Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pracodawca kręci z wypłatą - co mogę zrobić? - Norwegia

Czytali temat:
Karol Pitek Zbigniew Karpinski noregg Riggman Ikuss Marcin19902024 (1122 niezalogowanych)
9 Postów
Ikuss
(Ikuss)
Wiking
Hej

Mam taki "drobny" problem z pracodawcą który przed wyjazdem deklarował wypłatę 15 dnia każdego miesiąca.
Przebywając ponad 2 tygodnie w Norwegii i pracując zarejestrował mnie na sierpień do urzędu.
Po miesiącu czasu zapytałem jak z kwestią wypłaty ponieważ w planach mam wiele rachunków do opłacenia w polsce
Usłyszałem że nie zobacze bo to czarne pieniądze pomimo że mamy umowę - stwierdził że do czasu braku d-nummeru i konta w Norweskim banku nie otrzymam wypłaty..
We własnym zakresie udało mi się w innym mieście załatwić szybciej urząd. D -nummer mam , czekam już na otwarcie konta ale to trwa, a wypłata jest dzisiaj.
Podałem pracodwacy z wyprzedzeniem numer walutowego konta w Peko NOK , ale stwierdził że on nie może... pytałem inne osoby i nawet w urzędzie i nie ma zakazu przelewania wypłaty w taki sposób.
Czy pracodawca ma prawo pozostawić mnie bez wypłaty i kazać czekać kolejny miesiąc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
479 Postów
Riggman
(Riggman)
Wyjadacz
daj mu konto kogos znajomego norweskie i niech tam przeleje to juz nie bedzie mial zadnego ALE zeby ci nie zaplacic. D-nummer masz. Jak ci jakies bajki nawciska ze nie bo cos tam pora na zmiane pracodawcy dosc szybko bo to oszust pewno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Ikuss
(Ikuss)
Wiking
Siemka

Właśnie taki był mój pomysł od początku, ale gość się powołuje na jakieś przepisy które.mu tego zabraniają...
Powiem szczerze że droga prawna odzyskania wynagrodzenia to istna męczarnia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
479 Postów
Riggman
(Riggman)
Wyjadacz
to jak sie nic nie da zrobic to chociaz napisz co to za firma ku przestrodze innych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Ikuss
(Ikuss)
Wiking
Opisze to wszystko w innym poście. Najpierw musi zapłacić a potem przestrzegę innych by się nie dali oszukać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
479 Postów
Riggman
(Riggman)
Wyjadacz
no i ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok