Yatsek napisał:
MultiNOR napisał:
Joanna1986 napisał:
1. mój narzeczony, za chwilę mąż, pracuje w Norwegii, ma umowę na stałe
2. ja tu siedzę właściwie nielegalnie, nie zgłaszałam jeszcze swojego pobytu, a wiem że powinno się go zgłosić po 3 miesiącach pobytu
3. PYTANIE moje: czy w pracy męża mogą mnie ubezpieczyć? Już jako żonę???
Narzeczony / mąż musi Panią przeprowadzić przez procedurę łączenia rodzin, w wyniku której uzyska Pani registreringsbevis z policji i stanie się członkiem systemu ubezpieczeń społecznych (folketrygden). To nie pracodawca męża Panią ubezpieczy.
Więcej informacji: www.multinor.no/kontakt.html
eeee Borys... registerings bevis z UDI nie daje przeciez numeru personalnego... i co za tym idzie nie daje ubezpieczenia i tak dalej.. i tak dalej... aaaaaaa no tak.. pulisz kunekszyn, zapomnialem...
Nigdzie nie zostało napisane, że registreringsbevis daje numer personalny. Podobnie jak to, że ów numer personalny uzyskuje się z UDI. Numer personalny uzyskuje się od urzędu skarbowego / folkeregisteret.
Stawia więc Pan swoją tezę, obala ją, a potem przypisuje tą własną, błędną tezę komuś innemu, czerpiąc satysfakcję z jej obalenia. Co to jednak wnosi do tematu?
Ad meritum:
Uzyskanie rejestracji pobytu daje członkostwo w folketrygden (medlemskap i folketrygden), a co za tym idzie, dostęp do usług medycznych na równi z innymi osobami zamieszkałymi w Norwegii.
"Personer som er bosatt i Norge, er pliktige medlemmer i folketrygden. [...] Det er et vilkår for medlemskap at vedkommende har lovlig opphold i Norge." Folketrygdloven § 2-1
Aby uzyskać pozwolenie na pobyt dla
członka rodziny, który nie ma oferty pracy w Norwegii (np. dla współmałżonka, który/-a chce dołączyć do osoby pracującej w Norwegii), należy przejść procedurę łączenia rodzin, z którą można się szerzej zapoznać na stronie internetowej UDI.
Przechodząc do usług medycznych:
"Det er et vilkår for rett til (helse) stønad etter dette kapitlet at vedkommende er medlem i trygden." Folketrygdloven § 5-2
Numer personalny nie ma z tym nic wspólnego.
PS. Do Pani, która zadawała pytanie: może Pani także się zorientować co do prywatnych ubezpieczeń.