Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie bez wypowiedzenia... - Norwegia

Czytali temat:
Stanisław Kasprzyk (922 niezalogowanych)
5 Postów
EWA KORIZOK
(puaniho)
Wiking
Witam!Mam problem,bo nie wiem co robic dalej-poradzcie prosze.Mialam umowe o prace na 2 mies.potem druga na rok,ktora skonczyla sie w marcu.Od marca pracowalam bez umowy,bo ponoc automatycznie 3 umowa przechodzi w stala.Kiedy zaczelam sie domagac pisemnej umowy,z dnia na dzien zostalam zwolniona,jako powod podano-koniec projektu(co nie jest prawda),bo pracodawca nadal zatrudnia osoby,z ktorymi pracowalam.Nie otrzymalam wypowiedzenia,wiec nie moge sie zarejestrowac w urzedzie pracy.Otzymalam jedynie kartke z pieczatka szefa,i informacja,ze projekt jest zakonczony.Co powinnam zrobic w tej sytuacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
puaniho napisał:
Witam!Mam problem,bo nie wiem co robic dalej-poradzcie prosze.Mialam umowe o prace na 2 mies.potem druga na rok,ktora skonczyla sie w marcu.Od marca pracowalam bez umowy,bo ponoc automatycznie 3 umowa przechodzi w stala.Kiedy zaczelam sie domagac pisemnej umowy,z dnia na dzien zostalam zwolniona,jako powod podano-koniec projektu(co nie jest prawda),bo pracodawca nadal zatrudnia osoby,z ktorymi pracowalam.Nie otrzymalam wypowiedzenia,wiec nie moge sie zarejestrowac w urzedzie pracy.Otzymalam jedynie kartke z pieczatka szefa,i informacja,ze projekt jest zakonczony.Co powinnam zrobic w tej sytuacji?
Przeciez napisalam tobie, ze masz wszystko, co jest potrzebne zeby zarejstrowac sie jako osoba bezrobotna i zlozyc podanie o dagpenger.
Przy kontrakcie na okreslony czas nie otrzymuje sie wytpowiedzenia, jezeli kontrakt sie skonczyl.
Co wiecej chcesz wiedziec?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
EWA KORIZOK
(puaniho)
Wiking
Problem w tym,ze umowa skonczyla sie w marcu,a ja jeszcze prawie 3 miesiace pracowalam bez umowy,bo jak mi wytlumaczono po dwoch umowach na czas okreslony,-trzecia nie jest potrzebna bo automatycznie przechodzi w umowe stala na czas nieokreslony.Co do zarejestrowania w navie-niestety odmowiono mi,bo musze przedstawic oppsigelse,a nie jakis swistek,ze projekt sie skonczyl.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
puaniho napisał:
Problem w tym,ze umowa skonczyla sie w marcu,a ja jeszcze prawie 3 miesiace pracowalam bez umowy,bo jak mi wytlumaczono po dwoch umowach na czas okreslony,-trzecia nie jest potrzebna bo automatycznie przechodzi w umowe stala na czas nieokreslony.
Nigdy nie slyszala, zeby cos automatycznie przechodzilo. Po 4 latach pracy na umowie czasowej masz prawo żądać zatrudnienia na stale.

lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_14#§14-9

Co do zarejestrowania w navie-niestety odmowiono mi,bo musze przedstawic oppsigelse,a nie jakis swistek,ze projekt sie skonczyl.
W NAV masz przedstawic kontrakt, gdzie pisze, ze mialac kontrakt od czasu... do czasu...
Swistek, ze projekt sie skonczyl nie jest ci w ogole potrzebny.

Zarejstruj sie przez internett. Wtedy nikt ci nie moze nic odmowic. Jak bedzie wygladalo rozpatrzenie sprawy, to juz inna sprawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
EWA KORIZOK
(puaniho)
Wiking
Zeby sie zarejestrowac w navie,musze mieszkac w Norwegii,a ja pracowalam w rotacji,i teraz mieszkam w kraju.Podobno pozostaje tylko droga sadowa.Mam 6 miesiecy na zalozenie sprawy pracodawcy,o niesluszne zwolnienie,zlamanie przepisow prawa pracy,i zadoscuczynienie za utracone zarobki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
puaniho napisał:
Zeby sie zarejestrowac w navie,musze mieszkac w Norwegii,a ja pracowalam w rotacji,i teraz mieszkam w kraju.Podobno pozostaje tylko droga sadowa.Mam 6 miesiecy na zalozenie sprawy pracodawcy,o niesluszne zwolnienie,zlamanie przepisow prawa pracy,i zadoscuczynienie za utracone zarobki.
Niestety nie mam pojecia jakie sa przepisy dotyczace pracy rotacyjnej, gdzie pracownicy nie maja zamieszkania w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
EWA KORIZOK
(puaniho)
Wiking
Oki-dzieki wielkie Eliza!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok