Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca- wiem, nie znajdę jej ... - Norwegia

Czytali temat:
(1754 niezalogowanych)
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Witam.

Mam 19 lat i za pół roku udaję się na studia. Obrany kierunek nie pozwoli mi jednocześnie na studiowanie i pracę. Muszę zarobić w ten sezon kwotę, która mi pozwoli utrzymać się przez rok na studiach.

Brak znajomości w Norwegii rzuca mnie po stronach internetowych. Mam nadzieję, że znajdę pracę aby móc podjąć studia dzienne.

Zacząłem od jakiś poradników, jak znaleźć pracę w Norwegii. Doprowadziło mnie to do serwisu nav.no, gdzie zarejestrowałem się, zrobiłem CV, jednak od 2 tygodni nic nie przychodzi, ani nie potrafię wyszukać czegokolwiek sensownego w stosunku do moich kwalifikacji.

Szukam pracy w okresie czerwiec-wrzesień jako pracownik fizyczny, sprzątacz, zbieracz... szczerze mówiąc czegokolwiek, co nie wymaga dobrej znajomości norweskiego a pozwoli mi zarobić. Operuję językiem angielskim w stopniu zaawansowanym i niemieckim w podstawach.

Nie czekam na mannę z nieba. Aktywnie szukam, jednak czasem i to nie wystarcza.
Kieruję się do was, szukając jakichkolwiek wskazówek, gdzie szukać, gdzie pisać. Część z was mieszka i pracuje w Norwegii, proszę tylko o wskazówki (może jakieś oferty), namiary do odpowiednich osób, które mnie pokierują dalej. Tak niewiele, a może to pozwoli mi na dalszą edukację.

Temat ten, jak każdy inny odnośnie pracy, puścicie mimochodem a 80% nie doczyta nawet do tego miejsca. Zdaję sobie z tego sprawę, jednak może ktoś z tych 20%, będzie moją przepustką do przyszłości. Dlatego piszę.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Przeszczery)
Wiking
kristoffer91 napisał:
Witam.

Mam 19 lat i za pół roku udaję się na studia. Obrany kierunek nie pozwoli mi jednocześnie na studiowanie i pracę. Muszę zarobić w ten sezon kwotę, która mi pozwoli utrzymać się przez rok na studiach.

Brak znajomości w Norwegii rzuca mnie po stronach internetowych. Mam nadzieję, że znajdę pracę aby móc podjąć studia dzienne.

Zacząłem od jakiś poradników, jak znaleźć pracę w Norwegii. Doprowadziło mnie to do serwisu nav.no, gdzie zarejestrowałem się, zrobiłem CV, jednak od 2 tygodni nic nie przychodzi, ani nie potrafię wyszukać czegokolwiek sensownego w stosunku do moich kwalifikacji.

Szukam pracy w okresie czerwiec-wrzesień jako pracownik fizyczny, sprzątacz, zbieracz... szczerze mówiąc czegokolwiek, co nie wymaga dobrej znajomości norweskiego a pozwoli mi zarobić. Operuję językiem angielskim w stopniu zaawansowanym i niemieckim w podstawach.

Kieruję się do was, szukając jakichkolwiek wskazówek, gdzie szukać, gdzie pisać. Część z was mieszka i pracuje w Norwegii, proszę tylko o wskazówki (może jakieś oferty), namiary do odpowiednich osób, które mnie pokierują dalej. Tak niewiele, a może to pozwoli mi na dalszą edukację.

Temat ten, jak każdy inny odnośnie pracy, puścicie mimochodem a 80% nie doczyta nawet do tego miejsca. Zdaję sobie z tego sprawę, jednak może ktoś z tych 20%, będzie moją przepustką do przyszłości. Dlatego piszę.

Pozdrawiam

no to jako jeden z tych 20% udziele ci porady jak sie dorobic
tutaj butelki i puszki sa zwrotne
mozesz spokojnie dorobic sobie w wymarzonym zawodzie zbieracza
teraz istotna wskazowka gdzie szukac
najlepiej w smietnikach i parkach
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kristoffer91 napisał:...Temat ten, jak każdy inny odnośnie pracy, puścicie mimochodem a 80% nie doczyta nawet do tego miejsca.....
JA takie posty zaczynam czytać ode końca... resztę automatycznie kasuję....
Nie te czasy... by tak sobie od razu na zawołanie znaleźć jakąkolwiek pracę ...
NAV...to dobry wybór... bo jeżeli już , to pracę tylko legalną oferują... to taki Polski Urząd Pracy , to firma państwowa jednak jak wszędzie tak i Tu też czasami trzeba .."...oczy umiejętnie zamydlić ...".

Może szukaj praktyk zawodowych w swoim kierunku ... stażów ...
BO TAKICH BEZ ZAWODU to już nie na pęczki ...tuziny...czy kopy...ale na tysiące się liczy i to biegle znających Norweski... a z kolei nie znających prawie angielskiego... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
Przeszczery napisał:
kristoffer91 napisał:
Witam.

Pozdrawiam

no to jako jeden z tych 20% udziele ci porady jak sie dorobic
tutaj butelki i puszki sa zwrotne
mozesz spokojnie dorobic sobie w wymarzonym zawodzie zbieracza
teraz istotna wskazowka gdzie szukac
najlepiej w smietnikach i parkach
powodzenia

Jakie forum - tacy ludzie.
Polska mentalność, zbluzgać i kamienie pod nogi rzucać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Bogumila Jasinska
(bogdanor1)
Stały Bywalec
Kristoffer91 - nie ma sie co obrazac ,tylko po prostu -albo czekac na oferty z NAV -u albo w miedzyczasie szukac na jakichkolwiek forach . My ,co tutaj mieszkamy i pracujemy -tez nie zawsze cos mamy . A jak kazdy zaczynal z nas -czest nie bylo sie do kogo zwrocic i kazdy jakos sam sobie cos znalazl ,zalatwil - uczyl sie jezyka i tak to szlo !!! Nikt nam na tacy niczego nie podal . Wiec wez sie w garsc i do dziela . Naucz sie szukac a nie psioczyc na rodakow . Zycze powodzenia !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Przeszczery)
Wiking
kristoffer91 napisał:

Jakie forum - tacy ludzie.
Polska mentalność, zbluzgać i kamienie pod nogi rzucać.

takie forum...
a twoja mentalnosc nie jest polska?
pomoglem wielu ludziom w swoim zyciu tutaj
ale ty jestes inteligentny wiec sobie radz SAM
mam kilka ofert pracy dla ludzi jak ty co nic nie potrafia
i nie wiem komu je rozdac
mozesz jeszcze na palcach pstrykac to moze cos ci sie trafi
nadal zycze powodzenia mimo ze jestes niemily
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
195 Postów
Stały Bywalec
Moj drogi podszedles do tematu z bardzo negatywnym nastawieniem i jak dla mnie bez jakiejkolwiek wiary w siebie.
Sam dales sobie odpowiedzraca-wiem,nie znajde jej...
Tak wiec czego oczekujesz od ludzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
K M
(kristoffer91)
Wiking
@frihed

Tytuł tematu ma być prowokacją, absurdem, co przyciągnęło by większą liczbę osób do przeczytania artykułu.

@przeszczery

nie jestem inteligentny, cóż, ocenianie mojej osoby muszę oddać w ręce wybitnych jednostek, które radzą zbierać puszki . Pomogłeś wielu ludziom? Póki co sam się tutaj publicznie miażdżysz, ah i te Twoje wyszukane słowa....

Z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że pracujesz w Norwegii. Przykrym zdaje sie być fakt, że jako osoba "pracą zaspokojona" utrudniasz i demotywujesz innych. Czysta polska mentalność.

Powodzenia w "rozdawaniu prac", Matka Teresa powinna Cię całować po stopach...

@bogdanor1

Nie obrażam się, po prostu czuje wyraźnie rozczarowanie. Osoby które powinny mnie pchać do przodu jako już ustawione, rzucają mi kamienie pod nogi. Przykre.

Z innego forum dowiedziałem się, że NAV i EURES mi nic nie pomoże, dosłownie nic. Każdy z was zaczynał, to prawda. Jednak brak mi znajomości i liczyłem na pomoc m.in. osób takich jak Ty. Wszyscy życzą powodzenia, a nikt szczerze mówiąc nie pomaga. Przeczytaj pierwszą odpowiedź na ten topic a sam sobie odpowiesz.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Z całym szacunkiem, ale czy forumowicze maja obowiązek sobie wzajemnie pomagac??? Szukac pracy? Pierwsze słysze. Poza tym, w Norwegii nie ma miejsca dla wszystkich, prace znajdują najlepsi.... Pozdrawiam, dodam ,ze swego czasu w Oslo mieszkal w samochodzie niejaki Zeno... on zbieral puszki i butelki na Gardermoen. 2 dni i mial 1000 koron.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Przeszczery)
Wiking
nie kazdy potrafi sobie wyobrazic ze dla norwega to zadna ujma zaniesc do sklepu
worek z butelkami czy podniesc niedopalek papierosa z chodnika
moze za nastepne 19 lat przy odrobinie szczescia pojmiesz kristof co to zycie
terese znam ale jeszcze nie jest matka
jak poprosze to pewnie mnie i w stope pocaluje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok