Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wklad wlasny na mieszkanie a pomoc komuny - Norwegia

26 Postów
Przemyslaw Hibowski
(PrzemyslawHibowski)
Wiking
Witam, kieruje to pytanie do osob ktore posiadaja mieszkanie w oslo badz maja pomocne informacje.
Zastanawiamy sie z dziewczyna nad kupnem wlasnego M w Oslo. Mozna powiedziec ze decyzja juz zapadla teraz chcemy ja wprowadzic w zycie. Poniewaz jestesmy w Norwegii niecaly rok nie wiele udalo nam sie odlozyc, napewno nei tyle abysmy mieli 15% wkladu wlasnego. Uslyszalem dzis ze "podobno" istnieje mozliwosc ubiegania sie o pomoc z komuny w ktorej mieszkanie upatrzylismy sobie. Pomoc "podobno" polega na kredytowaniu przez komune wlasnie tych 15% procent. "Podobno" pomoc taka przysluguje swiezakom ktorzy maja maja zdolnosc kredytowa mi sa zdeterminowani.
Jestem ciekaw czy ktos ma doswiadczenie w ubieganiu o takowy rodzaj pomocy. Pomocni beda rowniez ci ktorzy ubiegali sie o kredyt w banku:jakie banki polecacie, co moze ulatwic uzyskanie.
Dodam zena jutro bylismy umowieni na spotkanie w sparebanku ale dzis zadzwonil "pan" i przestawil sprawe tak "nie mna sensu sie spotykac bo trzeba miec umowy na stale-mamy- no ale trzeba byc w norwegii dluzej nic pol roku-jestesmy prawie rok-ale to trzeba miec oszczednosci-troche mamy, ale chcemy wypytac o wszystko i przeprowadzic symulacje, jak to wyglada wszystko, co to refinansiering itp- ale to trzeba czekac do pazdziernika, wiec odwoluje jutrzejsze spotkanie:tak wygladala nasza dzisiejsza rozmowa telefoniczna z nim :/
z gory dziekuje za wszelkie wpisy na temat!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Przemek1985 napisał: ... ale dzis zadzwonil "pan" i przestawil sprawe tak "nie mna sensu sie spotykac
Jednymi słowy .
Pan od Kredytów Mieszkaniowych , przeprowadził na sucho bilans i stwierdził iż nie ma co na darmo mieszać Kijem w wodzie , ponieważ i tak z tej operacji , nie będzie nawet ... KISIELU ...
---
- Jesteście za krótko w Norge ...
- Nie macie zdolności kredytowej ... ani potwierdzonej historii kredytowej w Norge ...
- Nie macie wkładu własnego ... / min 15% a słyszałem Już o 20% ...całkowitych kosztów Inwestycji razem z stosownymi opłatami związanymi z kupnem nieruchomości /.
---
To co ten Pan miał z Wami robić ... poza piciem Kawy i robieniem dobrej Miny do dennej sytuacji .
---
Jeszcze , żebyście mieli odłożoną jakąś logiczną kwotę na koncie , założone BSU , na dwóch osobnych kontach Twoim i Partnerki ... to była by pewnie i inna gadka .
---
Komuna też na piękne oczy , nie daje żadnych gwarancji bankowych .
I Tą konkretną sytuację , na pewno sprawdził ten Pan od Kredytów ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Przemyslaw Hibowski
(PrzemyslawHibowski)
Wiking
choc od niedawna odwiedzam forum to widze iz Jestes znawca kazdego tematu a Twoje rozowe wpisy goruja wnikliwoscia, ocena sytuacji oraz dowcipem nad nami miernotami.
Prosilem o konkretne przyklady problemow z jakimi spotkali sie chetni i w jaki sposob je rozwiazali. Jaki kredyt wzieli i jakie placa raty, jakie sa koszty kredytow w Norwegii oraz jakie profity.

Nie prosilem natomiast o rzucenie kilku sloganow "nie uda ci sie, nie dasz rady, nie masz szans, w ogole jak smiesz pytac" itp itd...gdybym chcial posluchac rzeczy zaslyszanych typu "slyszalem ze 15, a moze 20, choc chodza sluchy ze 25%, choc to zalezy czy masz piekne oczy " to poprosilbym o to.

Aby gdzies dojsc trzeba obrac cel,dazyc do niego i nie sluchac maruderow "nie uda ci sie".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Przemek1985 napisał:...Nie prosilem natomiast o rzucenie kilku sloganow "nie uda ci sie, nie dasz rady, nie masz szans, w ogole jak smiesz pytac" itp itd...gdybym chcial posluchac rzeczy zaslyszanych typu "slyszalem ze 15, a moze 20, choc chodza sluchy ze 25%, choc to zalezy czy masz piekne oczy " to poprosilbym o to...
Cóż , skoro masz takie odczucie , to już twój problem ...
---
Napisałem To co wiem z Mojej Osobistej autopsji , dotyczącej kredytu , na zakup mieszkania PIĘĆ LAT TEMU i tyle .
---
Jaki jest sens pisać o profitach z takich czy też Innych kredytowych zakupów ...
Skoro , ty nawet się nie kwalifikujesz na wstępną rozmowę z Bankowym Kredytodawcą ... !

---
Ponadto gdzie Ja napisałem Takie brednie , /...że coś się nie uda , lub , że śmiesz pytać ... /
---
Podałem tylko suche dane .
Weź się i opanuj , ponieważ zaczynasz się ośmieszać ! .
---
Oraz , dokładnie czytaj napisany tekst , przez Innych ...
---
Chlapnąłeś klawiszami , jakąś mało określoną , własną sytuację finansową , a żądasz wnikliwego wyłożenia działania ekonomicznego , na gruncie kredytów na nieruchomości ...
---
Jaki sens ... Moje działanie było dokładnie takie same jak Pana z Banku ...
---
Najpierw kup coś na raty w sklepie , spłać je ... / historia ratalna /
Wynajmij legalnie mieszkanie i płać czynsz ... /wiarygodność /
Załóż konto >BSU< jeżeli się kwalifikujesz ... / wiarygodność bankowa /...
Odłóż sobie 5 - 10 % kwoty manipulacyjnej , danej nieruchomości / koszta bezpośrednie na rzecz Gminy od zakupu , Meglera ... i te inne opłaty , które nie są kredytowane bezpośrednio , a trzeba je opłacić przed Notariuszem i uzyskaniem kredytu oraz poręczeń z Gminy /
---
To wtedy będzie sens z tobą konwersować na frapujące ciebie tematy .
---
Pamiętaj Norge to Państwo Policyjne i na Każdą koronę którą chcesz wydać na zakup nieruchomości , musisz mieć wiarygodne dokumenty pochodzenia tychże , umieszczonych uprzednio , na własnym koncie bankowym .
---
Ponadto , same posiadanie dodatkowej Kwoty 15% wymaganego wstępnego wkładu , wartości nieruchomości , nie gwarantuje wcale otrzymanie kredytu ... ! .
---
W tym przypadku " wycieczki Osobiste" w Moim Kierunku , podważają twoją powagę sytuacji i tyle .
Niemniej ...
NIECH TAM ...!

Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Mnie ciekawi tylko cel sztucznych błędów gramatycznych.....?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(Svane)
Wiking
Witam, chetnie odpowiem na to pytanie, bo pracuje w tej dziedzinie.
Kazda komuna indywidualnie decyduje o swoich wewnetrznych przepisac, wiec to co sie uda w jednym miescie nie przejdzie w drugim.Niektore komuny maja taki przepis ,ze trzeba miniumum mieszkac 2 lata w tej komunie aby mozna byloby starac sie o dofinansowanie.
Reszte szczegolow moge poinformowac prywatnie.

Najwazniejsze sa checi.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
gorol gorol
(gorol1608)
Nowicjusz
Jak można pytać o tak poważne sprawy na tym forum Odpisują sami cwaniacy na zasiłku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
cfaniaku z goralenvolku
a które to forum godne aby w ogóle pytać o takie sprawy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Podstawowy warunek to dwie umowy o prace na stale !!! Minimum tak ze 3 miesiace . Reszta to zalezy od komuny. I oczywiscie od banku. Lub osoby przy biurku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok