Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Wojciech Swies (2450 niezalogowanych)
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
no wlasnie nie bardzo... mam zolta nalepke i wlasnie dzisiaj przylecialo GIRO na caly nastepny rok - jesli nie zaplace to bede mial naklejke i nie bede mial OC, jaki z tego wniosek gabrielu??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
JLK21 napisał:
no wlasnie nie bardzo... mam zolta nalepke i wlasnie dzisiaj przylecialo GIRO na caly nastepny rok - jesli nie zaplace to bede mial naklejke i nie bede mial OC, jaki z tego wniosek gabrielu??Taki ,że jak gira nie zapłacisz w terminie a ubezpieczyciel złośliwie doniesie do stattesa to podjada panowie pod Twoje auto i bez pardonu zdejmą tablice rejestracyjne z twojego samochodu ....
Pamiętaj ,że Norge to nie Polska ...
Tu dzwonisz do ubezpieczalni ,że chcesz ubezpieczyć u nich auto podajesz dane swoje i auta oni to sprawdzają zatwierdzają w ciągu góra 5minut i po wszystkim ..jesteś ubezpieczony... a giro przychodzi nieraz i po miesiącu ...To nie ma znaczenia ... bo tam jest data z dużym wyprzedzeniem do kiedy trzeba to opłacić ....
Jak masz dużo kasy do przepicia to zrób experyment ...
nie zapłać w terminie .... i czekaj na efekty...
Dostaniesz tylko jedno pismo ponaglające z terminem i to wszystko ...
A potem panowie z kleszczami....
MÓJ KOLEGA TU miejscowy to przeżył a ponoć tylko zapomniał...
i wybulił darmowej kasy ponad 3000Nok ... a na tablice czekał ponad dwa tygodnie...
I Rowerkiem do pracy rowerkiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
moze i tak - ale naklejke daja ci jak oplacisz årsavgift a nie jak masz juz ubezpieczenie - wiec naklejka jest oznaka oplaty dorogowej a nie waznosci OC...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
JLK21 napisał:
moze i tak - ale naklejke daja ci jak oplacisz årsavgift a nie jak masz juz ubezpieczenie - wiec naklejka jest oznaka oplaty dorogowej a nie waznosci OC...Tu ŻADEN URZĘDNIK NIE ZAKŁADA Z GÓRY że petent chce okraść państwo ...
Skoro ktoś ma auto i zawsze opłacał co należy w terminie to jest domniemanie ,że i tym razem też tak będzie...
W pierwszej kolejności jest OC ,drugi przegląd ,trzecia zamykająca opłata drogowa .
Przeważnie wszystko się zazębia z drobnymi poślizgami bo przepisy ogólne nie były pisane pod emigrantów tylko pod Tubylców....
A tubylec w 96% przepisy przestrzega inaczej więzienia były by puste i niepotrzebne...
A i Urząd Skarbowy miałby mniejsze dochody...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Dominika T
(MIKA22)
Nowicjusz
piechniczek napisał:
ale twoje pytanie jest chyba jeszcze szersze i w sumie ja też się zastanawiam czy opuszczając Norwegię autem na norweskich blachach kierowca musi mieć ze sobą polisę? np. w Polsce jest ona wymagana. Nie sądzę, żeby policja w każdym kraju europy wiedziała jakie są regulacje prawne w Norwegii. No i kolejna pytanie, zawsze można mieć stłuczkę więc chyba należy poza Norwegią mieć ze sobą polisę - czy dobrze myślę??

dokładnie taki był mój tok myślenia dzieki za rozwinięcie tematu teraz jest bardziej oświecona heh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
MIKA22 napisał:
piechniczek napisał:
ale twoje pytanie jest chyba jeszcze szersze i w sumie ja też się zastanawiam czy opuszczając Norwegię autem na norweskich blachach kierowca musi mieć ze sobą polisę? np. w Polsce jest ona wymagana. Nie sądzę, żeby policja w każdym kraju europy wiedziała jakie są regulacje prawne w Norwegii. No i kolejna pytanie, zawsze można mieć stłuczkę więc chyba należy poza Norwegią mieć ze sobą polisę - czy dobrze myślę??

dokładnie taki był mój tok myślenia dzieki za rozwinięcie tematu teraz jest bardziej oświecona heh

ale tak szczerze mówiąc odpowiedzi na swoje pytanie nie otrzymałaś.
bo generalnie - gabriel ma to w dupie bo jemu polska policja może skoczyć co wielokrotnie udowoniła. odpowiedź ja tak robię! więc tak jest dobrze, to szczerze mówiąc gówniana odpowiedź bo faktycznie nic nie wyjaśnia!!! jednemu się udało a z drugiego zrobią przestępcę
JLK21 - przytacza bezsensowne przepisy dotyczące jazdy po norge, które wielu tutaj zna a ty o nie nie pytałaś, więc nie wiem w ogóle po co rozszerza wątek o bzdury typu mandat za parkowanie od 500 do 700 koron - ja dostałem 300??? i co do dupy z takim poradnikiem!!!.
A prawda jest pewnie taka, że jak trafisz na policjanta w Polsce który ma pojęcie o tym co robi to na pewno się nie wywiniesz i cała historia o żółtych naklejkach pójdzie między książki. Nikt z tych panów nie założył, że być może kupiłaś używany samochód który mógł być wyrejestrowany a co za tym idzie wszystkie opłaty robisz praktycznie od zera a co za tym idzie maja podobny termin ponownego opłacenia. A już na pewno nie opłacasz podatku drogowego który w tym przypadku zawarty jest w opłacie rejestracyjnej 1529 nok przynajmniej tak było w tym miesiącu. Lepiej poczekaj na polisę bo tak prawdę mówiąc, obowiązują cię zawsze przepisy w kraju do którego przyjeżdżasz a nie z którego pochodzisz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Dominika T
(MIKA22)
Nowicjusz
piechniczek spoko i tak bym bez polisy nie pojechała, a wydaje mi sie ze ludzie raczej chcieli pomóc ni zaszkodzić więc za to jestem wdzięczna ne i ma co sie irytować niepotrzebnie a odp na pyt uzyskałam to najważniejsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
A ja napisze tak: naklejka ma sie nijak do polisy,polisa tak zwana OC tez czasami w niektorych firmach nie obejmuje ubezpieczenia poruszania pojazdu poza granicami norwegi,trzeba dokladnie przeczytac polise. Czasami tak zwana zielona karta jest bezplatna ale zdarza sie ze trzeba za nia zaplacic.
Teraz poszperam w firmach aby nie byc goloslownym i wkleje linka.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
www.trygvesta.no/hjelp/oftestiltesporsma...g/index.html?id=8562 TO O WIYJEZDZIE ZAGRANICE NORWESKIM AUTEM.TAKA FORMULKA POJAWIA SIE W WIEKSZOSCI FIRM UBEZPIECZENIOWYCH TUTAJ.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Dobre pytanie.
Od kiedy Polska jest w uni i niepotrzeba zielonej karty to sie nad tym nie zastanawialem i poprostu jezdzilem bez.
A co do naklejek (oblater) to gabriel ma racje
www.vegvesen.no/Kjoretoy/Eie+og+vedlikeh...blaterKontrollmerker
Tym razem mu sie udalo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok