Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2011 niezalogowanych)
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
SENTEX napisał:
opptymus napisał:
Lomo napisał:
Rzecz wlasnie w tym ze ofert nie jest wiecej. Niewiem kiedy pierwszy raz przybyles do Norwegi. Ale np. w 2005 to ofert przybywalo na potege. A teraz uwzglednij ze bardzo duzy udzial w ofertach to prace przez agencje gdzie co rusz jest sie bez pracy. Do tego na smym poczatku jak sie zrobilo otwarcie rynkow pracy dla Polakow to prawie wszyscy chetni udawali sie do uk i irlandi. A Norwegia byla malo popularna choc i tak ze 20 chetnych na oferte. Ale 20 to nie 200 czy wiecej. No i do tego dochodzi sprawa ze fachowcow nowych od dawna niema tylko prawie same niemoty po gimanzjach , liceach i roznej masci - ogiach. Oni maja standardowa formulke w kazdym kraju "ze sa ciezko pracujacy i szybko sie ucza". Ale dla firm sa dosc bezwartosciowym zasobem . Ludza sie naiwni ze w koncu cos znajda. Do tego to ze komus sie wydaje ze zna choc angielski to nie oznacza ze on ma chociaz podstawy. Wiec nie ma szans zeby realnie byl w stanie sie komunikowac. Wlasciwie fachowiec wie co ma robic i mu nic nie trzeba tlumaczyc, najwyzej cos podpatrzy jak ma pewne braki w systemach ktorych nie widzial wczesniej w Polsce. A takiemu co sie "szybko uczy", jak on nie ma podstaw w fachu to i kilka dni mozna tlumaczyc i tak spartoli robote.

Kryzys dziala ożywczo, firmy sie zrestrukturyzowaly, pozbyly niewygodnych pracownikow dzieki zawieszeniu pewnych przywilejow i zatrudniaja jedynie potrzebnych im ludzi, tak by nie musiec siegac do permitteringow zima. 4400 mniej ofert w 4 kwartale niz w roku ubieglym....we wszystkich branzach! to na pewno nie symptomy kryzysu. Takiej lapanki jak w latach 2004 -2008 juz nigdy nie bedzie. Pracodawcy sie przekonali, ze polak to nie istota wszechmocna, ze po jakims czasie( po otrzymaniu fasta) rowniez hamuje z wydajnoscia, poznaje sklonnosc norskich legerow do szafowania zwolnieniami i nawyki z polski wracaja jak bumerang.
Tak wiec mniej leni w firmach, mniej niewykwalifikowanych, bez jezyka itp. A gospodarka niezle sobie radzi. Moze kiedys wpuszcza wiecej azjatow i odkryja jak ciezko oni potrafia pracowac.
Pierdolenie tak napisze kolego kryzys w obecnej sytuacji nie dziala ożywczo jezeli spada wydobycie i cena ropy to norweski gigant(Statoil) ma w dupie sprzedaz ropy i nowe inwestycje bo nie zarabia ...........a obecna sytuacja sie raczej nie zmieni i kryzys na rynkach paliw moze potrwac jeszcze dlugi czas ........

statoil sie juz sprzedaje powoli wiec z tego chleba nie bedzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Do autora tego watku ..... wczoraj widzialem na forum ogloszenie w sprawie pracy... musialbys poszukac ...
cos tam bylo o studzienkach... ogloszenie wstawil gosc z logo tego portalu wiec powinna to byc sprawdzona robota....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
Ronn napisał:
[quote]opptymus napisał:
[quote][b]

Jakich pracownikow szukasz ? Jakie kwalifikacje? moze ja bylbym przydatny ? oglaszales sie gdzies?

Taa, w kiwi na tablicy ogloszen. Kto tu jest od lat wie jaka firme prowadze i jaka branza. Nie przyjme nikogo z MN bo to oznacza dekonspiracje, a to mi jest cholernie potrzebny, by moi pracownicy wiedzieli, ze pierdole glupoty na forum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
ze pierdole glupoty na forum

No i jeszcze masz czas na to !! zamiast zając się swoją 'firmą'
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
maciejko napisał:
ze pierdole glupoty na forum

No i jeszcze masz czas na to !! zamiast zając się swoją 'firmą'

O firme sie nie martw, dziala na tym rynku wiele lat i dobrze sobie radzi, a ja ma okresy, ze lubie sobie popisac bzdury. Najczesciej po jakims czasie likwiduje konto, albo mnie uposledzeni banuja. Rezultat jest taki, ze na kilka miechow znikam. I tak od 6 lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
WWOOOWWW !! No to sie nam pan przedstawil ...
Ja tak z ciekawosci zapytalem jakie to kwalifikacje pracownicy musza posiadac ze ich ciezko znalesc....

..watpie zebym chcial sie u ciebie zatrudnic... moge powiedziec vice versa... nie wyobrazam sobie pracowac dla pracodawcy ktory pisze na forum MN takie rzeczy

bede strzelal teraz ... pewnie uzytkownicy tego portalu juz za duzo wiedza na temat zycia , przepisow, obowiazkow i przywilejow w tym kraju...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
Ronn napisał:
WWOOOWWW !! No to sie nam pan przedstawil ...
Ja tak z ciekawosci zapytalem jakie to kwalifikacje pracownicy musza posiadac ze ich ciezko znalesc....

..watpie zebym chcial sie u ciebie zatrudnic... moge powiedziec vice versa... nie wyobrazam sobie pracowac dla pracodawcy ktory pisze na forum MN takie rzeczy

bede strzelal teraz ... pewnie uzytkownicy tego portalu juz za duzo wiedza na temat zycia , przepisow, obowiazkow i przywilejow w tym kraju...

Wiedza tyle co i ty, czyli niewiele. Widac to po pytaniach i odpowiedziach. A ty, no coz, nie sadze bys wytrzymal w zespole zlozonym z norwegow, polakow i albanczykow. Ksenofobia wychodzi ci uszami, wiec lepiej pozostan tam gdzie jeszcze nikt cie nie przejrzal.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
ojj wydaje mi sie ze nie trafiles z ta ksenofobia... nie musimy ciagnac dalej tego tematu jesli nie chcesz... ale sam sie prosiles..... w temacie o poszukiwaniu pracy piszesz ze sam szukasz 4-5 i nie mozesz znalesc dlatego pociaglem temat...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
275 Postów
Janek Szaradek
(opptymus)
Stały Bywalec
Ronn napisał:
ojj wydaje mi sie ze nie trafiles z ta ksenofobia... nie musimy ciagnac dalej tego tematu jesli nie chcesz... ale sam sie prosiles..... w temacie o poszukiwaniu pracy piszesz ze sam szukasz 4-5 i nie mozesz znalesc dlatego pociaglem temat...

Prosilem? hehe, ok smialo. Co ma wspolnego poszukiwanie 4-5 z ksenofobia? W jakim celu pytasz o kwalifikacje, jezeli nie jestes zainteresowany?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
opptymus napisał:
Ronn napisał:

Prosilem? hehe, ok smialo. Co ma wspolnego poszukiwanie 4-5 z ksenofobia? W jakim celu pytasz o kwalifikacje, jezeli nie jestes zainteresowany?

nie wiem dlaczego laczysz ta sprawe z ksenofobia w ogole... pytam o kwalifikacje z czystej ciekawosci, bardzo ciekawi mnie poziom kwalifikacji w polskich firmach na terenie Norge..
... moze warto rowniez rozgladac sie za praca w Norge wsrod polskich firm?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok