Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

EMERYTURA - Norwegia

3 Posty

(tozbi)
Wiking
Pracowałam w Norwegii przez 7 lat po 3 miesiące (21 miesięcy) i odprowadzano mi pieniądze m.in. na emeryturę. Czy dostanę zwrot potrąconych należności względnie jakiś dodAtek do polskiej emerytury. Czy ktoś jest lub był w podonej sytuacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
Stefan Skogmann
(Skogmann)
Nowicjusz
Masz to gdzies napisane ze odprowadzano?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(tozbi)
Wiking
Oczywiście. Mam kontrakty pracy i roczne rozliczenia podatku, z których właśnie wynika, że składki są odprowadzane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
tozbi napisał:
Oczywiście. Mam kontrakty pracy i roczne rozliczenia podatku, z których właśnie wynika, że składki są odprowadzane.Jeżeli, jest tak faktycznie jak napisałeś, to jesteś oficjalnie zarejestrowany w Norweskim Państwowym Systemie Emerytalnym >NAV<.
Powinieneś się tam zalogować lub zarejestrować o ile jeszcze nie jesteś i tam w zakładce emerytura, jest zestawienie twoich indywidualnych wpływów do systemu emerytalnego.
Jednak moim zdaniem, nie masz co liczyć na "kokosy" ponieważ wątpię byś przez te 3-4 miesiące w roku, wyrabiał wymagane 1,5-G/Brutto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
tozbi napisał:
Czy dostanę zwrot potrąconych należności
Jakich, potrąconych należności, twoim zdaniem?
Gdzie ty, nasłuchałeś się takich bajek?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(tozbi)
Wiking
Po prostu mi wstyd za takich Polaków, którzy w tak chamski sposób się wypowiadają i dają swoją osobą świadectwo braku kultury i podstawowych zasad osobistej ogłady. Często trudno się przyznać, że się jest Polakiem, gdy ma się obok siebie takich współbratymców, jak pan. Z powodu właśnie takich chamstich wypowiedzi już po raz drugi likwiduję konto na tym portalu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów
sobek22
(sobek22)
Nowicjusz
tozbi napisał:
Po prostu mi wstyd za takich Polaków, którzy w tak chamski sposób się wypowiadają i dają swoją osobą świadectwo braku kultury i podstawowych zasad osobistej ogłady. Często trudno się przyznać, że się jest Polakiem, gdy ma się obok siebie takich współbratymców, jak pan. Z powodu właśnie takich chamstich wypowiedzi już po raz drugi likwiduję konto na tym portalu.
nie dosc ze szkodzisz Polakom to jeszcze kablujesz zeby inni nie zostali ostrzezeni przed toba gabriel mendo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok