Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Prawo jazdy!! - Norwegia

Czytali temat:
magda jankowska Arni -------- krzysztof nowakowski Ewa Maleszak Marek Skiba (6152 niezalogowanych)
22 Posty
Ola Walczak
(Olla)
Wiking
hej...
orientuje sie ktos moze czy w przypadku zaliczenia wykladow teoretycznych na prawko w polsce sa ona wazna,brane pod uwage w norwegii?i czy wogle istnieje mozliwosc przystapienia do egzaminu teoretycznego z tlumaczem?interesuja mnie rowniez koszty takiego prawka?z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty

(vivalacharles)
Nowicjusz
Hej,

dokładnej ceny prawka nie znam, ale podejrzewać mogę, że tanio nie będzie . Testy teoretycznie nie będą respektowane w Norwegii, także czeka Ciebie przeprawa przez cały egzamin od 0 (trzymam kciuki ). Poza tym tutaj prawo jazdy to długi proces, zaliczasz 2 egzaminy praktyczne - letni i zimowy. Mając już zaliczoną teorię wg mnie lepiej przedstawić sytuację w polskiej szkole i umówić się na szybkie "wyjeżdżenie godzin". Nie będziesz potrzebowała tłumacza, możliwe, że wyjdzie taniej i szybciej (EDIT)

Takie krótkie przemyślenie z mojej strony, ale do własnej jazdy ma prawo każdy

Powodzenia,
Karol G.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
Prawko zaczyna sie od zera i kosztuje około 20 tys. koron. Może zmieścisz się w 16-18tys.zależy od umiejętności jazdy.
Kurs jest długi, czyt. wyżej. Co do jazdy na kursie, jazda nocna, poślizg kontrolowany, min. z tego są egzaminy. Teoria zaliczać mozna przez internet, logowanie, płacenie za zdawanie testów, jakieś 40 pytań. Jedno podejście ok. 30 NOK. Można zdawać testy w realu z tłumaczem (nie wiem jakie są koszta tego).Kurs pierwszej pomocy, kilka godzin i egzamin. Godz. jazdy, koszt około 2 do 2,5 tys. zależy od regionu. To tyle co wiem, nie twierdzę że na 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
W tygodniu byłem w trondheim i rozmawiałem z norkiem u którego pracowałem rok.Jego syn robi prawko i kosztuje go to plus minus 25000 kr. całość oczywiście
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
retier1 napisał:
W tygodniu byłem w trondheim i rozmawiałem z norkiem u którego pracowałem rok.Jego syn robi prawko i kosztuje go to plus minus 25000 kr. całość oczywiście
Tak tylko Olla jeździła już w PL, to może koszta trochę spadną
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Ola Walczak
(Olla)
Wiking
Dziekuje za informacje.....myslalam ze zrobienie prawa jazdy w norwegii bedzie troszke latwiejsze no nic.....zobaczymy co z tego wyjdzie.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
vivalacharles napisał:
Hej,

dokładnej ceny prawka nie znam, ale podejrzewać mogę, że tanio nie będzie . Testy teoretycznie nie będą respektowane w Norwegii, także czeka Ciebie przeprawa przez cały egzamin od 0 (trzymam kciuki ). Poza tym tutaj prawo jazdy to długi proces, zaliczasz 2 egzaminy praktyczne - letni i zimowy. Mając już zaliczoną teorię wg mnie lepiej przedstawić sytuację w polskiej szkole i umówić się na szybkie "wyjeżdżenie godzin". Nie będziesz potrzebowała tłumacza, możliwe, że wyjdzie taniej, szybciej i co więcej nasze prawko obowiązuje w całej UE, a norweskie nie

Powodzenia,
Karol G.

powaznie norweskie prafko nie jest respektowane w innych krajach UE ?????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
kami napisał:
vivalacharles napisał:
Hej,

dokładnej ceny prawka nie znam, ale podejrzewać mogę, że tanio nie będzie . Testy teoretycznie nie będą respektowane w Norwegii, także czeka Ciebie przeprawa przez cały egzamin od 0 (trzymam kciuki ). Poza tym tutaj prawo jazdy to długi proces, zaliczasz 2 egzaminy praktyczne - letni i zimowy. Mając już zaliczoną teorię wg mnie lepiej przedstawić sytuację w polskiej szkole i umówić się na szybkie "wyjeżdżenie godzin". Nie będziesz potrzebowała tłumacza, możliwe, że wyjdzie taniej, szybciej i co więcej nasze prawko obowiązuje w całej UE, a norweskie nie

Powodzenia,
Karol G.

Jest respektowane, jeździć można, to jest jakaś pomyłka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
DZIKI napisał:
kami napisał:
vivalacharles napisał:
Hej,

Powodzenia,
Karol G.

Jest respektowane, jeździć można to jest jakaś pomyłka

ok dzieki przywrociłes mi wiare ze jednak kiedys zdobede ten kawałek plastiku )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
Zwłaszcza że Polskie prawko można wymienić na norweskie, no i odwrotnie też nie powinno być problemu. Norwegia nie jest w unii, jednak respektuje większość jej praw.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok