Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz Brzeziński (1672 niezalogowanych)
1 Post

(Hilton)
Wiking
"Wliczone do stawki akordowej" nie oznacza ze sa ci ona wypłącane co miesiąc, skąd ci to przyszło do głowy? Masz to wyszczególnione na lønnslipp? Zostaną wypłacone w czerwcu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Witam
Dokładnie na każdym lonslipie pisze :" Lonn np oktober inkl. feriepenger " -
I tylko kwota jedna zbiorcza .I dalej potrącony z tego podatek .
Czy to normalne ? bo w takim razie płacę podatek też od feriepenger!
pozd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
I jeszcze jedno Hilton!
W 2009 roku pieniądze które zarobiłem w miesiącu czerwcu pracodawca wypłacił mi bez potrącania podatku brutto,a w grudniu potrącił tylko połowę stawki podatkowej. Ale w tym roku 2010 już za każdy miesiąc potrącany mam podatek nawet za czerwiec zapłaciłem pełną stawkę ,zobaczę co będzie za grudzień.?
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Dandi8815)
Wiking
normalne ze za grudzien odciagaja tylko polowe takie prawo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Dandi8815 napisał:
normalne ze za grudzien odciagaja tylko polowe takie prawo

.. tyle, ze to przepisy zwyczajowe, nie obligatoryjne... .. podobnie jak Feriepenge..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
że takie prawo to wiem mi chodzi cały czas o możliwości jego omijania przez pracodawcę!!?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
jak mam to rozumieć że feriepenge to przepisy zwyczajowe ? to znaczy że pracodawca może ale wcale nie musi płacić feriepenge?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Icek01 napisał:
jak mam to rozumieć że feriepenge to przepisy zwyczajowe ? to znaczy że pracodawca może ale wcale nie musi płacić feriepenge?

Nie jest nigdzie napisane, ze musi(!).. podobnie jak nie jest obowiazkiem odprowadzanie polowy zaliczki na podatek w grudniu.. Mozesz rownie dobrze otrzymac w pelni odplatny urlop - wtedy nie dostajesz feriepenge. Przeczytaj dokladnie swoj kontrakt i przejzyj lønnslipy - porownaj kwoty netto i brutto, uwzgledniajac dodatki i jakies obciazenia jezeli takowe masz... Sprawdz czy jest tam rubryka *Feriepenge grunnlag*.. to powinno rozwiac Twoje watpliwosci..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Sethur napisał:
Icek01 napisał:

Nie jest nigdzie napisane, ze musi(!).. podobnie jak nie jest obowiazkiem odprowadzanie polowy zaliczki na podatek w grudniu.. Mozesz rownie dobrze otrzymac w pelni odplatny urlop - wtedy nie dostajesz feriepenge. Przeczytaj dokladnie swoj kontrakt i przejzyj lønnslipy - porownaj kwoty netto i brutto, uwzgledniajac dodatki i jakies obciazenia jezeli takowe masz... Sprawdz czy jest tam rubryka *Feriepenge grunnlag*.. to powinno rozwiac Twoje watpliwosci..

Dokładnie jest jak napisałem w pierwszych postach .Na moim lonnslipie jest tylko kwota brutto wypracowana w akordzie przez miesiąc pracy z dopiskiem inkl. feriepenge minus podatek 36 procent bo tyle mam tax netto do wypłaty .nie mam żadnych innych dodatków .A jak jadę na urlop to po prostu nie zarabiam !! Nie mam żadnego płatnego urlopu .
A w umowie mam zapis :
Feriepenger er inkludert i lonnen."
Czy to normalna procedura? O to pytam ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Icek01 napisał:
[b]
Feriepenger er inkludert i lonnen."
Czy to normalna procedura? O to pytam ??

Dlatego napisalem, zebys porownal czy kwota Brutto minus Netto daje Ci kwote odprowadzana na zaliczke na podatek.
Twoje feriepenge moga byc wykazane w kwocie Brutto, ale nie wyplacane, powinny byc wtedy ujete w osobnej rubryce. Lønnslip nie sklada sie tylko z kwoty brutto!
Tak, moga byc rowniez wyplacane z potraceniem zaliczki na podatek. Nie 'normalna' (czyt. typowa) procedura, ale jak najbardziej legalna. Ponownie odsylam Cie do przejrzenia kontraktu.... w koncu sam powinienes wiedziec, co podpisales..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok