Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

PODRECZNIKI SZKOLNE ??? - Norwegia

Czytali temat:
(899 niezalogowanych)
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Witam ! Mam pytanie jak się ma sprawa z podręcznikami do szkoły dla dziecka??? Konkretnie chodzi o pierwszą klase , dużo tego jest i kiedy daja wykaz jakie kupic i przede wszystkim gdzie się kupuje podręczniki?? Musze przyznać ze jestem zielona w tym temacie ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
maja00 napisał:
Witam ! Mam pytanie jak się ma sprawa z podręcznikami do szkoły dla dziecka??? Konkretnie chodzi o pierwszą klase , dużo tego jest i kiedy daja wykaz jakie kupic i przede wszystkim gdzie się kupuje podręczniki?? Musze przyznać ze jestem zielona w tym temacie ??
Dzieci dostaja ze szkoly podreczniki za darmo, znaczy sie pozyczaja.
Dzieci dostaja tez zeszyty. olowki, itp.
Wiec nic oprocz tornistra/plecaka i piornika nie musisz kupowac.
Mowa oczywiscie o szkole podstawowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
W gimnazjum (ungdomsskole) rowniez podreczniki sa w szkole. Obowiazkowo musza byc oblozone (wystarczy szary papier), bo kilku dniach nauczyciel sprawdza. Jesli uczen zgubi, lub zniszczy podrecznik wtedy nalezy go odkupic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
poważnie???? To jestem trochę w szoku ???? Nie miałam pojęcia Sugerowałam się ze trzeba kupić jakiś komplet podręczników jak w Polsce, ale widać tylko w Polsce tak wyzyskują rodziców Dzięki za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
nadin .
(nadins)
Początkujący
W POLSCE jest wszystko płatne tylko tematy są bezpłatne szkolnictwo bezpłatne ale dla kogo??? przed chwilą Znajoma wydała 1500 zł za same podręczniki a gdzie reszta ??Dlatego sie nie dziwie iz większość mazy o NO.Same utrzymanie dzieci już jest o wiele tańsze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
w Polsce zwracaja za podreczniki 770zl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dzieci (utrzymanie) nigdzie nie sa tanie.
Sifo oblicza, ze utrzymanie dziecka miedzy urodzeniem a 18 rokiem zycia kosztuje minimum 1 milion koron, a utrzymanie dwojki dzieci 10 tys. koron miesiecznie.

www.klikk.no/foreldre/article813703.ece
www.klikk.no/foreldre/article796849.ece
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
nadin .
(nadins)
Początkujący
patim (Użytkownik)

Odp.ODRECZNIKI SZKOLNE ??? 36 Minuty temu Oklaski: 40 Karma+ Karma-
w Polsce zwracaja za podreczniki 770zl
Nieprawda
www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&..._AOrWU_GTe12JZINkOGQ
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
co nieprawda ?
w twoim linki jest napisane jak wol
Niewielu rodziców zdaje sobie sprawę, że rządowy program ,,Wyprawka szkolna 2012'' uprawnia do ubiegania się o refundację części kosztów zakupu podręczników nie tylko osoby o skrajnie niskich dochodach. Stowarzyszenie Rzecznik Praw Rodziców ustaliło, że o refundację, niezależnie od dochodu, mogą się ubiegać m. in. rodziny wielodzietne czyli posiadające co najmniej 3 dzieci. Mówi o tym par. 2 ust. 5 Rozporządzenia Rady Ministrów z 14.06.2012

a tu wiecej
finanse.wp.pl/kat,1033803,title,Szkolna-...c.html?ticaid=111183

dla porownania kapcie do szkoly w Polsce kosztyja 30zl a w Norwegi 300kr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
nadin .
(nadins)
Początkujący
Porównanie -polak najniższa ma 1200 na rękę a w No-ok25tys koron
to gdyby w Polsce były adekwatne pensje do wydatków które trzeba ponieść na sprawy codzienne żyło by sie lepiej takżE nie jest równe porównywanie iz w Norwegii więcej coś kosztUJE GDYŻ NIE JEST TO ADEKWATNE DO POLSKICH PENSJI I CEN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok