Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ubezpieczenie domu - Norwegia

Czytali temat:
Irek K Mariola G krzysztof miszczyszyn wiktor lip (725 niezalogowanych)
42 Posty
Ewa Nazwisko
(jellyfishek)
Nowicjusz
Słuchajcie, czy warto - czy trzeba - ubezpieczać wynajmowany dom ?
od czego, jak ?
ktoś coś może powiedzieć ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marta F
(MartaF)
Nowicjusz
Ubezpieczenie wyposażenia mieszkania leży w kwestii osoby wynajmującej, czyli wszystkie wartościowe przedmioty, które posiadasz w domu powinieneś ubezpieczyć sam (chociażby na wypadek kradzieży). Po więcej informacji możesz skontaktować się z agentem ubezpieczeniowym, który odpowie na wszelkie pytania. Zajrzyj też do formularza tutaj, tam też znajdziesz kilka potrzebnych informacji. A na pytanie czy warto - w tym przypadku jest podobnie jak z każdym ubezpieczeniem, lepiej je mieć niż nie mieć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
169 Postów
Magda Lena
(madeleine)
Stały Bywalec
Myślę, że powinnaś sobie zadać pytanie czy jeżeli stracisz wszystko to będzie to dla Ciebie duża strata finansowa? I czy poradzisz sobie we własnym zakresie stanąć na nogi. Poza tym, jeżeli masz sporo rzeczy wartościowych to myślę, że warto. Przynajmniej część. Z pewnością nie musisz wszystkiego ubezpieczać.
Warto też zastanowić się nad prawem ironii losu. Zaczniesz ubezpieczać i w pewnym momencie stwierdzisz, ze nie warto i przestaniesz to na bank jakaś szkoda Ci się przytrafi (czzego nie życzę).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
jellyfishek napisał:
Słuchajcie, czy warto - czy trzeba - ubezpieczać wynajmowany dom ?
od czego, jak ?
ktoś coś może powiedzieć ?

Z tego co pamietam, to ciebie tu nie ma albo jestes od niedawna wiec mienia prywatnego za duzo nie masz. Mozesz sie ubezpieczyc od zalania, pozaru i innych przypadkow losowych, bo to sie moze oplacic przy duzych wartosciach.
Od kradziezy sie nie kalkuluje, bo tutaj zlodzieje baaaaardzo wybredni i albo nie chce im sie krasc, albo kradna niewiele. Ludzie wyrzucaja telewizory lub inny sprzet, to po co zlodziejowi wystawiac sie na ryzyko i krasc ?
Jezeli masz laptopa, ukradna ci go, ubezpieczenie odliczy wklad wlasny, stopien zuzycia, to moze dostanies z 200 kr. Wiecej bedzie kosztowala ci skladka niz to co ewentualie otrzymasz.
No, ale sama sobie mozesz obliczyc ile masz i ile mozesz stracic......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
Ewa Nazwisko
(jellyfishek)
Nowicjusz
Dzięki za odpowiedzi.
Wynajmuję dom. Moich sprzętów jest stosunkowo nie wiele - niskiej wartości. Bardziej interesuje mnie czy jeśli ja wynajmuję, to czy ja powinnam go ubezpieczyć - pożar, powódź ... nie wiem śnieg -napada i mi dach się zawali (wymyślam, ale w ostatnich latach najgłupsze pomysły stają się realem w pogodzie), albo - moje dzieci zniszczą panele i będzie mi chciał właściciel z kaucji potrącić.

Zwykle się ubezpieczałam w Polsce, ale tam miałam własny dom, a tu wynajęty - stąd pytanie jak to jest - ubezpiecza właściciel czy powinnam ja ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
jellyfishek napisał:
Dzięki za odpowiedzi.
Wynajmuję dom. Moich sprzętów jest stosunkowo nie wiele - niskiej wartości. Bardziej interesuje mnie czy jeśli ja wynajmuję, to czy ja powinnam go ubezpieczyć - pożar, powódź ... nie wiem śnieg -napada i mi dach się zawali (wymyślam, ale w ostatnich latach najgłupsze pomysły stają się realem w pogodzie), albo - moje dzieci zniszczą panele i będzie mi chciał właściciel z kaucji potrącić.

Zwykle się ubezpieczałam w Polsce, ale tam miałam własny dom, a tu wynajęty - stąd pytanie jak to jest - ubezpiecza właściciel czy powinnam ja ?

Twoje rzeczy, to ty ubezpieczasz.
Watpie czy jakiekolwiek ubezpieczenie pokryje zniszczenie paneli przez twoje dzieci
Poza tym musiszbrac pod uwage, tzw. wklad wlasny. Jezeli np. szkoda bedzie wyceniona na 4 tys. a twoj wklad wlasny wyniesie 6 tys., to nic nie dostaniesz. Oczywiscie dachu, w podanym przypadku nie liczysz, bo dach nie jest twoj i to ubezpieczyl wlasciciel, wiec to jego sprawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok