Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Podatek w poslce i w norwegii...??? - Norwegia

Czytali temat:
Marek G (1313 niezalogowanych)
20 Postów
Tomasz Bednarski
(tomasz bbb)
Wiking
Witam wszystkich...
moze mi ktos wyjasnic na jakiej zasadzie rozlicza sie prace w norwegii w naszym ojczystym wspanialym polskim urzedzie skarbowym,tzn pracowalem ok 9 m-cy w pln i 2 m-ce w norwegii...
czy po rozliczeniu i oplaceniu podatku tutaj bede musial placic cos jeszcze dodatkowo w polsce za te 2 m-ce przepracowane w norwegii???
jezeli tak czy jest jakas mozliwosc unikniecia tego(nie mam tutaj na mysli siedzenia cicho i nie zglaszania faktu zarobku w no)
prosze o pomoc i z gory dziekuje...
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Dorota :)
(Doris86)
Wiking
Witam. Miałam podobną sytuację do Ciebie. Jeżeli przepracowałeś większość roku w Polsce i 2 miesiące w Norwegii to niestety musisz wykazać te zarobki w US w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
w Norwegii podatek zostaje w Norwegii i nie musisz nikomu w Polsce spowiadać się ile tutaj zarobiłeś, w Polsce odprowadzasz podatek za pracę w kraju i tyle-- za to się rozliczaj i w zupełności wystarczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
skąd ten durny przepis doris86??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Doris86 napisał:
Witam. Miałam podobną sytuację do Ciebie. Jeżeli przepracowałeś większość roku w Polsce i 2 miesiące w Norwegii to niestety musisz wykazać te zarobki w US w Polsce.
to tylko umowa bilateralna pomiędzy Polską i USA zawiera klauzulę, że jeśli się przebywało pół roku + jeden dzień, to płaci się podatek w kraju, w którym się było dłużej. z innymi krajami obowiązuje zasada - zarobiłeś coś w Ojczyźnie, to i masz OBOWIĄZEK wpisać , co i poza nią. I z tego razem cię rozliczą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
polska ma podpisaną umowe z norwegią i nie ma podwójnego opodatkowania ( czyli drugi raz w polsce ) . jezeli rozliczasz sie w polsce to trzeba jednak wpisac kwote zarobiona w norge . takie sa przepisy w pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no jasta102, a już myślałem że nasz kraj wymyślił kolejny chory przepis pt << jakby tu wycisnąć jeszcze więcej pieniążków >> oczywiście od osób pracujących za granicą , a to dość spora liczba jak się nie mylę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no nawet Andre ved mark się zgadza , a już się bałem że zaraz wyskoczy że to np. nie prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Czekajcie bo czegos tu nie rozumiem. US moze tylko chce informacji o dochodzie ktory juz sostal opodatkowany i tyle. W koncu jest umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania:
"Dochody z pracy najemnej

1. Z zastrzeżeniem postanowień artykułów 15 oraz 17 i 18 niniejszej Konwencji, wynagrodzenia, pensje oraz inne podobne świadczenia uzyskane przez osobę mającą miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie w związku z wykonywaniem pracy najemnej podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie, chyba że praca wykonywana jest w drugim Umawiającym się Państwie. Jeżeli praca jest tam wykonywana, to otrzymane za nią wynagrodzenie może być opodatkowane w tym drugim Państwie."

Brzmi to troche jek belkot ale jak ktos przebrnie przez tekst pod linkiem:

www.legeo.pl/prawo/konwencja-miedzy-rzec...du-oraz-protokol-do/

to moze dozna olsnienia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
no nawet Andre ved mark się zgadza , a już się bałem że zaraz wyskoczy że to np. nie prawda
nie dokońca napisałeś że nie trzeba się spowiadać a przepisy mówią że trzeba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok