Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wycofanie się z umowy - Norwegia

Czytali temat:
Patrycjusz Nyga Agnieszka Zamecka Przemek Przemek Łukasz Kos Kamil Piotrowski (2336 niezalogowanych)
91 Postów

(Asiab)
Początkujący
Nie chcę tu linczu, tylko konkretnej odpowiedzi
Podpisałam umowę najmu mieszkania, wzięliśmy je z braku laku, bez przekonania, bo termin nas gonił. Umówiliśmy się z gościem, że depozyt wpłacimy dopiero 10.06, gdy z tego mieszkania w którym teraz jesteśmy dostaniemy. Dodatkowo umowę podpisałam tylko ja, choć jest też miejsce na podpis mojego chłopa, ale byłam sama. Czy w takiej sytuacji ta umowa ma jakąś moc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...chyba

kliknelas w

reklame,moja droga...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Aleksandra B
(jadwigra)
Wiking
Umowa ustna jest tak samo wiazna i wiazaca. forbrukerportalen.no/temaer/leie_bolig/i...e_av_avtale/kontrakt
Sprobuj dogadac sie z wlascicielem. Jesli jest latwo wynajac i jest duzo chetnych to moze nie bedzie robil problemu. Jak dlugi masz okres wypowiedzenia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów

(Asiab)
Początkujący
Dzięki za odp
2 miesiące wypowiedzenia liczone od 1-go Więc czerwiec, lipiec, sierpień
W poniedziałek idziemy do adwokata, bo nie uśmiecha nam się płacić tyle kasy. Co to znaczy ustna jest wiążąca, a jaki dowód, że w ogóle gadaliśmy?
Miejsca na umowie do podpisania są dwa, i widnieje tylko mój podpis, nie jesteśmy małżeństwem, więc może da się z tego jakoś wybrnąć, depozytu nie wpłaciliśmy jeszcze. A nie ma czegoś takiego jak w Polsce, że od każdej umowy można się odwołać do iluś tam dni?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Asiab napisał:
Dzięki za odp
2 miesiące wypowiedzenia liczone od 1-go Więc czerwiec, lipiec, sierpień
W poniedziałek idziemy do adwokata, bo nie uśmiecha nam się płacić tyle kasy. Co to znaczy ustna jest wiążąca, a jaki dowód, że w ogóle gadaliśmy?
Miejsca na umowie do podpisania są dwa, i widnieje tylko mój podpis, nie jesteśmy małżeństwem, więc może da się z tego jakoś wybrnąć, depozytu nie wpłaciliśmy jeszcze. A nie ma czegoś takiego jak w Polsce, że od każdej umowy można się odwołać do iluś tam dni?

I Później DZIWICIE się , że Norgi nie chcą wynajmować mieszkań POLAKOM ...!!! .
---
PAMIĘTAJ GŁUPIA BABO ...!!!
w NORGE umowa ustna , jest ważniejsza od pisanej . / to swoiste zaufanie nieformalne /
---
JEŻELI KTOŚ ZŁAMIE DANE SŁOWO , TO TRAKTOWANY JEST GORZEJ NIŻ SZMATA PRZEZ NORWEGÓW ...
---Mało tego podpisałaś umowę i nie ważne że tylko ty jedna , bowiem to ty zrealizowałaś tą umowę świadomie ...
To i ty będziesz płacić za swoją głupotę .
---
W Norge naprawdę trzeba uważać co się mówi i co się podpisuje .
---
Pamiętaj również , że jak Nowy Właściciel Dowie się o Twoich kombinacjach , ORAZ GÓWNO WARTYM SŁOWIE MÓWIONYM I PISANYM , to możesz stracić i tamto mieszkanie . / chyba , że nowy właściciel to również Polaczek / .
---
Idź do tego Adwokata , to jeszcze i On zarobi darmowy grosz . A i tak za podpisaną umowę zapłacisz .
---
JEDYNE WYJŚCIE TO NATYCHMIAST ZNALEŹĆ KOGOKOLWIEK NA WASZE MIEJSCE , NA CZAS WASZEJ UMOWY .
---
ECH .. durna hołota ... BEZ ŻADNEJ GODNOŚCI OSOBISTEJ ... TFU ... !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów

(Asiab)
Początkujący
Milusi jesteś Gabryś

Prosiłam o nie krytykowanie mnie za to co robię, świadoma jestem, że to nie w porządku, ale popełniłam błąd i zrobię wszystko by się z niego wyplątać, nie potrzebuje twoich obelg

A co w ogóle za znaczenie czy ja Polak czy nie, a to Norweg się nie myli? W naszym przypadku akurat właśnie przez Norwega, który nie wywiązał się z umowy znaleźliśmy się w dupie

Chętnie kogoś znajdę na mieszkanie, 14000 plus prąd, Lysaker
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Asiab napisał:... nie potrzebuje twoich obelg
TO NIE SĄ OBELGI ...!!! .
Tylko zwykła proza życia .
---
Tak właśnie patrzą Norgi i nie inaczej się zachowują , a w skrajnych przypadkach nawet i gorzej postępują .
---
A później wielkie pretensje , że nie chcą wynająć Polakowi Mieszkanie lub pokoju ! .
---
Przecież w tym konkretnym przypadku , to ty JESTEŚ PRACODAWCĄ i dajesz zarobić innemu , a tu nagle Klops ... NIEMA PRACY ... bo akurat się odwidziało ... !!! .
---
Śmiejemy się z Norgów , że są Powolni ... , że nigdzie Im się nie spieszy ...ITD ...
---
Jednak jak Norg coś postanawia , to Bardzo Dobrze to przemyśli ...
I zawsze traktuje to wszystko tak , jakby chciał by tak samo było i w Jego Stronę .
---
Dlatego w Norwegi ,Słowo Mówione , Ma Taką Bardzo Ważną Rolę Społeczną .
---
W Mojej Firmie , tylko Ja Obcokrajowiec , mam Umowę Pisaną .
Inni mają tylko i wyłącznie umowy ustne z " przybitą piątką " ... , ba wszystkie podwyżki są podawane tylko ustnie i nic na piśmie ...
WAŻNE JEST ... SŁOWO ... !!!
---
To cały HONOR danej osoby .
---
Ech musiała byś poczytać trochę o historii Tych Wolnych Ludzi , to może byś i zrozumiała co nieco .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gabriel napisał:

W Mojej Firmie , tylko Ja Obcokrajowiec , mam Umowę Pisaną .
Inni mają tylko i wyłącznie umowy ustne.

No akurat to nie jest legalne. Odsylam do Lovdata, paragraf 14-5:
www.lovdata.no/all/tl-20050617-062-014.html
www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78173
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Aleksandra B
(jadwigra)
Wiking
Hei Asiab
Moze Ci sie nie podobac forma (wypowiedzi Gabriela) ale ja zwrocilabym wiecej uwagi na tresc.
Bo akurat to sie zgadza. Umowa ustna jest tak somo wazna jak pisemna. Dlatego najlepiej miec swiadka, zeby uniknac problemow i niezgodnosci kto i co powiedzial. Ty masz umowe pisemna!

Jesli chodzi o wynajem to niestety nie ma mozliwosci odwolania. Cytat pochodzi z forbrukerportalen.no/Artikler/fr/2003/1060354448.9

Ingen angrerett

Videre bør du være oppmerksom på at det ikke finnes noen angrerett. Skriver du under på en leieavtale er du bundet av den. Skriver du under på en tidsbestemt leieavtale på for eksempel ett år uten oppsigelsesadgang, er du i utgangspunktet forpliktet til å betale leie i et år
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Aleksandra B
(jadwigra)
Wiking
Asiab. Moze ty znajdziesz tanszego, ja placilam 1500,- za 1 godzine, a i tak niewiele sie wyjasnilo(podzial majatku). Moze sprobuj jednak pogadac z wlascicielem niz wydawac kase na adwokata. Moze wlasciciel pojdzie na ugode z Toba( zerwanie umowy) pod warunkiem rekompensaty pienieznej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok