Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Wojciech Piotr (786 niezalogowanych)
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
tylko to ni jest łodka z polski jest kupiona tu w no od kolesia no z stronki finn.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Wiem, rozumiem tylko znaleźć nie mogłem. Dobrze widziałem że coś było.

Gabriel napisał

Z tego co się orientuję ...nieoficjalnie...
TO
Łodzie do 14mb. nie muszą być rejestrowane ani ubezpieczone o ile użytkowane są na potrzeby własne -turystyczne... ,
ba nawet nie trzeba mieć żadnych specjalnych uprawnień jak się ma ukończone 21lat... i korzysta się z turystyki na akwenie wewnętrznym Norweskim... bez turystyki zagranicznej...

Owszem można każdą łódkę zarejestrować i ubezpieczyć dla własnego bezpieczeństwa , niemniej z tych Norgów których znam , żaden takiej czynności nie przeprowadził bo nie widzi takowej potrzeby...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Grzes203 napisał:
Wiem, rozumiem tylko znaleźć nie mogłem. Dobrze widziałem że coś było.

Gabriel napisał

Z tego co się orientuję ...nieoficjalnie...
TO
Łodzie do 14mb. nie muszą być rejestrowane ani ubezpieczone o ile użytkowane są na potrzeby własne -turystyczne... ,
ba nawet nie trzeba mieć żadnych specjalnych uprawnień jak się ma ukończone 21lat... i korzysta się z turystyki na akwenie wewnętrznym Norweskim... bez turystyki zagranicznej...

to dupa z tego grzes, bo to jest tak, ze jak kami jest polka i bedzie plywac na norweskiej lodce...no to jest wlasnie turystyka zagraniczna
poza tym ona wyglada na 19 i nikt jej nie uwierzy, ze skonczyla juz 21
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ulv słodzisz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
choc ulv z drugiej strony szczera prawda w pl jak ostatnio kupowałam fajki to kolo do mnie dowodzik poprosze ups a ja nie mialam akurat przy sobie i rak wsychał z głodu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
No bo ten lizak lat odejmuje

Chodzi o to że jeśli nie jest to kuter rybacki lub prom wykorzystywany do celów zarobkowych to można nie mieć ubezpieczenia o ile Gabriel ma rację. Jak sam napisał nie jest to pewne.
Czytałem na jakimś forum żeglarskim że Polacy rejestrują łodzie pod zagraniczną banderą bo można jakieś przepisy ominąć. Poszperam trochę to może znajdę gdzie to czytałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kami... nazwij lodke *Bols*...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
www.sjofartsdir.no/sjovett

Tam znajdziesz wszystko o przepisach na wodzie.
Warto poczytac bo od 1 maja beda wprowadzone zasadnicze zmiany...
Co do upezpieczenia to moze poprostu sprawdz ile kosztuje i wtedy zadaj sobie pytanie czy zaplacic czy liczyc na to ze nigdy nic sie nie stanie.
Ja osobiscie nie zastanawialbym sie i wykupil przynajmniej anvarsforsikring.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
juz wykupoiłam nie był to duzy koszt w sparebank jest to koszt od ok 400 kr w zwyz zależnie od wachlarza usług (dołaczone do ubezp auta)

rejstracja około 2 tys
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
dziekuje ciekawski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj