Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Elizabeth Wincott (1594 niezalogowanych)
1 Post

(sailor)
Wiking
Problem dotyczy bardziej Norwegow niz Polakow. W Norwegii paszport jest jedynym oficjalnym dowodem tozsamosci (cos takiego jak dowod osobisty nie istnieje). Linie lotnicze same decyduja jaki dokument uwazaja za wystarczajacy w celu okreslenia tozsamosci pasazera. Sam bylem w sytuacji, kiedy bez problemu odprawilem sie na karte bankowa na odcinku OSL - CPH, natomiast lecac z CPH do WAW kazano mi okazac paszport. Sam mam obywatelstwo norweskie, wiec uznano jedynie paszport, obywatele polscy okazywali w wiekszosci dowody osobiste.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Zastanawia mnie tylko jedno,jaki problem stanowi wyrobienie paszportu? Pewnie żal te 100 zł a jeśli problem z pamięcia to zawsze można bilobil kupić czy coś takiego.Generalnie , przebywając poza granicami własnego kraju mamy obowiązek posiadania paszportu,i nie ma znaczenia gdzie się znajdujemy. Tym bardziej że sprawy urzędowe w EU często i gęsto załatwisz tylko przy pomocy paszportu. No chyba że chorujemy na lenia,a na to jest tylko jeden sposób
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
nie dotyczy to tylko Norwegów bo dzwoniłem do Norwegiana tutaj w Norwegii i powiedziałem że mam wylot niedługo i czy mogę używac np. dowodu lub karty do bankomatu podczas odprawy w Gardemoen- dostałem odpowiedź że niestety nie mogę i wymagany jest paszport. No i jeszcze mi pani odpowiedziała że jeżeli nie mam paszportu ostatecznie mogę polecieć na dowód ale będę później traktowany jako osoba której już nigdy więcej np. Norwegian czy jakaś inna firma lotnicza nie wpuści więcej do swojego samolotu i poprostu zostanę nigdzie nie odprawiony na lotnisku bo będę na tzw. czarnej liście w jakiejś tam bazie danych przewoźnika- a przecież jestem Polakiem i sprawa jak sądzę nie dotyczy Norwegów jak kolega napisał wyżej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
pozostaje wyrobić paszport( jestem w trakcie), bo możemy się kłócić tu na forum kto ma rację a kto nie, dodam że dla bardziej wnikliwych zawsze można zadzwonić do biura obsługi klienta danego przewoźnika i się poprostu dowiedzieć, ja tak zrobiłem i wiem tylko że muszę mieć paszport bo nikt mnie bez tego nie wpuści na samolot. a jeśli ktoś jest mądrzejszy to już jego sprawa>>>
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Nie no ręce opadają, można się zakręcić i nie doczytać czegoś, ale żeby tak w koło?
Ktoś ujowo zadał pytanie i dostł kilka odp. których dalej ludziska nie rozumieją.
Co ma niedosłyszenie czegoś czy też nieznajomość dostateczna norweskiego do tego czy ktoś posiada paszport czy dowód?
Nikt z robiących sobie jajca z zakręta nie napisał że paszportu nie posiada i nawet jak linie lotnicze będą wymagały go do podróży to będą się upierać przy tym że nie muszą go mieć bo mają dowód.

potrafie czytać>>next level ZE ZROZUMIENIEM!!! nieosiągalne dla niektórych jak widać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
katarzyna fiolek
(bobek1)
Nowicjusz
najlepiej nie mieć nic, jak się nic nie robi i nic się nie ma to nie ma problemu freestyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
PIOTR MOSKAŁA
(PIOTRMLODY)
Wiking
no własnie... wiec niech moze ktos łaskawie poda link to tejze informacji albo niech osoby ktore w powyzszych postach stwierdzaja ze kategorycznie nie poleci osoba nie posiadajaca paszportu wymienia linie lotnicze ktorych to tyczy, albo jesli ktos dzwonił, albo wie to z innych zrodel niech innym ułatwi sprawe po to jest to forum...

"na obczyźnie rodak rodakowi winien byc jak brat"
wesołych i spokojnych swiat oraz szczesliwego nowego roku!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
PIOTRMLODY napisał:
no własnie... wiec niech moze ktos łaskawie poda link to tejze informacji albo niech osoby ktore w powyzszych postach stwierdzaja ze kategorycznie nie poleci osoba nie posiadajaca paszportu wymienia linie lotnicze ktorych to tyczy, albo jesli ktos dzwonił, albo wie to z innych zrodel niech innym ułatwi sprawe po to jest to forum...

tu masz siostro:

www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca,_bi...lko_paszport%3f.html

jakbyś przeczytał to co ludzie tu napisali ZE ZROZUMIENIEM to byś znalazł,ale jak już ślepy jesteś to masz tu pewniaka:

www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10011883
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
PIOTR MOSKAŁA
(PIOTRMLODY)
Wiking
dzieki "siostro"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(sailor)
Wiking
Zuzu napisał:
PIOTRMLODY napisał:

tu masz siostro:

www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca,_bi...lko_paszport%3f.html

jakbyś przeczytał to co ludzie tu napisali ZE ZROZUMIENIEM to byś znalazł,ale jak już ślepy jesteś to masz tu pewniaka:

www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10011883

Zuzu, to u ciebie niestety cos nie tak ze zrozumieniem norweskiego tekstu. Artykul w VG, dotyczy NORWEGOW, dla ktorych jedynym oficjalnym dokumentem tozsamosci jest paszport. (Projekt w sprawie wprowadzenia nasjonalt identitetskort jest w trakcie rozpatrywania). Artykul jasno stwierdza, ze rozne linie lotnicze maja rozne kryteria. Nie krytykuj wiec innych jezeli sam/a nie rozumiesz artykulu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok