Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Przedłużenie pozwolenia na prace na dagpenger - Norwegia

Czytali temat:
Monika Matkowska tommy zi Milka ... Marek Łaźniowski Krystian Kozyra krzysztof halizak Masażystka Aleksandra Sylwester Mirek dorotea xxxxxx sensei69 Artsan76 (2961 niezalogowanych)
11 Postów
albert einstein
(łapa)
Wiking
Witam!!!
czy znacie przypadki żeby komuś przedłużyli pozwolenie na prace i pobyt podczas pobierania dagpenger???
bo bez pozwolenia zasiłek zostanie wstrzymany.
słyszałem że policja przedłuża pozwolenie ale np.mój kolega na dagpenger czeka już od marca i do tej pory nie dostał nowego.
jeżeli wiecie w jaki sposób to załatwić to napiszcie proszę!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
na chlopski rozum: jesli masz pozwolenie np. do 1 czerwca ale jestes na zasilku to od 1 czerwca nie dostaniesz juz zailku bo na jakiej podstawie? a kolejne pozwolenie na prace dostaniesz jesli znajdziesz prace, no i jeszcze moga ci powiedziec ze jak nie masz pozwolenia to pracy nie dostaniesz - bledne kolo. Ale sam pomysl, czy to by bylo madre przedluzac komus pozwolenie po to zeby mu wyplacac zasilek? Chociaz w Norwegii wszytsko jest mozliwe, ja tez mam tu teraz problemy ktorych sie nie spodziewalam. Zycze ci powodzenia, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
albert einstein
(łapa)
Wiking
uważam ze to mądre aby przedłużać pozwolenie na zasiłku.jest wiele osób które pracują tu kilka lat i mają prawo do zasiłków.
szukam osób którym udało się to załatwić.
np. jeden ze znajomych przeprowadził łączenie rodzin(żona i 2 dzieci) będąc tylko na zasiłku dla bezrobotnych.to dopiero zabawne.
wszystko zależy do kogo się trafi.
ja nie znam osobiście żadnej osoby której przedłużono by pobyt,ale słyszałem że można w podaniu wypełnić pkt9 że niby pobyt będzie finansowany z zasiłku.czy ktos składał takie podanie???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Ja mysle ze zalezy to bardziej od tego kim jest dana osoba tzn:czy ma konkretny zawod(w domysle szanse na prace w krotkim czasie),czy posiada cokolwiek w norwegi(samochod,konto z srodkami),jak szuka tej pracy(kursy nie tylko jezykowe). Jest tez inna sprawa teraz do zatrudnienia nie potrzeba juz pozwolenia na prace,o ile pamietacie od 1 maja zmienily sie przepisy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
albert einstein
(łapa)
Wiking
co do zmiany tych przepisów to nie znalazłem żadnych konkretów a pani na policji powiedziała że ona "nie wie" a osoba która miała ją szkolić akurat jest na chorobowym.cała Norwegia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
www.udi.no/templates/Tema.aspx?id=9337 dziwne ze pani z policji nic nie wie skoro jest jasno i wyraznie napisane jakim przepisom od 1 maja podlegamy.wystarczy zajrzec do komputera.to jedno a drugie to pobiranie zasilkow.jezeli ktos zechce sobie zadac trud napeno znajdzie wszystko.
Nie oczekujmy prosze ze przyjazdzajac tutaj i pracujac np.polroku potem norwegowie beda nas utrzymywac(wg mnie to chyba zrozumiale) na zasilkach.
reasumujac mamy mozliwosc przebywania tutaj polroku,szukania pracy i podjecia jej na 3 miesiace.w tym czasie mozemy sie starac o pozwolenie czyli to obledne kolo juz teraz nie ma racji bytu.jezeli komus skonczylo sie pozwolenie i nie ma pracy moze kontynuowac jej poszukiwanie na wlasna reke,podjac ja i dopiero wystapic o nowe .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
albert einstein
(łapa)
Wiking
ja nie pracowałem tu pół roku tylko 4 lata.
i podczas poszukiwania pracy tak jak każdy normalny człowiek mieszkajacy w tym kraju z rodziną chciałbym mieć za co żyć.
uważam że skoro NAV przyznał mi 104 tyg zasiłku to mi sie należy.a wolałbym znaleźć pracę bo z zasiłku to starcza tylko na życie z czego i tak jestem zadowolony bo w Polsce by mi prawie na zupki i pampersy dla dziecka starczyło.
wiem że niektórym jest żal że ja kasę za darmo dostaję ale to mi się należy jak psu buda i mam zamiar nadal tu żyć i pracować,więc proszę odpowiedzcie na moje pytanie albo lepiej nic nie piszcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
przepraszam ze cie urazilem chociaz nie mialem takiego zamiaru i nie to mialem na mysli co napisales.jasne ze nalezy ci sie zasilek,placiles podatki jak kazdy. napewno przy skladaniu o nowe pozwolenie policja wezmie pod uwage to ze jestes z rodzina tutaj i to ze pracujesz tu 4 lata. dobrze wiesz ze roznie to bywa szczegolnie teraz gdy trabia o tym kryzysie.niestety odpowiedz na twoje pytanie-taka prawdziwa moze dac tylko ktos z urzedu. niestety ja znam tylko przypadki gdy po skonczeniu sie pozwolenia skonczyl sie zasilek i czlowiek zostawal sam ze soba. ale ty masz tu rodzine i jezeli zona i dzieci maja pozwolenie(a pewnie maja na taki okres jak ty bo tak przyznawano te pozwolenia gdy ktos sciagal rodzine) to mysle ze powinnes dostac przedluzenie o kolejne 5 lat.postaram sie odnalezc cos na ten temat na necie. sorki nie wszyscy tutaj patrza na rodaka jak na tego ktory wyludza tylko kase.pozdrawiam napisze napeno jak cos znajde.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
www.nav.no/rettskildene/Forside/Folketrygdloven/152948.cms nie chce mi sie czytac tego wszystkiego no i moj norweski tez nie jest taki super ale mysle ze powinnes znalezc cos tutaj co chodz troszke pomoze ci odpowiedziec na twoje pytania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
od maja juz ie jest potrzebne pozwolenie na prace wiec najlepiej udaj sie do nav i tam zasiegnij informacji bo to przeciez przez nich jest to zalatwiane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok