Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

umowa o pracę - Norwegia

Czytali temat:
Yossarian k Janina Ś Paweł Wodowski nowak87 Ciepla_m . Kasia Katarzyna Miłosz Alberski Alexa1 Dora_w1 (2559 niezalogowanych)
10 Postów
Wiking
Hej jestem nowa na tym forum i mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi tu pomóc. Mam następujący problem. Przez dwa lata pracowałam w norweskiej firmie na umowy tymczasowe(2 roczne umowy). W listopadzie skończyła mi się druga umowa. Mój szef stwierdził że obecnie nie może dać mi umowy na stałe, ze względu na sytuację firmy i mam czekać na decyzję do lata. Jednakże mam nadal uczęszczać do pracy bez umowy. Kiedy zapytałam czy mogę dostać umowę na czas określony jeżeli nie chcą dać mi stałej umowy usłyszałam że mam się wstrzymać i czekać. Wydaje mi się że szef coś kręci a ja nie chcę pracować bez umowy, ponieważ kończy się to tym, że do pracy mam przychodzić wtedy kiedy będę im potrzebna. Czy przysługują mi w tej sytuacji jakieś prawa i co byłoby najlepszym rozwiązaniem. Może lepiej zarejestrować się jako osoba bezrobotna. Z góry dziękuję za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
oleńka84 napisał:
...W listopadzie skończyła mi się druga umowa....I od tego czasu powinnaś mieć następną umowę na czas określony ,lub na każdej innej zasadzie nawet na zasadzie vikariatu-/umowa na zastępstwo/-
.Moim zdaniem jeżeli Gość , pomimo braku umowy ,nadal płaci Tobie wynagrodzenie poprzez konto bankowe...to powinnaś wystąpić z pismem za potwierdzeniem odbioru z żądaniem wystawienia natychmiastowej umowy o jakąkolwiek formę dalszej pracy w jego firmie ...
Bo być może nie odprowadza on wszystkich Należnych Tobie z racji pracy składek podatkowych na Twoje konto w skacie ...
Oraz może pomijać prozaiczne feriepenge..../Moje domysły/...
Niemniej to tylko Moje subiektywne zdanie...

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
No domysły. Umowa w NO jest mile widziana ale nie obowiązkowa. Najważniejszym dokumentem jest lonnslip, tam są wyszczególnione wszystkie składki.
Pracodawca trzecią umowę powinien dać na czas nieokreślony lub zrobić przerwę w zatrudnieniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
pic na wodę ,umowa musi byc nie ma czegoś takiego że nie ma się umowy a się pracuje-- automatycznie wedle prawa jest to traktowane jako ,,praca na czarno,, bo nie mając umowy a pracując nie możesz wymagać niczego od firmy!! ponieważ widzę że jak jesteś potrzebna to gościo ciebie bierze do pracy--- pytanie czy odprowadza za ciebie podatek?, feriepenger? musisz zażądać umowy od firmy, a jak nie to niech dadzą wypowiedzenie wtedy pójdziesz na dagpenger-- co to wogóle z h/u//jn//a !!! taką firmę to Po//j//e/ba/ć z góry , łaskę robi że bierze ciebie do roboty, to niech s/pi/er/dal..a
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Dobrze mase, znajdę Ci kiedyś link bo głupiś inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
tak bez umowy grzes203 pracuj dalej!! widzę że ci służy , umowa w NO jest mile widziana, jak powiedziałeś-- ty też jesteś mile widziany w NO? czy tylko pracodawca tak ciebie lubi że ma takiego durnia co na wszystko się zgadza i łyka wszystko jak pelikan.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
masz się najedz bo widzę że głupota nie boli

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78...iftlig_arbeidsavtale
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
i jeszcze sobie przetłumacz jak nie znasz języka grzes203

En muntlig avtale er like gyldig som en skriftlig. Ved muntlige avtaler kan det imidlertid lett oppstå uenighet om hva som faktisk ble avtalt og om det i det hele tatt ble avtalt noe. Ofte blir det påstand mot påstand. Derfor er det en klar fordel, og et lovkrav, med skriftlige arbeidsavtaler.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Tak myślałam że trzecia umowa powinna być stała, ponieważ z tymi dwiema pierwszymi nie robił żadnego problemu a teraz zaczyna kręcić. Odcinki od wypłaty dostaje jednakże nie chcę pracować bez umowy i chodzić do pracy w kratkę. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeden i drugi ma w tym temacie rację ...
Niemniej , prawo zatrudnienia wymaga od pracodawcy krajowego /Norweska firma / by tenże spisywał z pracobiorcami zagranicznymi pisemną ...umowę o pracę ...
By następnie nie było żadnych ubocznych komplikacji...
Masse-vel-bobek... nie obrażaj Nikogo z Piszących bo stajesz się ŻAŁOSNY i Tyle...
Jak ciebie czytam i te Twoje chamskie wulgarne odzywki to Mnie cofka bierze a szkoda bo wcinam Świąteczne smakołyki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok