Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zasiłek na dziecko - Norwegia

Czytali temat:
Kasiunia P (2003 niezalogowanych)
10 Postów
iza iza
(Izabela_Paczek)
Wiking
witam moj mąz pracuje od niedawna w Norwegii ja z z 4 letnim synem zostalam w Polsce slyszalam ze mezowi nalezy sie zasiłek na dziecko .gdzie sie mozna o niego starac i jakie formalnosci trzeba spelnic zeby go dostac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mąż musi wybrać się do NAV w miejscu swojego zamieszkania i tam złożyć dokumenty, należy wam się 970 nok miesięcznie na dziecko. Jakie dokumenty będą potrzebne tego nie wiem, bo nie byłam w takiej sytuacji jak wy, ale w Nav się twój mąż dowie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Wniosek nazywa sie "krav om barnetrygd", lub wersja angielska "child benefit". Trzeba sobie sciagnac to ze strony www.nav.no , bo od pewnego czasu urzednicy juz bie wydaja dokumentow, trzeba sobie samemu drukowac.
Wraz z wnioskiem trzeba zlozyc zaswiadczenia: o wspolnym zameldowaniu w PL, o pobieraniu lub nie zasilku rodzinnego w PL, o pobieraniu zasilku dla bezrobotnych lub niepobieraniu.
Procz tego akt malzenski, akt urodzenia dziecka, kopia dokumentu tozsamosci. To musi przejsc przez urzad marszalkowski w celu potwierdzenia. I jeszcze trzeba miec podbity i wypelniony druk E401 i E411.
To wszystko trzeba zlozyc w biurze NAV i czekac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
iza iza
(Izabela_Paczek)
Wiking
dziekuje bardzo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Jak nazywa się wniosek o zasiłek na dziecko do 2 lat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
e tam gadacie .... ... nic się nie należy --- w Norwegii są tylko góry i fiordy -- za darmo !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
e tam gadacie .... ... nic się nie należy --- w Norwegii są tylko góry i fiordy -- za darmo !!!!

I rzesze idiotów co przyjechali z PL tutaj i potrafią tylko głupoty pisać.

o zasiłku, (po norwesku ale zawsze to coś)

www.nav.no/Familie/Barnetrygd

po angielsku

www.nav.no/English/Stay+in+Norway/212728.cms

warunki po polsku.

www.nav.no/English/English/805383895.cms

@IlonaS Zasiłek opiekuńczy(la dzieci do lat 3) nazywa się "Kontantstøtte"

tu link do podania o ten zasiłek:

www.nav.no/Om+NAV/Skjemaer/Privatpersone...e/Kontantst%C3%B8tte

Wszystkie potrzebne druki można pobrać ze strony NAV wypełnić na komputerze (edytor PDF)
wydrukować i zanieść z potrzebnymi papierami do biura NAV i czekać.

dla mnie to teoria, ale inne druki w ten sposób pobieram>>wypełniam>>drukuję i jakoś to działa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
skąd ty to wiedział zuzu ??? że tak je?? , ty je mądry chłop , trza ci pomnik postawić jak Leninowi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
Zuzu napisał:
I rzesze idiotów co przyjechali z PL tutaj i potrafią tylko głupoty pisać.

...i jeden wszechwiedzacy geniusz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
skąd ty to wiedział zuzu ??? że tak je?? , ty je mądry chłop , trza ci pomnik postawić jak Leninowi

Skąd wiem? mam cały internet spakowany na dyskietce 3.5" to wiem, chcesz to ci sprzedam kopie .

Wladimir Ilicz Uljanow nie jest dobrym "autorytetem" do naśladowania, większość jego pomników już obalili, sam spoczywa w mauzoleum które Rosjanie niedługo usuną z Kremla.

Jeśli to twój autorytet to tylko pozazdrościć , ale NO to podobno ostanie państwo komunistyczne w Europie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok