Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Podatki za prace w wakacje. - Norwegia

Czytali temat:
(737 niezalogowanych)
4 Posty
Sebastian Hewa
(seba19744)
Wiking
Witam!
Od początku wakacji pracuje w Norwegii jako extra pomoc w hotelu i chciałbym się zapytać jak wyglada sprawa z podatkami? Słyszałem ze można w ciagu roku zarobić do pewnej kwoty (40000kr?) bez płacenia podatku. Z racji tego ze jestem tu tylko przez wakacje to raczej tej kwoty nie przekroczę ale podatki i tak mi z pensji odciągają. Czy w takim wypadku dostanę w następnym roku zwrot tych podatków?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
seba19744 napisał:
Witam!
Od początku wakacji pracuje w Norwegii jako extra pomoc w hotelu i chciałbym się zapytać jak wyglada sprawa z podatkami? Słyszałem ze można w ciagu roku zarobić do pewnej kwoty (40000kr?) bez płacenia podatku. Z racji tego ze jestem tu tylko przez wakacje to raczej tej kwoty nie przekroczę ale podatki i tak mi z pensji odciągają. Czy w takim wypadku dostanę w następnym roku zwrot tych podatków?

39 950 NOK w skali roku to dokładna kwota. Aby pracodawca nie odciągał zaliczek, warto zaopatrzyć się w tzw. frikort. W kolejnym roku następuje zwrot podatku, jeśli jednak zaliczka była odciągana.

Więcej info: www.multinor.no/kontakt.html
Zgłoś wpis
4 Posty
Sebastian Hewa
(seba19744)
Wiking
O to swietnie. Co dokladnie musze zrobiz zeby dostac ten frikort? Z tego co poczytalem to frikort jestem zwiazane z leczeniem w Norwegii. Co to ma do podatkow?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
napisał:
O to swietnie. Co dokladnie musze zrobiz zeby dostac ten frikort? Z tego co poczytalem to frikort jestem zwiazane z leczeniem w Norwegii. Co to ma do podatkow?

www.skatteetaten.no/pl/International-Polska/

albo zaplac borysowi z polishconnection jesli po polsku czytac nie uczmiesz....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
napisał:

Frikort związany z wkładami własnymi u lekarzy i ten związany z podatkami to dwie różne kwestie. Podatkowy można uzyskać na stronie internetowej urzędu skarbowego, logując się przez MinID.

Więcej informacji: www.multinor.no/kontakt.html
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok