Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca wakacyjna - problemy dokumentami - Norwegia

Czytali temat:
Sławomir M....... daniel ścisłowski Rafal_ R6 ela jankowska Ewa Adam No Name Moti ... Bartłomiej Studziński konto Zablokowane Cortez1 N Magda P. koszer wisniowy13 (1349 niezalogowanych)
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Cześć wszystkim,

Pod koniec czerwca kończę 18 lat. Chcę wyjechać na lipiec i sierpień do pracy, na razie nie martwię się o to gdzie, u kogo i za ile. Chcę wiedzieć czy w ogóle jest to możliwe i jakich dokumentów będę potrzebował.

Czy MOGĘ podpisać umowę o pracę zanim skończę 18 lat (czyli przed 28.06)? Niby pracować będę kiedy będę pełnoletni, ale chcę mieć podpisaną umowę grubo wcześniej.
Czy podpisując z pracodawcą umowę na lipiec i sierpień będę potrzebował zezwolenia na pracę?
Jeśli tak, to gdzie i w jaki sposób (W POLSCE) mam się o nie ubiegać i czy mogę się o nie ubiegać zanim skończę 18 lat (przed 28.06)?
W jaki sposób ubiegać się o kartę podatkową i czy mogę to zrobić jeszcze zanim wyjadę do Norwegii?
Jak mam dostać tzw. D-nummer?
Czy są potrzebne jakieś inne dokumenty jeśli mam zamiar przebywać tam 2 miesiące?
Jeśli tak, to jakie i gdzie mogę je dostać?

Z góry dziękuję za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Cus mi się wydaje, że te pytania to zwykłą ustawka. Ktoś kto pyta nic nie wiedząc, pyta akurat o rzeczy, które bardzo precyzyjnie opisuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Naczytałem się zanim napisałem na forum, ale nie rozmawiałem z nikim kto tam pracował, warto zapytać ludzi z doświadczeniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Dlaczego Polacy NIGDY nie pytają u źródła?? Od informacji nt. temat jest Ambasada Norwegii w PL. a nie Janusz Cybulski z portalu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Czekam na pytanie : czy ktoś rodził w N ? Jak to się robi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Widzę, że doświadczeni nie lubią dzielić się doświadczeniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Pracę chcę podjąć w branży artystycznej, jako muzyk. Tak jak pisałem, umowę chcę podpisać jeszcze zanim wyjadę. 18 lat kończę z dniem 28 czerwca, co oznacza, że w lipcu (kiedy zacznę pracę) będę już pełnoletni, ale nie wyjadę za granicę zanim podpiszę umowę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Mozart zaczynał już w wieku 7 lat i miał potem podobno kłopoty z inspekcja pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
@Ingve co było już wiele razy?

Pytam, bo na pewno znacie przepisy lepiej ode mnie, a sprawa nie jest oczywista
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Sprawa wygląda następująco: Praca jest w kilku hotelach jednego właściciela, gdzie mam grać popołudniami i wieczorami, ale nie wyobrażam sobie, żebym miał pojechać tam bez wcześniejszego zapewnienia w postaci umowy, że mam tę pracę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok