Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

wypowiedzenie umowy wynajmu mieszkania - Norwegia

10 Postów
Ewuwu Ewuwu
(ewuwu)
Wiking
witam serdecznie

Mam pytanie,jak to tu jest z wypowiedzeniem umowy za wynajem mieszknia ?? Pytam siie, poniewaz nowe mieszkanei do ktorego mielismy sie dizsiaj wprowadzac zajmuje Litwin, ktory za cholere nie chce opuscic go... Wlasciciel (Norweg) wczesniej z nim rozmawial ,ze do 30.09 ma sie wyprowadzic,bo zalega z platnosciami i wogole.... ten tak nie zrobil, dostal ponowinie wypowiedzneinie na pismie , ktorego nie przyjal, ponownei wlascieciel ze swiadkiem wreczym mu wypoedzenie... tez go nie przyjal. Niby liczy sie dzien dostarczenia takeigo wypowiedzniea.Wg prawnika, z ktorym kontaktowal sie wlasciciel lokator taki ma 2 tyg na opuszczenie mieszkania (nie mieli podpisanej nawet zadnej umowy o wynajmowaniu mieszkania ! )... dzisiaj Litwin powiedizla walscicielowi,ze niby ma 3 m-ce na opuszczenie mieszkania ...
Jezeli jest kots, kto zna sie z Was na nor prawie to prosze o pomoc... Weim,ze nie ma jeszcze zadnego okresu ochronnego,wiec nie ma mowy ,zeby podpial sie pod to...

Z gory dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fabrizio)
Wiking
Wg mnie skoro nie bylo umowy wynajmu mieszkania to tez nie ma zadnego okresu wypowiedzenia. Jest jeszcze ewntualna umowa ustna na ktora maja swiadkow i ona jest wiazaca. A jaka byla, to tylko oni wiedza!!!!! Moze Litwin ma racje ze niechce sie wyprowadzic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Ewuwu Ewuwu
(ewuwu)
Wiking
Sporo dzis szukaam na ten temat i to co zwiazane jest z 3 miesiedcznym wypoedzeniem dotyczy tylko osob,ktore maja umowe na czas nieokresliny, wetdy jest 3 miesieczny okres wypowiedzniea (chybaze w umowie bylo inaczej zapisane) ... Wg mnie tez tak chyba jest,ze skoro nie bylo zadnej umowy spisanej,to chyba tylko przysluguja te 2 tyg na wyprowadzenie , o ktorych wspomnial prawnik tego wlasciciela... Tylko dziw mnie fakt po co ten wlasciciel czeka na rozmowe jeszcze z kolego tego Litwina ?? dla mnie to dizwne...chyba jest ciapowaty,albo juz sama nie wiem...

Dzieki za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
jak po co czeka? chce odzyskać jeszcze pieniążki za zaległości od Litwina- ---- i dlatego tak właściciel z nim się jeszcze bawi--- według mnie jeśli nie ma żadnej umowy pomiędzy nimi, właściciel wystarczyło by żeby wezwał policję i to wystarczy-- ale czuję że chodzi mu o te pieniądze nie zapłacone i pewnie myśli że jak ostro postąpi z tym Litwinem to później nic nie dostanie bo go nie będzie mógł znaleźć--- nie możliwe jest żeby np. ktoś przyszedł do np . do waszego mieszkania i powiedział sobie że on tu mieszka i nikt nie jest w stanie go wyrzucić ---- tylko jak pisałem tu chodzi jeszcze o te zaległości i Norweg myśli że je odzyska--- hahahahaha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Ewuwu Ewuwu
(ewuwu)
Wiking
Tak masz racje mael1 - tu chodzi o kase . Litwin wismi mu ponad 30 tys, ale wlasnei maz dzwonil,ze jutro rano ma pomoc wlasciceilowi go eksmitowac, policja jest o wszystkim powiadomiona i jak beda jakiekolwiek problemy to przyjada. uf , ulzylo mi strasznie Wlasciceil poinformowal Litwina o wszystkim,ale on sobie nic z tego nie robi. Wszystkei meble i caly sprzet wlascicsiel powiedizal,ze wstawi do 1 swojego pomieszczenia i zamknie na klucz, odda dopiero gdy tamten spalci mu caly dlug - ma do tego prawo. A my za pomoc w wyniesieniu mebli i reszty po tamtym, zrobieniu porzadku ,posprzataniu ... to konca m-ca bedizemy mieszkac za darmo bez oplaty za czynsz wiec tez dobra wiadomosc ... oby tylko wszystko dobrze sie jutro potoczylo (dla nas oczywiscie )

JEszcze raz dzieki serdeczne za wszystkei odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
będziesz coś potrzebować ewelinass pisz na priv jakby co, tez potrafię co nieco (skromnie) - mówiłem że się da!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
no ale ten Litwin jeszcze nie wie co go czeka, bo właściciel wzywając policję już w tym momencie wygrał, a tak czy tak gościo z Litwy dostanie sankcję na że na terytorium Norwegii nie będzie mógł wnieść podania o pozwolenie na pobyt i pracę-- i już jest w czarnej du..pie , ale pewnie nie wie co się tu w takich sytuacjach dzieje ,, no a tym bardziej w Norwegii bo tutaj takich nikt nie lubi, wręcz się nie nawidzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tomasz Nierzwicki
(Advokat1)
Wiking
Dobrze, że sprawa zakończyła się pomyślnie i udało się wprowadzić do mieszkania. Wyjaśnie tylko pod tym tematem, że generalnie w tego rodzaju przypadkach, gdy najemca zalega z czynszem (choćby o koronę), właściciel nie musi wypowiadać umowy zachowując terminy wypowiedzenia, lecz może rozwiązać umowę ze skutkiem natychmiastowym i żądać niezwłocznego opuszczenia mieszkania przez najemcę. W przypadku niezastosowania się najemcy do takiego żądania wynajmującego powstaje ryzyko odpowiedzialności odszkodowawczej najemcy za np. utraconą możliwość zarobkowania z wynajmu mieszkania.

Chciałbym jednak podkreślić, że właściciel sam nie może siłą próbować żądać opuszczenia mieszkania przez najemcę. Jeśli bowiem najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania, to właściciel powinien wystąpić z pozew do sądu celem uzyskania wyroku eksmisyjnego. Dopiero z takim wyrokiem właściciel może zwrócić się do komornika o przeprowadzenie eksmisji.

Bezpośrednie zwrócenie się do komornika, bez przeprowadzenia procesu, możliwe jest tylko w razie dysponowania tzw. Szczególnym tytułem egzekucyjnym, jak np. w postaci skryptu dłużnego, który będzie skuteczny, gdy najemca powinien go podpisze w obecności dwóch świadków.

Zajmuję się obsługą wielu tego rodzaju spraw, prowadzę kancelarię prawną w Oslo, zapraszam do kontaktu:

www.eos-advokat.no

Pozdrawiam

Tomasz Nierzwicki
Radca prawny i adwokat zagraniczny w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok