Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2311 niezalogowanych)
1 Post

(retier1)
Wiking
A możesz mi powiedzieć mdpsycholog jaki procent ludzi w kraju ma kompa i czyta na interneci .Żeby rozmawiać o Polsce trzeba by mówić ludziach a ja prawde mówiąc mam ich serdecznie dość .Nie po to tutaj przyjechałem ażeby mieć to samo co w kraju a do tego by się to prędze czy póżniej sprowadziło
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
retier1 napisał:
.....Nie po to tutaj przyjechałem ażeby mieć to samo co w kraju.....

a z tym to się zgodzę w 1220%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
W Polsce jest ciezko wytrzymac, zgadzam sie i nie wrocilabym tam za zadne skarby.Mysle ze powod jest jasny, ci co tam zostali mieli nadzieje na lepsze jutro ale na nadziei sie ostalo.Nie dziwie sie, ze sa sfrustrowani poniewaz nie maja innego wyjscia.Gdyby zdobyli sie na decyzje o wyjezdzie to prawdopodobnie sytuacja uleglaby zmianie.Nie kazdy moze i chce wyjechac, wszystko zalezy od wielu czynnikow takich jak predyspozycjii osobowosciowych,wolnosci od ksenofobicznego wizerunku Polaka, sytuacjii materialnej, wyksztalcenia, zdolnosci adaptacyjnych itp.
Nie jest w porzadku spisywac na straty Polakow z pozycji wlasnych doswiadczen.Co z tymi ktorzy maja dobre doswiadczenia z Polakami?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Nie wiem kogo masz na myśli mówiąc o doświadczeniach z polakami(polaków czy też obcokrajowców)?Bo jaką opinie mamy jako naród to wiedzą wszyscy .I nie jest to opinia na podstawie pojedyńczych przypadków i krótkiego okresu czasu,tylo ciągnie się to za nami od zarania naszej państwowości.Jak każda społeczność i my mamy wybitne postacie w nauce,literaturze czy też polityce .A są wybitne tylko dlatego że były wielkimi indywidualistami,a co osiągneliśmy jako społeczność oprócz kilku zrywów wyzwoleńczych(ale to jest dyskusja na inny wątek)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Czyli rozumiem, ze Polak samotny to Polak indywidualista ktory moze cos osiagnac.Mozliwe ze cos w tym jest, jak uslyszalam w radio w tekscie piosenki=
my nikomu zle nie zyczymy, lepiej tez nie!Co ze slynna teoria potwierdzona przez praktyke o sile grupy?Polacy jak zwykle ponad lub ponizej....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
To zależy co masz na myśli mówiąc o samotności .Każdego twórcę coś musi inspirować czy też nurtować żeby tworzył,doskonale o tym wiesz .Jednychtłumy,drugich ból i rozpacz,trzecich głupota i tak by można mnożyć .A czy komuś życzymy dobrze czy źle ,powiem tak:Kazik lub też Big Cyc śpiewał że mężczyzna to świnia a ja śmiem twierdzić żePolak to świnia i wszystkim życzy źle chociaż się tego zapiera i do kościoła co niedzielę biegnie .Jako psycholog powinnaś o tym wiedzieć ps. możesz mi wyjaśnić tą teorię o sile grupy???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Prosze bardzo, magia tlumu i powielanie zachowan osob otaczajacych nas jest zjawiskiem bardzo silnie zakorzenionym w ludzkiej naturze.Kiedys zrobiono pare experymentow np. w duzym miescie pomocnik experymentatora stanal na srodku ulicy i zaczal patrzec w gore, za chwile zgromadzil sie tlum i ludziska gapili sie jakby tam rzeczywiscie cos bylo.
Nastepny przypadek rozproszenia odpowiedzialnosci, w sytuacji ataku na kobiete nikt z sasiadow nie zareagowal i skonczylo sie tragicznie , po fakcie kazdy twierdzil, ze byl przekonany o tym ze ktos juz na pewno zawiadomil policje.Kolejny przyklad strajki, jednostka moze niewiele zas grupa nawet jesli kilkuosobowa zaczyna cos znaczyc, to tak jak ze stowarzyszeniem.Jesli zakladasz stowarzyszenie to automatycznie dostaje ono prawa.Dlaczego ciezko jest obalic system w pojedynke?bo jednostke mozna uciszyc a z tlumem to juz trudniej negocjowac. Przypadkow mozna mnozyc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Mówiąc dosadniej -CO CZŁOWIEK TO I MAŁPA Oj masz rację,duży by mówić ,tylko po co jeśli nie możemy tego zmienić a co najwyżej ukierunkować
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Albo zmienic swoj stosunek do tych ktorzy nie akceptuja czyli zaakceptowac ich zdanie i sprawa rozwiazana!Zmienic mozemy tylko siebie a inni to juz ich sprawa, tak jest prosciej...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Tylko co wtedy z moimi przekonaniami i wartościami W moim przypadku jest to niewykonalne,nie jestem szmatą na wietrze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok