Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pomyłka NAVu! - Norwegia

Czytali temat:
18 Postów
Zbigniew Lis
(Kita130)
Wiking
W ubiegłym roku chorowałem i pobierałem zasiłek chorobowy z NAVu. Po ukończeniu chorobowego przeszedłem na dagpenger, co się okazało Nav w ciągu dalszym wypłacał mi zasiłek chorobowy + dagpenger. Działo się tak kilka miesięcy, pomimo mojej interwencji w tej sprawie Nav w ciągu dalszym wypłacał oba świadczenia. Po upływie 15 miesięcy Nav upomniał się o nadpłacone świadczenia. Wiem że istnieje możliwość odwołania się i zachowania świadczeń, ale nie bardzo wiem jak uargumentować odwołanie. Czy miał ktoś podobna sytuacje? Proszę o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Kita130 napisał:
W ubiegłym roku chorowałem i pobierałem zasiłek chorobowy z NAVu. Po ukończeniu chorobowego przeszedłem na dagpenger, co się okazało Nav w ciągu dalszym wypłacał mi zasiłek chorobowy + dagpenger. Działo się tak kilka miesięcy, pomimo mojej interwencji w tej sprawie Nav w ciągu dalszym wypłacał oba świadczenia. Po upływie 15 miesięcy Nav upomniał się o nadpłacone świadczenia. Wiem że istnieje możliwość odwołania się i zachowania świadczeń, ale nie bardzo wiem jak uargumentować odwołanie. Czy miał ktoś podobna sytuacje? Proszę o pomoc

W tym oto przypadku dojdzie do tak zwanego tilbakekreving czyli kaza ci zwrocic nadplacone swiadczenia. Oczywiscie mozesz sie odwolac i w odwolaniu powolac na twoja interwencje jesli nie byla ona pisemna to bedzie ciezko musisz pamietac kiedy i komu zglosiles sprawe i dobre by bylo jakby ktos w NAV Lokalt to potwierdzil.

Tak czy inaczej uznaja iz postapiles uaktsomt zuzywajac te pieniadze widzac iz dostajesz za duzo i nie interweniujac wiecej razy w NAV aby zaprzestali tej "niecnej praktyki". Oczywiscie nie kaza ci placic odsetek i jesli uznaja wspolwine NAVu w takim przypadku o ile ktos potwierdzi ta twoja interwencje lub jakos ja udokumentujesz to istnieje mozliwosc iz kaza ci zwrocic jedynie polowe nadplaconego zasilku jako iz bedzie to skylddeling, lub tez nie za wszystkie miesiace w ktorych nadplacili zasilek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Zbigniew Lis
(Kita130)
Wiking
Na szczęście interwencja jest udokumentowana i sam NAv w piśmie do mnie ujął to. Dodali także list zwrotny w którym mogę uargumentować moje wątpliwości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
W takim razie masz duza szanse na skylddeling oraz zwrot jedynie polowy. Jeszcze pare lat temu nie musialbys nic zwracac lecz rettspraksis (praktykowane zastosowanie prawa aka precedens) zostalo zaostrzone i zostalo to takze ujete w rundskrivet. Wiec teraz najprawdopodobniej bedziesz musial zwrocic mniej wiecej polowe nadplaconego swiadczenia lub niektore z miesiecy nadplaty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Zbigniew Lis
(Kita130)
Wiking
Spróbuje powalczyć. Super dzięki za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Chwilowo otrzymales zapewne Varsel om tilbakekreving na ktory to mozesz napisac wszystkie uwagi oraz odniesc sie do udokumentowanego zgloszenia w NAV. Pozniej otrzymasz Vedtak om tilbakekreving w ktorym uwzglednia lub tez nie twoje uwagi i powiedza ile musisz zwrocic.

Jesli vedtak nie bedzie satysfakcjonujacy mozesz wtedy napisac klage ktore moze doprowadzic do zmiany tego vedtaku lub zostac przeslane do NAV Klageinstans gdzie moga zatwierdzic vedtak lub tez zmienic go na twoja korzysc lub tez zwrocic do NAV do ponownego rozpatrzenia.

Jesli potrzebujesz pomocy z jakas czescia tekstu lub paragrafu to moge ci pomoc.

Aha i nie zapomnij sie zarejstrowac na www.ewybory.msz.gov.pl aby moc oddac glos w wyborach parlamentarnych na kapitalizm czyli Wolnosc, Wlasnosc i Sprawiedliwosc. Lista nr. 4 Partia KORWIN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok