Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wypłata emerytury - Norwegia

1 Post
zenek Burant
(michalg510)
Wiking
Czy prawdą jest możliwość otrzymania całej wypracowanej emerytury po zadeklarowaniu się, że się wyjedzie z norwegii i nigdy nie wróci? Kumpel ostatnio sie mnie pytał czy coś wiem, bo niby tak można.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
michalg510 napisał:
Czy prawdą jest możliwość otrzymania całej wypracowanej emerytury po zadeklarowaniu się, że się wyjedzie z norwegii i nigdy nie wróci? Kumpel ostatnio sie mnie pytał czy coś wiem, bo niby tak można.

do ZUS-u sie tylko wplaca a nie wyplaca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
hei!sandokan napisał:
michalg510 napisał:

do ZUS-u sie tylko wplaca a nie wyplaca

Wnioskuj tez o zwrot kosztow wypitej wodki z Vinmonopolet a jak byles pendlerem to zwrot kosztow wypitej wody z przemytu oraz fajek-a minimalnie to zwrot kosztow VAT od tego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
124 Posty

(misiek86)
Stały Bywalec
Raczej nie o ZUS mu chodzi. Też tak słyszałem, że zrzekając się wypracowanej emerytury, można wypłacić zgromadzone środki. Myślę, że najlepiej dowiedzieć się w SKAT.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
misiek86 napisał:
Raczej nie o ZUS mu chodzi. Też tak słyszałem, że zrzekając się wypracowanej emerytury, można wypłacić zgromadzone środki. Myślę, że najlepiej dowiedzieć się w SKAT.
--------
Nagroda 10 000 nok za wymyślenie jeszcze większego idiotyzmu a,lla ciemnota polska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
misiek86 napisał:
-----
Najlepiej pytać w KIWI zaznaczając głośno,że pyta Polak.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
124 Posty

(misiek86)
Stały Bywalec
Już nie wnikam, co robisz w KIWI, równie dobrze możesz położyć tam głowę na wagę, wcisnąć symbol buraka i zeskanować się przy kasie. Ktoś zadał sensowne pytanie, więc żąda sensownej odpowiedzi. Jeśli twierdzisz jak jak napisałeś, oświeć nas łaskawco.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
misiek86 napisał:
Już nie wnikam, co robisz w KIWI, równie dobrze możesz położyć tam głowę na wagę, wcisnąć symbol buraka i zeskanować się przy kasie. Ktoś zadał sensowne pytanie, więc żąda sensownej odpowiedzi. Jeśli twierdzisz jak jak napisałeś, oświeć nas łaskawco.
------
Pytanie jest kardynalnie bezsensowne a to zwalnia z odpowiedzi. Takie pytania należą do tzw. urban legends i świadczą o poziomie mentalnym pytaczy Teraz zapytaj jeszcze czy to prawda,że można jeździć na polskich tablicach gdy się ma....dziecko do lat 12 w PL.. Będzie komplet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty

(erykkleryk)
Wiking
do wszystkich wyzej , lepiej nic juz nie piszcie bo az zal czytac te wypociny
a do autora: tak jest taka mozliwosc
mam kolege ktory odzyskal pieniadze i to byla duza kwota
zlozyl na pismie to skatu oswiadczenie ze juz nigdy nie przyjedzie do norwegii w celach zarobkowych podpisal przy urzedniku i tyle
za 2 msce pieniadze byly na koncie

a pracuje nadal w norwegii tylko ze na czarno wiec upiekl dwie pieczenie na jednym ogniu , jak to mowia i wilk syty i owca cala

a co do jazdy na pl blachach to tez nie do konca prawda bo mozna jezdzic jesli dziecko jest do 8 roku zycia, kolega mial corke w wieku 7 lat , gdy nadeszly urodziny i miala juz 8 splodzil nastepne dziecko zeby uniknac placenia podatku , teraz mlodsze ma 2 lata i mowi ze za 6 lat jak nadal beda takie przepisy to zno zrobi kolejne i tyle , glupi nie jest , siedzi w no a nikt o tym nie wie , oficjalnie dzieci siedza same z jego zona

a jeszcze jedna ciekawostka , jesli ktos ma problemy z alkoholem to w vinmonopolet sa specjalne formularze dla osob uzaleznionych , wystarczy wypelnic dolaczyc zdjecie i za 2 tyg otrzymuje sie karte alkoholika ktora uprawnia do 35 % zniski przy zakupie alkoholu, ale tylko w dniach : sroda i piatek
tak wiec mam nadzieje ze komus sie przydadza te informacje

i to nie jest wyssane z palcca tylko najprawdziwsza prawda , sam pomagalem w wypelnieniu takiego formularza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
a jeszcze jedna ciekawostka , jesli ktos ma problemy z alkoholem to w vinmonopolet sa specjalne formularze dla osob uzaleznionych , wystarczy wypelnic dolaczyc zdjecie i za 2 tyg otrzymuje sie karte alkoholika ktora uprawnia do 35 % zniski przy zakupie alkoholu, ale tylko w dniach : sroda i piatek
tak wiec mam nadzieje ze komus sie przydadza te informacje

Ale zes teraz narobil bigosu przemytnikom gorzaly.

Polonusi pozabijaja sie przy wypelnianiu tych wnioskow,bo moze decydowac kolejnosc zgloszen
Co za narut...
niedlugo zarzadaja zwrotu wszystkich podatkow wplaconych w Norwegii, za chleb 7kr tez
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok