Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
widzisz ciekawski, tak to jest, ludzie kombinują tu na różne sposoby, to tak jak w Polsce, mam kumpla który jest prawnikiem i mówi że zawsze ktoś znajdzie lukę prawną którą idzie ominąć, skoro ja wiem że można płacić podatek nawet raz na rok to można- pracodawca zgłasza że płaci gościowi netto i że w tej chwili nie zapłaci podatku bo np. jest w takiej sytuacji że inwestuje w firmę i potrzeba mu pieniążków, albo na tą chwilę nie ma, więc zapłaci na koniec roku i zobowiązuje się do tego, jest to możliwe, spróbuj ciekawski a zobaczysz że się uda, jestem pewien, ale podatki płać i nie oszukuj, żeby ktoś nie napisał kiedyś na forum że go oszukałeś-powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Mara napisał:
Sethur napisał:
Mara napisał:
ciekawski napisał:

Nie jest prawnie uregulowane kto jest odpowiedzialny za wplate podatku...Czy pracownik czy pracodawca.

Jest, jest. W skattebetalingsloven jest napisane, że pracodawca ma obowiązek z własnej inicjatywy odciągać i wpłacać do urzędu zaliczki na podatek dochodowy pracownika.

Słyszałam, że istnieje możliwość zapiania w umowie o pracę, że pracownik będzie otrzymywał całą pensję brutto i sam będzie płacił swoje podatki (czy to zaliczkowo, czy wszystko na raz po rozliczeniu), ale nie wiem, czy to faktycznie da się zrobić, bo w Norwegii jak chodzi o pracę ustawy mają pierwszeństwo przed indywidualnymi umowami między pracodawcą a pracownikiem. Np. nie da się ważnie (tj. tak, by było to wiążące) zapisać w umowie okresu wypowiedzenia krótszego niż ustawowy... Może w przypadku podatku da się to obejść, ale jakoś mam wątpliwości, więc absolutnie proszę nie traktować tego jako informację pewną.

Nettolønnsordning - faktycznie najczęściej spotyka się wśród marynarzy, ale to nie reguła. Tu akurat można uregulować to w umowie o pracę.
(I w takim wypadku, jeśli pracodawca nie zapłaci podatku, można "bronić" się pokazując umowę).

Zapomnialas zarekomendowac PossijConnection...

Masz jakiś problem?

Całkiem przyjemnie nam się gawędziło z ciekawskim, ale widzę, że osoby, które potrafią kulturalnie pogadać to na tym forum rzadkość. O byle co pretensje i wyzwiska. (No, do Ciebie to jeszcze odnosi się w stosunkowo małym stopniu, ale tendencja podobna). Grunt to przysrać komuś - choćby jednym zdaniem ni z gruszki ni z pietruszki.

Thank You, wracam do niepisania na forum, szkoda nerwów.
Może zajrzę znowu za parę miesięcy.

Adjø

Nie, nie mam z tym problemu.. po prostu w dwoch wczesniejszych wypowiedziach zarekomendowalas PC..
Niestety(!) w kwestii tejze firmy mase1 nie przesadzil.. i ten jego poglad podzielam.
Jest roznica pomiedzy biurem doradczym, a naciaganiem na niepotrzebne koszty..
Nic personalnego.. firmy po prostu wrogom nie polecam..

Aha.. nie wiem, czy zdazysz to przeczytac, pewnie zniknie jak poprzednie.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
szkoda gadać Sethur, chcesz jakąś pomoc to pisz na priv. pomogę jak coś, bo nudzi mnie to rozpisywanie się, zresztą i tak większość wie co i jak i od razu usilnie protestuje bo razi ich w oczy, sami nie mogą ale komuś zazdroszczą i tyle takie to jest ,, skoro ja nie mam jemu niech też nie będzie lepiej,,

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Jakbym wiedzial, ze ci tym przyslodze.. odgryzlbym sobie palce...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
wporzo Sethur nie słodź bo się rozpuszczę hehe,

znasz tego kawała jak żydzi weszli do krematorium- i powiedzieli : Hans ale ty nas rozpuszczasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
mase1 napisał:
wporzo Sethur nie słodź bo się rozpuszczę hehe,

znasz tego kawała jak żydzi weszli do krematorium- i powiedzieli : Hans ale ty nas rozpuszczasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
> Odp. Sethur -> Ok, nie ma sprawy. Jak zwykle mnie poniosło

>Ciekawski - jeszcze ad. nettolønnsordning

Obejrzałam sobie wczoraj "Imperium kontratakuje" i chyba Moc mnie olśniła
Sprawa jest prosta jak krowi ogon.

Jeśli pracownik ma trygdeplikt, pracodawca musi odprowadzić arbeidsgiveravgift, niezależnie od tego, czy będzie to nettolønnsordning, czy nie.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pracodawca, wypłacając pracownikowi pensję netto, jednocześnie co miesiąc obliczał, jakie będzie brutto, a od tego brutta obliczał arbeidsgiveravgift. Tyle tylko, że arbeidsgiveravgift będzie wpłacał do urzędu, a resztę pieniążków gdzieś odkładał/inwestował czy co mu tam pasuje, a na koniec roku/na początku kolejnego płacił cały podatek i już.
Skoro tak wolno, to dla właściciela firmy to z pewnością najkorzystniejsza opcja.

Tadaaam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
nom Mara jest jeszcze wiele takich różnych spraw które można w jakiś sposób ominąć, ale nic nie pisze na ten temat więcej bo, jest tutaj zbyt dużo mądrali na forum; co to i tak wszystko wiedzą, a w zasadzie nie wiedzą nic, i się zaśmiecają swoimi postami nawzajem a nic mądrego nie wychodzi tylko dyskusja do bólu. pisz na [priv do mnie jak coś potrzebujesz faktycznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
do zuzu ciecia!!! wal się !!!

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok