Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwrot podatku. - Norwegia

3 Posty
KamilB1
(KamilB1)
Wiking
Witam.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć ,gdy zmieniłem z d-nummeru na personnumer , nie widzę mojego zeznania podatkowego za tamten rok .... Pracuje od listopada tamtego roku, dostałem umowe ,wtedy na pół roku i w kwietniu na stałe. Chciałem szybko wyrobić personnumer ,który otrzymałem oraz logowałem się z 2 tyg temu już na nowym alltinie(za pomocą personnumeru) ,a tam nic nie mam . Zero całym zwrocie wcześniejszym ... czy ktoś miał taką sytuację ? czy trzeba podać numer konta bankowego na alltinie ? czy napisać do nich w jakiś sposób wiadomość lub coś?

Proszę o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
Musisz "zamówić" nową kartę podatkową. Można na altinie chociaz ja zrobiłem to osobiście w skate. O ile dobrze pamiętam 3 ostatnio lonslipy trzeba im dostarczyć nowy numer paszport. Nie pamiętam dokładnie. W każdym bądź razie jet to normalne że nie masz w ogóle podatku bo samo się nie "zmieni" Napisz do nich to Ci dokładniej wytłumaczą. Sorry tak na szybko piszę bo obiadek się może przypalic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
KamilB1
(KamilB1)
Wiking
Karte na nowy rok dostałem, mam już numer personalny który przychodzi z nią.
Pytanie jest czy jak zmieniałem z d-nummeru na personnumer czy trzeba coś wysyłać z poprzedniego d-nummeru ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

()
Stały Bywalec
Jeżeli karte podatkową dostałes np. w marcu to musisz im pokazać lonslipy tzn ile odprowadziłes podatku do marca. Nie pamiętam dokładnie jakie dokumenty musisz zabrać/ wysłać dlatego napisz do skatu Ale jest tak jak pisze. Musisz do nich sie pofatygować. Też myślałem podobnie jak Ty Mało tego jeżeli tego nie zrobisz czeka Cie bardzo nie miła niespodzianka. Naliczą Ci drugi raz podatek a wtedy trzeba płacić a dopiero później sie odwoływać.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Za tą sytuację odpowiada dość powszechny problem z Difi, czyli urzędem odpowiedzialnym za system Altinn. Jeśli dochody za 2014 były zaraportowane jeszcze na D-nummer i Lønns- og trekkoppgave również zostało wystawione na D-nummer, zeznanie podatkowe za 2014 rok widniało najprawdopodobniej na koncie Altinn pod D-nummerem. Również pod D-nummerem należało zeznanie wypełnić i złożyć do urzędu.

Jedyne, co pozostaje to czekać na wynik rozliczenia podatkowego i złożyć korektę w przypadku prawa do dodatkowych odpisów podatkowych. Najlepiej by było znaleźć kody PIN do starego numeru i zalogować się do systemu, wtedy będzie można sprawdzić dokumentację podatkową za 2014 rok.

Za 2015 rok już zeznanie podatkowe powinno się pojawić pod nowym numerem w marcu 2016.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis
3 Posty
KamilB1
(KamilB1)
Wiking
O to właśnie chodzi !
Dostałem dwa dni temu smsa na telefon ,że wynik jest na alltinie, wchodze na nowy alltin nic nie widzę, na starym są tylko stare wiadomości i moje imię i nazwisko jest na X a na personnumerze jest normalnie...

Czy muszę na nowym personnumerze w alltinie, wybrać którąś z opcji prośby o wysłanie jeszcze raz takiej wiadomości na te konto ,którym aktualnie się posługuje ?

Czy urząd pracy ma mój numer konta, czy trzeba wypełnić go na alltinie ?

Dziękuję za odpowiedz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok