Kita130 napisał:
W ubiegłym roku chorowałem i pobierałem zasiłek chorobowy z NAVu. Po ukończeniu chorobowego przeszedłem na dagpenger, co się okazało Nav w ciągu dalszym wypłacał mi zasiłek chorobowy + dagpenger. Działo się tak kilka miesięcy, pomimo mojej interwencji w tej sprawie Nav w ciągu dalszym wypłacał oba świadczenia. Po upływie 15 miesięcy Nav upomniał się o nadpłacone świadczenia. Wiem że istnieje możliwość odwołania się i zachowania świadczeń, ale nie bardzo wiem jak uargumentować odwołanie. Czy miał ktoś podobna sytuacje? Proszę o pomoc
W tym oto przypadku dojdzie do tak zwanego tilbakekreving czyli kaza ci zwrocic nadplacone swiadczenia. Oczywiscie mozesz sie odwolac i w odwolaniu powolac na twoja interwencje jesli nie byla ona pisemna to bedzie ciezko musisz pamietac kiedy i komu zglosiles sprawe i dobre by bylo jakby ktos w NAV Lokalt to potwierdzil.
Tak czy inaczej uznaja iz postapiles uaktsomt zuzywajac te pieniadze widzac iz dostajesz za duzo i nie interweniujac wiecej razy w NAV aby zaprzestali tej "niecnej praktyki". Oczywiscie nie kaza ci placic odsetek i jesli uznaja wspolwine NAVu w takim przypadku o ile ktos potwierdzi ta twoja interwencje lub jakos ja udokumentujesz to istnieje mozliwosc iz kaza ci zwrocic jedynie polowe nadplaconego zasilku jako iz bedzie to skylddeling, lub tez nie za wszystkie miesiace w ktorych nadplacili zasilek.