Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

visning - Norwegia

Czytali temat:
Mateusz Walkowiak Rafał Habeniuk rengjøring oslo ElaK Justyna Kaha ula12121212 (1696 niezalogowanych)
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
Witam. Czy termin visningu to tylko obejrzenie domu , czy od razu licytacja. Dziekuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
To tylko obejrzenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
dziekuje serdecznie.

Mam jeszcze pytanie staram się o kredyt z dopłatą z komuny, czy ktoś to przerobił ze szczęśliwym zakończeniem i jakie są koleje załatwiania wszystkiego .
Każda informacja się przyda .

Najbardziej jestem zainteresowany licytacją, jak onba przebiega i jak następuje rozliczenie zapłaty , kredyt .

Czy te 2,5 procena opłaty skarbowej to trzeba wylożyć gotówką przed podpisaniem umowy .

Dzieki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jak mialam kiedys husbanklån na 80% wartosci domu. Musze przyznac, ze nie pamietam dokladnie jak to wtedy bylo. O ile pamietam, to megler, ktory zajmowal sie sprzedaza dostarczyl wszystkie potrzebne dokumenty. Trzeba bylo tylko wypelnic i dostarczyc tam gdzie trzeba.

W licytacji pierwsza oferte sklada sie pisemnie, pozniej mozna juz telefonicznie. Musisz ustalic jak dlugo twoja oferta jest wazna. Z zasady oferta powinna (albo nawet musi) byc wazna dluzej niz 24 godz., ale nie dawaj zbyt dlugiej oferty. 2 dni to tak w sam raz.

Tu mozesz sobie poczytac troche jakie sa zasady:
www.nef.no/xp/pub/topp/kjop_og_salg/521860

2,5 procena opłaty skarbowej placi sie zdaje po podpisaniu umowy. Zreszta o te wszyskie sprawy mozna sie zawsze spytac meglera.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
Dzieki za porady.

A wiesz może jak długo ważna jest decyzja o przyznaniu dopłaty z komuny, bo nie wiem ile mam czasu na kupno i znalezienie domu , aby decyzja nie wygasła. Jak ją oczywiście dostane, ale wszystko wygląda , że raczej tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Ja mialam 6 miesiecy na znalezienie odpowiedniego mieszkania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
super, dzieki

To co oferuje mi bank , razem z ewentualna doplatą z komuny ( bo nie mam wkładu własnego ) to 2,5 mln , a tutaj ( okolice Stavanger ) nie jest łatwo coś za to kupić, a musimy jeszcze zostawić margines na licytacje, więc jak dostanę 6 m-cy to ok, myślę , że coś znajdziemy.

Teraz tylko czekam na info z komuny, ale miła pani co przyjmowała nasz wniosek , powiedziała , ze nie powinno byc problemów ( dwie stałe umowy o pracę , wyższe wykształcenie, jedno dziecko, brak innych kredytów i plan pozostania w Norwegii ). Mają zebrania w tej sprawie raz lub dwa razy w miesiącu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Ten kredyt od gminy zależy przede wszystkim od Twoich zarobków. Jak za dużo zarabiasz, to go nie dostaniesz. To jest wsparcie dla ludzi , których nie stać na kupienie mieszkania na warunkach rynkowych. Oni sprawdzają jakie masz wydatki ( inne kredyty) i jakie dochody i musi im wyjśc poniżej pewnej kwoty na osobę ( nie pamiętam jakiej). Jesli mas wysokie dochody, to znaczy, że możesz kupić mieszkanie na wolnym rynku i dostać kredyt w banku na normalnych warunkach i wtedy gmina się na Ciebie wypina. Ale jesli wstępnie Ci powiedzieli, że jest ok., to pewnie tak będzie.
Jak ja licytowałam, to oferty były ważne po kilka godzin, Jak jest więcej kupujących, to ludzie sie niecierpliwią i chcą skrócić licytację.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
Aż tak dużo to my nie zarabiamy. Myslę ,że mamy jakąś średnią pensję. Czekam na odpowiedż z komuny.
No i jeszcze musimy mieć orzygotowane te ok 2,7 % do zapłaty wszystkich kosztów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Odpowiedz z komuny! Ha dobre. Moze tam u Was pracuja troszke normalniej bo tutaj w Oslo (Bærum) po 3 tygodniach dostalem odpowiedz ze komuna potrzebuje jeszcze od 6 do 8 tygodni na rozpatrzenie mojego wniosku.Chyba sprawdzaja w mnie w siedzibie CIA a czlowiek ktory to sprawdza plynie kajakiem osobiscie do Stanow!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok