciekawych rzeczy jednakże proszę o jeszcze jedna podpowiedź: KIEDY mam złożyć odpowiednie druki by dostać urlop macierzyński i zasiłek opiekuńczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
Ja skladalam o macierzynskie na poczatku marca i jeszcze nie mam zadnej odpowiedzi,wiec chyba wez wszystkie papiery i idz do nich szybciej.ja musialam miec ze soba karte ciazy,umowe o prace oraz zarobi za tamten rok .a co do zasilku to oni daja automatycznie ,nam przyznali od maja a maluszek urodzil sie w polowie marca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
dzięki za odpowiedź.Tak też zrobię sama się do nich wybiorę i zapytam co i jak. Ale wiesz słyszałam, że macierzyński nalicza się już 3 tygodnie przed porodem więc wydaje mi się, że trzeba się do nich zgłosić przed początkiem tych 3 tygodni, ale co ja tam wiem?pójdę, zapytam i opiszę co i jak na forum.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
aneta,marcin gorka
(marcin aneta)
Początkujący
dokladnie 3tyg przed porodem i chyba do 3miesiecy po porodzie ale nie jestem pewna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok