Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kwestia podatku - Norwegia

4 Posty
sebastian kanadys
(bybzik27)
Wiking
Witam pracuje w Norwegii juz 4 rok jako pracownik sezonowy ale 2 raz dłużej niż 3 miesiace.
Praca przy zborach malin nie nalezy do łatwych i przyjemnych no ale cóż takie mamy czasy.
Zawsze mialem jakis drobny zwrot podatku a teraz musze doplacic. Pracowalem troche lepiej niz 4 miesiace ze wszystkim zarobilem 100293 nok w tym podatku mam 26329nok i musze jeszcze doplacic 1256nok. pracuje dla malzenstwa ale oni maja swoje pola i z kazdym z nich podpisuje oddzielna umowe. praca jest ciezka jak to w rolnictwie. pracuje po 9-10 godzinn dziennie prawie codziennie zadko kiedy mam wolny dzien. moja stawka za godzine to 110 nok. nie rozumiem tego prawa podatkowego. czy jest ktos w stanie mi powiedziec co mam zrobic zeby placic mniej bo moi chlebodawcy maja to gdzies jaki ja place podatek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
spróbuję ci pomóc rodaku
otóż Norwegowie dość często się mylą
nie wiem umyślnie, czy nie
ale oni sporządzając dla ciebie rozliczenie zakładają, że te kwotę zarobiłeś w 4 miesiące
a nie za cały rok rozliczeniowy
i tym sposobem ludziom o małych zarobkach jeszcze dopłaty wychodzą
trzeba pisać odwołanie i tłumaczyć, że to zarobki całoroczne
a swoją drogą to i tak trzeba ten podatek na tę chwilę im wpłacić
druga sprawa, że będą cię olewać i sprawę przeciągać ile się da
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
Początkujący
Janek racje ma jak zwykle to bywa Kase do Krolestwa wplacic musisz i potem ewentualnie sie odwolywac. Druga sprawa to czy ten zwrot jest wynikiem propozycji urzedu jaka dostales? Czy tez tak Ci wyszlo z rozliczenia rocznego, ktore zrobiles sam, a moze jakas ksiegowa co przepisy w tym temacie ogarnia? Jak tam z Toba brachu jest?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Monika Radek Klesińscy
(MonikaRadekKlesinscy)
Nowicjusz
nie wiem czy warto robic afere o ten 1200 nok , podejrzewam za
ksiegową lub jakas pomoc fachową pewnie wiecej zaplacisz, mozliwe ze miales mniejszy podatek odciagany w tym roku , i musiales doplacic troszke.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
sebastian kanadys
(bybzik27)
Wiking
to propozycja jaka przyszla ja nigdy sam sie nie rozliczam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
sebastian kanadys
(bybzik27)
Wiking
1200 nok to nieduzo ale razem ponad 26 tys nok a ja ty pracuje tylko ponad 4 miesiace to jeden miesiac na podadki drugi na koszty podrozy i koszty pobytu tu to cale g zostaje przy 110 nok za godzine
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
bybzik27 napisał:
1200 nok to nieduzo ale razem ponad 26 tys nok a ja ty pracuje tylko ponad 4 miesiace to jeden miesiac na podadki drugi na koszty podrozy i koszty pobytu tu to cale g zostaje przy 110 nok za godzineTak jak napisano wyżej, teraz jest już za późno, by tak sobie zrobić korektę. Trzeba dobrego księgowego który kosztuje więcej niż te nieszczęsne 1,2k., a i tak nie ma żadnej pewności iż odwołanie zostanie uwzględnione pozytywnie i jeszcze na jakąkolwiek korzyść, chociażby i zerową.
Trzeba było myśleć wcześniej nad tym problemem, przecież propozycję podatkową dostałeś w marcu to co robiłeś do 30-Kwietnia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Monika Radek Klesińscy
(MonikaRadekKlesinscy)
Nowicjusz
bybzik27 napisał:
1200 nok to nieduzo ale razem ponad 26 tys nok a ja ty pracuje tylko ponad 4 miesiace to jeden miesiac na podadki drugi na koszty podrozy i koszty pobytu tu to cale g zostaje przy 110 nok za godzine

podatkow nie przeskoczysz, a koszty to juz inna sprawa , i tak lepiej niz w polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok