Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
kami napisał:
ciekawski napisał:
Bzdury!
Jak nie masz pojecia to nie odpowiadaj zeby tylko nowy post napisac

kami napisał:
Nie nie każdy to zależy jaka masz umowę i na jakich warunkach zawarta napewno wszystko masz w niej jasno opisane jak zarazie podajesz za mało szczegółów

o proszę jakis wszystko wiedzący sie zalazł wiec proszę oświeć mnie czy na kontrakcie tez są odprowadzana składki na emerytyre???? NIE nie są!!! a z kad wiem bo mój maż miał taka umowę i miał potrącane tylko fp i skat więcej nic
wiec nie kluć sie zemną bo byłam z tym kontraktem u księgowej która powiedziała to potwierdziła

Po pierwsze to jakos nie wydaje mi sie zeby jakakolwiek firma pisala "skat" (chyba ze jakas polska) bo nazywa sie to forskuddstrekk.
Po drugie to co to jest fp?
I po trzecie czy ty wiesz co to jest ten twoj "skat"?
I z czego sie sklada?
Ja jestem przekonany ze nie masz pojecia i dlatego piszesz bzdury.

W forskuddstrekk jedna z pozycji jest trygdeavgift (7,8%) i z tego jest naliczana emerytura (i nie tylko)
Jest jeszcze cos takiego jak w Polsce 2 filar obowiazkowo oplacyny przez pracodawce jezeli jestes zatrudniona na min 20 %. I tego zeczywiscie nie ma na Lønnsavregning (kwitek wyplatowy?) Tylko ze nie o to mamuska sie pytala.

Jezeli chodzi o sprawdzanie pracodawcy to dopuki masz te kwitki z wyplaty i na nich jest wyszczegolnione ile ci odciaga na forskuddtrekk to nie musisz nic sprawdzac bo nawet jezeli nic nie odprowadza to i tak to bedzie jego problem. No ale to juz inna sprawa..
Jest jeszcze taka rubryczka na skatteoppgjør "pensjonspoeng" i to jest wyznacznik wysokosci twojej emerytury.
Siedzac w domu i wychowujac dzieci tez dostajesz pensjonspoeng.
Czyz nie cudowne panstwo?

Acha a co do ksiegowej to wspolczuje (czyzby HC?)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ciekawski napisał:
kami napisał:
ciekawski napisał:
Bzdury!
Jak nie masz pojecia to nie odpowiadaj zeby tylko nowy post napisac

kami napisał:
Nie nie każdy to zależy jaka masz umowę i na jakich warunkach zawarta napewno wszystko masz w niej jasno opisane jak zarazie podajesz za mało szczegółów

o proszę jakis wszystko wiedzący sie zalazł wiec proszę oświeć mnie czy na kontrakcie tez są odprowadzana składki na emerytyre???? NIE nie są!!! a z kad wiem bo mój maż miał taka umowę i miał potrącane tylko fp i skat więcej nic
wiec nie kluć sie zemną bo byłam z tym kontraktem u księgowej która powiedziała to potwierdziła

Po pierwsze to jakos nie wydaje mi sie zeby jakakolwiek firma pisala "skat" (chyba ze jakas polska) bo nazywa sie to forskuddstrekk.
Po drugie to co to jest fp?
I po trzecie czy ty wiesz co to jest ten twoj "skat"?
I z czego sie sklada?
Ja jestem przekonany ze nie masz pojecia i dlatego piszesz bzdury.

W forskuddstrekk jedna z pozycji jest trygdeavgift (7,8%) i z tego jest naliczana emerytura (i nie tylko)
Jest jeszcze cos takiego jak w Polsce 2 filar obowiazkowo oplacyny przez pracodawce jezeli jestes zatrudniona na min 20 %. I tego zeczywiscie nie ma na Lønnsavregning (kwitek wyplatowy?) Tylko ze nie o to mamuska sie pytala.

Jezeli chodzi o sprawdzanie pracodawcy to dopuki masz te kwitki z wyplaty i na nich jest wyszczegolnione ile ci odciaga na forskuddtrekk to nie musisz nic sprawdzac bo nawet jezeli nic nie odprowadza to i tak to bedzie jego problem. No ale to juz inna sprawa..
Jest jeszcze taka rubryczka na skatteoppgjør "pensjonspoeng" i to jest wyznacznik wysokosci twojej emerytury.
Siedzac w domu i wychowujac dzieci tez dostajesz pensjonspoeng.
Czyz nie cudowne panstwo?

Acha a co do ksiegowej to wspolczuje (czyzby HC?)

hmmm faktycznie przy Forsk.tr sa jakies kwoty ale z tego co mi tłumaczyła ksiegowa to jest to podatek na skatt a skoro na pensjon ma same same 00 to pieniążki na emeryturkę nie odchodzą wytłumaczyła to w taki sposób emeryturkę płaci nav a forsk.tr to podatek który wpływa do skattekrotu wiec skoro nav nie dostał od ciebie nigdy żadnych pieniążków to dlaczego ma płacić?????

a co to HC???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Bo jak juz pisalem to Norwegia to wspaniale panstwo
Tu kazdy ma prawo do darmowej sluzby zdrowia i kazdy dostanie emeryture.
Obojetnie czy pracowal czy nie.
Problem Polakow ktorzy przyjechali po 2004 jest taki ze 95% z nich nie ma prawa starac sie o bosetningtillatelse a co za tym idzie nie maja prawa starac sie o obywatelstwo norweskie.
A przepisy jak narazie maja takie ze jak juz nie beda potrzebowali Polakow (i innych) to moga sie bardzo prosto ich pozbyc.( tych co nie beda mieli pracy lub pieniedzy na zycie)

No i ciekawe ilu z was dotrzyma tu do emerytury?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
hmmm ja pewnie nie bardzo Nudzi mnie ten kraj, fajny jest ale dla ludzi po 40 taka cisza spokój monotonia przewidywalnosc dnia nastepnego i planowanie urlopu 3 lata wczesniej
a wracajac do tematu to skoro jest tak jak mówisz to pozostaje mi przeprosić za błędne info i cieszyć sie bo moj mazulek pracował na takiej umowie 2 lata
tylko jak mógłbyś podać mi jakieś wiarygodne źródło z kad to wziołes by pozniej ewent sie na tym opierac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Tu masz opisane z czego sklada sie ten skatt.
Niestety do zeszlego roku, ale nie mam teraz czasu szukac.
Zmiany i tak sa minimalne

God Helg!!!

www.skatteetaten.no/upload/bilder/Tabell...giftssatser_Stor.jpg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
1000 takk God Helg !!!
Zgłoś wpis