MIKA22 napisał:
piechniczek napisał:
ale twoje pytanie jest chyba jeszcze szersze i w sumie ja też się zastanawiam czy opuszczając Norwegię autem na norweskich blachach kierowca musi mieć ze sobą polisę? np. w Polsce jest ona wymagana. Nie sądzę, żeby policja w każdym kraju europy wiedziała jakie są regulacje prawne w Norwegii. No i kolejna pytanie, zawsze można mieć stłuczkę więc chyba należy poza Norwegią mieć ze sobą polisę - czy dobrze myślę??
dokładnie taki był mój tok myślenia
dzieki za rozwinięcie tematu teraz jest bardziej oświecona heh
ale tak szczerze mówiąc odpowiedzi na swoje pytanie nie otrzymałaś.
bo generalnie - gabriel ma to w dupie bo jemu polska policja może skoczyć co wielokrotnie udowoniła. odpowiedź ja tak robię! więc tak jest dobrze, to szczerze mówiąc gówniana odpowiedź bo faktycznie nic nie wyjaśnia!!! jednemu się udało a z drugiego zrobią przestępcę
JLK21 - przytacza bezsensowne przepisy dotyczące jazdy po norge, które wielu tutaj zna a ty o nie nie pytałaś, więc nie wiem w ogóle po co rozszerza wątek o bzdury typu mandat za parkowanie od 500 do 700 koron - ja dostałem 300??? i co do dupy z takim poradnikiem!!!.
A prawda jest pewnie taka, że jak trafisz na policjanta w Polsce który ma pojęcie o tym co robi to na pewno się nie wywiniesz i cała historia o żółtych naklejkach pójdzie między książki. Nikt z tych panów nie założył, że być może kupiłaś używany samochód który mógł być wyrejestrowany a co za tym idzie wszystkie opłaty robisz praktycznie od zera a co za tym idzie maja podobny termin ponownego opłacenia. A już na pewno nie opłacasz podatku drogowego który w tym przypadku zawarty jest w opłacie rejestracyjnej 1529 nok przynajmniej tak było w tym miesiącu. Lepiej poczekaj na polisę bo tak prawdę mówiąc, obowiązują cię zawsze przepisy w kraju do którego przyjeżdżasz a nie z którego pochodzisz