Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(bad harry)
Wiking
Fiona66 napisał:
nadal nie wiem, czy sobie cos juz w polsce wyleczyles (planujac wczesniej) na podstawie tego pisma, czy dopiero masz zamiar wyleczyc

w sumie nic mi do tego, ale dobrze by bylo, zebys swoja teorie poparl czyms wiecej niz pismem.

bo ja wiem, ze mozna sobie zalatwic przeniesienie leczenia do polski, ale to nie ta bajka, co o wyjezdzie i wyleczeniu sobie zabkow na koszt norwegii

raz z tego miałem okazje korzystać , teoria to nie jest . pismo jest w PL bo tu go nie potrzebuje więc nie pokaże .
to nie jest żadne przeniesienie leczenia . jeżeli pracujesz tu a mieszkasz też w PL to czemu nie możesz iść tu albo tu , przecież jesteś ubezpieczona . a kto płaci masz udokumentowane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Ty mi ani pisma, ani nic innego nie musisz pokazywac

daj tylko znac, jak wyleczysz sobie zabki w polsce, a zalaci za to norwegia i tyle, zeby bylo jednak w temacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Dino napisał:
Fiona66 napisał:
od kiedy leczenie zebow w polsce jest za darmo

za darmo to Ci moga wyrwac i to w naglej potrzebie

Nie jest tak źle, co nieco nam przysługuje.
www.nfz-kielce.pl/pacjenci/stomatologia.html

Dino owszem tak jest ale z tego co mi wiadomo nasze skladki na ubezpieczenie nie laduja w polskim NFZ czy Zus wiec jakotakiego ubezpieczenia tam nie mamy. Podlegamy (staly numer personalny,zameldowanie itp) Norweskiemu wymiarowi zdrowia niestety albo stety i poslugujemy sie Europejska karta tylko ktora zabezpiecza nam to co zabezpiecza. Wiecej na stronie Helfo do poczytania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
a niech królestwo za konia w google wrzuci hasło...... E-106
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
Fiona66 napisał:
Ty mi ani pisma, ani nic innego nie musisz pokazywac

daj tylko znac, jak wyleczysz sobie zabki w polsce, a zalaci za to norwegia i tyle, zeby bylo jednak w temacie

ale to było kilka miesięcy temu , a rachunku nie dostałem bo było darmo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
• Formularz E-112 przeznaczony jest dla tych, którzy ubiegali się o zgodę prezesa NFZ np. na skomplikowaną operację za granicą. O ile o druk E-111 mamy prawo dostać zawsze, jeśli tylko jesteśmy ubezpieczeni w NFZ, o tyle druk E-112 możemy się ubiegać, ale prezes NFZ ma prawo odmówić jego wydania. I odmówi, jeśli taką samą operację można przeprowadzić w Polsce.

to jest to, o czym mysli hary, tylko nie do konca wie z czym to sie je

tak samo wyglada sprawa w norwegii, mozesz sie starac o przeniesienie leczenia do polski, ale tylko w przypadku, kiedy takowe leczenie w norwegii jest dla ciebie nie mozliwe.

pozostale leczenia (nagle przypadki) - europejska karta i tyle....

a tu 111:

• Na przykład druk E-111 jest dla turystów i ludzi wyjeżdżających na krótką delegację „Dokument ten nie zapewnia uprawnienia do świadczeń, jeśli celem podróży jest uzyskanie świadczeń medycznych za granicą” - czytamy w pouczeniu zawartym w druku E-111. To lekarz w danym kraju UE decyduje, czy np. z bólem pęcherzyka żółciowego możemy poczekać do powrotu do kraju, czy też należy natychmiast poddać się operacji. Zazwyczaj operacje pęcherzyka są planowane. Próba skrócenia kolejki poprzez wyjazd za granicę raczej się nie powiedzie, ale czasami konieczna jest natychmiastowa operacja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
fiona , przecież ja już dawno pisałem o formularzu E-106
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
bad harry napisał:
a niech królestwo za konia w google wrzuci hasło...... E-106
Nawet mnie zmusiles do tego zebym przeczytal wiekszosc na oficjalnej stronie NFZ.
Napisze w skrocie w jednym zdaniu bo uwazam za bezsensowne wklajanie linkow cz<y kopiowanie odpowiednich artykulow bo kazdy moze sobie to znalezc. Druk ten potwierdza i umozliwia uslugi w pelnym zakresie leczenia poza Norwegia bezplatnie!!!!!!tych uslug medycznych ktore sa bezplatne w Norwegi oczywiscie.
A wiesz ze POLAK przyjezdzajacy tutaj,posiadajacy identyczny druk z naszego Nfz bedzie musial zaplacic za wizyte u zwyklego lekarza rodzinego(egenandel) i nie dostanie zwrotu tej kwoty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
wiem że mu nie zwrócą , ale pomyśl w drugą stronę .....................................jeżeli pojedziesz do polski to znaczy że na dzieńdobry cię skasują 200NOK , NIE bo to tak nie działa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
bad harry napisał:
wiem że mu nie zwrócą , ale pomyśl w drugą stronę .....................................jeżeli pojedziesz do polski to znaczy że na dzieńdobry cię skasują 200NOK , NIE bo to tak nie działa
Harry zapomniales ze wiekszosc wielu nas jest tutaj zameldowana na stale(jetesmy rezydentami). Gdy dobrze sie wczytasz w przepisy i Norweskie i Polskie(nfz) to wyczytasz ze nie dostaniesz takiego druku. Nie znam Twojego statusu tutaj ale moj jest wlasnie taki wiec moge ewentualnie skorzystac tylko z europejskiej karty.
A moze poprostu niedbalosc tutejszego urzednika pozwolila Tobie uzyskac taki dokument? Nie wiem ? Dobry watek pozwolil przesledzic fajne przepisy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok