ewunia200 napisał:
nie zrozumiałam,jak kupić świadectwo jeśli od trzeciego roku zycia mieszka w Norwegii czyli zaliczyla wszystkie stopnie edukacji w norweskiej szkole ! zarzucono jej,ze ...Vi kan ikke se at du har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller dokumentert tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk i følge Statsborgerloven paragraf 8. gj.f. Hovedregel om erverv etter søknad paragraf 7, første ledd, f fyller kravet om norskopplæring fastsatt i § 8,», skriver Utlendingsdirektoratet i avslaget datert 29. januar...czyli,ze nie zaliczyła 300 godzinnego kursu jezykowego ,którego sie wymaga,Jednak kiedy sie konczy wszystkie etapy nauczania w norweskich szkolach i to z bardzo dobrym wynikiem to według mnie szczyt głupoty i brak realizmu w interpretacji prawa .Biurokracja i bezdenna głupota w interpretacji prawa.Mogę mieszkać 5 lat i podejśc bez uczęszczania do norweskiej szkoły tylko przedstawiając papierek,że ukonczyłam niezbedny kurs i mam wymagane 300 godzin.
I zdać egzamin.bo tak to rozumiem,takich ''naturalizowanych'' Norwegów jest z 40 prpcent populacji kraju.
Biurokrata to biurokrata. W przepisach jest, ze ma miec papierek, ze zaliczyla 300 godzin i tyle.
Papierku nie bylo, to biurokracie pewnie sie nawet nie chcialo do podania zajrzec.