Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Krzysztof J Andrzej ANDRE pawel piotr Bogdan Drozd pufff (2793 niezalogowanych)
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Brnę...
Sierota idzie wiec do NAV i przenosi prawo do zasiłku do Polski na 3 mies. ( celu poszukiwania pracy),po 3 mies wraca i stwierdza,ze niczego nie znalazl i prosi o wznowienie zasilku na terenie Norwegii bo wlasnie szuka pracy...a ma na to zagwarantowane 6 mies. legalnego pobytu.Myslenie nie boli.....
----------------------
Nikt mu niczego nie odmowi ! Otrzyma na biezaco swoje dagpenger z tym,ze nie na 104 tgodnie ,a na 52. W miedzy czasie - jesli mlody - zmusza go do roznych kursow itd. Jesli w pierwszym rzucie ktokolwiek (jakis kobieton z NAV) mu jednak odmowi to wali od razu "klage" i w cuglach wygrywa. Nie straszyc biedaka !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Krystian85 napisał:
Brnę...
Sierota idzie wiec do NAV i przenosi prawo do zasiłku do Polski na 3 mies. ( celu poszukiwania pracy),po 3 mies wraca i stwierdza,ze niczego nie znalazl i prosi o wznowienie zasilku na terenie Norwegii bo wlasnie szuka pracy...a ma na to zagwarantowane 6 mies. legalnego pobytu.Myslenie nie boli.....
----------------------
Nikt mu niczego nie odmowi ! Otrzyma na biezaco swoje dagpenger z tym,ze nie na 104 tgodnie ,a na 52. W miedzy czasie - jesli mlody - zmusza go do roznych kursow itd. Jesli w pierwszym rzucie ktokolwiek (jakis kobieton z NAV) mu jednak odmowi to wali od razu "klage" i w cuglach wygrywa. Nie straszyc biedaka !!!!

Zeby cos przeniesc, to trzeba to najpierw posiadac Czy nikt mu niczego nie odmowi, to sie okaze. Niedawno na forum dziewczyna "wyplakala"swoj problem, bo NAV odmowil dagpenger, poniewaz jej registeringsbevis wygaslo..Zwolnila sie z pracy i tym samym podstawa wydania rejestracji wygasla. Nikt tego rzekomego biedaka nie starszy, a przynajmniej nie ja. Podaje tylko to, co ma swoje odniesienie w przepisach. Nigdzie tez nie napisalam, ze NAV na pewno pokaze mu wskazujacy paluszek, a jedynie to, ze moze tak zrobic i jak widac juz praktykuje to.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Temat przemyconych fajek,wódy i dupy Maryny znacznie ciekawszy co? Idz spac bo jutro spadniesz z rusztowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Krystian85 napisał:
Temat przemyconych fajek,wódy i dupy Maryny znacznie ciekawszy co? Idz spac bo jutro spadniesz z rusztowania.

Jak sie koncza merytoryczne argumenty, to zaczynasz gryzc, jak pospolity burek.
Nie wiem, jak sie ma do registeringsbevis i dagpenger temat przemytu, fajek, dupy i wody, ale na to pewnie masz rowniez teorie Co do rusztowania, to nie wiem, jakie masz z nim doswiadczenia, ale ja zadnych i smiem twierdzic, ze tak juz poszostanie. Nie wiem rowniez, skad moglo Ci przyjsc do glowy, ze mozesz miec jakikolwiek wplyw na godziny mojego spoczynku nocnego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Anka - na Boga !! O tej wódzie itd. nie było do Ciebie!!!!! Do jakiegos glupa,ktory w stylu "pobrudzonego tynkiem" skomentowal nasza dyskusje. Szanuje Cie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Krystian85 po raz kolejny sie osmieszasz na forum
przepisy sie zmienily w sierpniu

§ 112.Oppholdsrett i mer enn tre måneder for EØS-borgere

En EØS-borger har oppholdsrett utover tre måneder så lenge vedkommende
a)er arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende,
b)skal yte tjenester,
c)råder over tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer og er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet, eller
d)er opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon. Det er et vilkår at formålet med oppholdet hovedsakelig er utdanning, herunder yrkesrettet utdanning, at vedkommende er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet, og avgir en erklæring om at vedkommende har tilstrekkelige midler til å dekke underhold for seg selv og eventuelle familiemedlemmer.

En utlending som oppholder seg i riket etter første ledd bokstav a, men som opphører å være arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende, bevarer likevel sin status som arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende dersom vedkommende
a)er midlertidig arbeidsufør som følge av sykdom eller ulykke,
b)dokumenterer å være ufrivillig arbeidsløs etter å ha hatt lønnet arbeid i mer enn ett år, og har meldt seg som arbeidssøkende hos Arbeids- og velferdsetaten,
c)dokumenterer å være ufrivillig arbeidsløs etter utløpet av en tidsbegrenset arbeidskontrakt av mindre enn ett års varighet eller ufrivillig ha mistet sitt arbeid i løpet av de første tolv månedene, og har meldt seg som arbeidssøkende hos Arbeids- og velferdsetaten, eller
d)påbegynner en yrkesrettet utdanning. Med mindre vedkommende ufrivillig er arbeidsløs, bevares status som arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende etter første ledd bokstav a bare så lenge den yrkesrettede utdanningen har sammenheng med vedkommendes tidligere arbeid.

I tilfeller som nevnt i annet ledd bokstav c, bortfaller status etter første ledd bokstav a etter seks måneder.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hva som skal anses som tilstrekkelige midler etter første ledd bokstav c, om godkjente utdanningsinstitusjoner og om krav til erklæringen nevnt i første ledd bokstav d.
0Tilføyd ved lov 9 jan 2009 nr. 1 (ikr. 1 jan 2010 iflg. res. 30 okt 2009 nr. 1324).

Hvis du har arbeidet i Norge i minst ett år kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb så lenge du vil. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).
Hvis du har jobbet i Norge i mindre enn ett år, kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb i seks måneder. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).
Hvis du ikke kan arbeide fordi du er midlertidig arbeidsufør på grunn av sykdom eller ulykke, kan du fortsette å bo i Norge så lenge du vil.

moze go ratowac tylko to ze zwolnil sie wczesniej a prawo niby nie dziala wstecz
o ile nie jest to kolejna prowokacja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Krystian85 napisał:
Anka - na Boga !! O tej wódzie itd. nie było do Ciebie!!!!! Do jakiegos glupa,ktory w stylu "pobrudzonego tynkiem" skomentowal nasza dyskusje. Szanuje Cie.

Wiec cofam moje ostatnie szczekanie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Krystian85 napisał:

Jeśli nie jarzysz o czym mówie to świadczy tylko o tym że jesteś takim samym głupem jak i ja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(aceraxa)
Wiking
akurat zwolniłem sie w lipcu wiec w zasadzie miałbym szanse sie załapać na zasiłek, nie mam zamiaru przenosic zasiłku przy załozeniu że go dostane do Polski gdyż to jest nieopłacalne, Nav wysyła sms/y z nagłym spotkaniem np jutro. i jak sie delikwent nie stawia a dalej wypełnia meldekort to zabierają mu połowe a póznij cały. Co do potwierdzania że sie szuka prace to nazywa sie Jobblogg i pod koniec mies trzeba dostarczyc nav karte gdzie sie było i szukało pracy. Można to tez zrobic zdalnie/wysyłanie email Cv tez sie do tego zalicza. To mi mówili w Nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
NAVu akurat nie bedzie obchodzilo, jakie przepisy obowiazywaly w lipcu, kiedy sie zwolniles, a jedynie jakie obowiazuja w momencie zlozenia podania o dagpenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok