Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Założenie działalności w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(505 niezalogowanych)
11 Postów
Anna Kowalska
(anetta)
Wiking
Witam,

planuje otworzyć jedoosobową działalność gospodarczą, trochę się orientowałam i z grubsza wiem jak to wygląda, ale mam pewne wątpliwości na które nie mgę znaleźć odpowiedzi:

1/ w pierwszym roku deklaruję jaki dochód będę osiągać i od tej kwoty odprowadzam zaliczni na podatek dochodowy i tu moje pytanie - czy jest minimalna kwota jaką muszę zadeklarować. Nie wiem czy wszystko się uda i wolałabym nie wpakować się w zobowiązaniam, kótrych później nie będę mogła zrealizować

2/ załóżmy, że nie osiągnęlam dochodu miałam stratę to jak wygląda sprawa ubezpieczenia, ktore zawiera się w podatku ktorego w sumie nie zapłacę. Czy jeżeli zachoruję to będą przyslugiwały mi jakiekolwiek świadczenia?

3/ w Polsce jeżeli rodzice umierają to małoletnim dzieciom przysługuje renta, czy w Norwegii w ramach podstawowego ubezpieczenia też jest coś takiego, czy należy wykupić dodatkowe ubezpieczenie?

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Stały Bywalec
deklaracja to nie odprowadzenie deklarujesz mniej wiecej dochod a rozliczasz z faktycznego jego uzyskania pierwsze 50 tys (nie jest vatowane) tkz Mva

reszty pytan nie bardzo rozumie;/jesli bedziesz miala straty to wybralas zly interes i lepiej go zaniechac

Znajdz w wyszukiwarce Polish connection i tam napisz to profesjonalisci i napewno dadza ci fachowa porade

A co otwarcia firmy to bardzo dobry kierunek i bardzo w norwegi potzrebny jest wiele kierunkow nie tylko budowlanka takze reklama i wiele innych ktore mozna z powodzeniem rozwijac i dobrze na nich zarabiac takze zycze ci powodzenia i duuuzo dochodow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
M M
(bezonges)
Wiking
Deklaracja dochodu okresla jaki podatek musisz zaliczkowo zaplacic. Te kwote mozna zmieniac w kazdech chwili i ile razy sie chce. Tak wiec mozesz co miesiac rejestrowac faktycznie osiagniety dochod. Oczywiscie, ze kazda firma moze poniesc straty. W takim przypadku nie placisz podatku. Oczywiscie, ze taka sytuacja nie moze trwac dluzej jak trzy lata. Jesli poniesiesz straty przez trzy lata z rzedu to Ci firme zamkna. W Norwegii trzeba sie ubezpieczyc. Moze nie trzeba ale warto.
Pomoc socjalna nalezy sie jedynie w przypadku osiagniecia pozytywnego rezultatu. O swiadczeniach przeczytasz na stronie NAV w jezyku polskim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(olga721)
Wiking
a jakie sa koszty zwiazane z prowadzeniem firmy jednoosobowej? chodzi mi o cos takiego jak u nas zus,czy jest obowiazkowy,ile wynosi.dzieki za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
z tego co wiem nie ma zadnych miesiecznych oplat jak polski zus.
Ponosisz tylko koszty ksiegowosci - chyba ze sama ja prowadzisz.
w zasadzie nie ma zadnego ryzyka finansowego, nalezy tylko pracowac i cos tam zarabiac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok