Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

rozliczenie za 2009 - Norwegia

Czytali temat:
(863 niezalogowanych)
2 Posty
rafal myszk
(rafalmyszk)
Wiking
witam wszystkich
mam kilka pytań i proszę o pomoc
1. pracuje od pazdziernika w norwegii i nie wiem czy i jak mam sie rozliczyc tutaj w norwegii i polsce
dodam ze w polsce prowadzilem dzialalnosc gospodarcza ktora zawiesilem, wiec musze sie w polsce z tego rozliczyc (czy musze gdzies podac dochody z norwegii) pracuje tutaj nadal.

2jak wyglada sprawa ubezpieczenia mojej zony i coreczki ktore obecnie mieszkaja w polsce. zona nie pracuje, opiekuje sie coreczka i nie ma tez zadnych przychodow nawet z tytulu zasilkow. interesuje mnie czy obejmuje ja moje ubezpieczenie z norwegii

dziekuje wszystkim za pomoc
ps nie wiem czy bedzie wiadomo o co chodzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
jezeli w jednym roku podatkowym miales dochody i w pl i w no,musisz sie rozliczyc z norweskich zarobkow w no i zlozyc pit w polsce uwzgledniajacy norweskie zarobki
w polsce moze byc z tego powodu mala doplata,juz gdzies pisalam jak sie to wylicza
drugie pytanie-tak,corka i zona moga byc w polsce ubezpieczone,musisz do nfz dostarczyc druk,tez juz o tym bylo pare razy....niech ktos przypomni jaki to druk,bo mam jakas amnezje!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
ufffff

E-106
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
E-106 musisz wysłac do helfo prosbe o wydanie tego druku.ponadto musisz zalączyc norweski numer personalny kopie skattekort,kopie paszportu i kontrakt zalatwialem to 2 tyg temu i juz otrzymalem formularz e -106
musisz go wyslac do nfz z dodatkowym oswiadczeniem dot czlonkow rodziny sciagasz to sobie z netu pozatym musisz zalaczyc dokument z pl z urzedu pracy ze zpna nie jest zarejestrowana
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
truskawkowa napisał:
jezeli w jednym roku podatkowym miales dochody i w pl i w no,musisz sie rozliczyc z norweskich zarobkow w no i zlozyc pit w polsce uwzgledniajacy norweskie zarobki
w polsce moze byc z tego powodu mala doplata,juz gdzies pisalam jak sie to wylicza
drugie pytanie-tak,corka i zona moga byc w polsce ubezpieczone,musisz do nfz dostarczyc druk,tez juz o tym bylo pare razy....niech ktos przypomni jaki to druk,bo mam jakas amnezje!

Truskawkowa, moj mąż tez miał taka sytuacje, ze w jednym roku sie złożyło, ze pracował w PL i potem wyjechał do NO. I ja w PITach wpisywałam zaokrąglona sumę i niczego to nie zmieniło, zadnych dopłat nie było, bo pracujących w Norwegii Polaków nie obiowiązuje podwójne opodatkowanie od kilku już lat.
Co do ubezpieczenia, zona moze sie zarejestrowac w urzedzie pracy bez prawa do zasiłku - ma do tego prawo, i tez bedzie z córką ubezpieczona.
A ta europejska karta to jest tylko w razie wypadku.
Ps. przechodziłam to w 2007 roku, byc moze od tego czasu coś sie zmieniło, ale na pewno nie w podatkach i ubezpieczeniu z urzedu pracy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
Co do ubezpieczenia, zona moze sie zarejestrowac w urzedzie pracy bez prawa do zasiłku - ma do tego prawo, i tez bedzie z córką ubezpieczona.
A ta europejska karta to jest tylko w razie wypadku

europejska karta ubezpieczeniowa a ubezpieczenie zony i dzieci w nfz dzieki formularzowi E-106 to 2 zupelnie rozne sprawy
karta jest wydawana tu w NOa ubezpiecza sie rodzine poprzez NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA warunek zona nie moze byc nigdzie ubezpieczona
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
tak sobie czytam i chciałabym się dowiedzieć od Was, skoro temat odbiegł do ubezpieczenia, chodzi mi o mojego męża, on jest tutaj ubezpieczony a w PL nie, czy na zasadzie tego druku E-106 może się w PL ubezpieczyć? czy tez o jakiś inny druk trzeba się starać,żeby podczas pobytu w PL był ubezpieczony?
p.s. (ja się wycwaniłam bo opłacam składki KRUS jako domownik i córka jest do mnie wciągnięta)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
w zeszłym tygodniu rozmawiałem z pania z narodowego funduszu zdrowia w gdansku i jezeli chodziło by o mnie to potrzebny jest do tego formularz e-109.taka informacje uzyskalem a dla człownków rodziny pracownika e-106
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ok dzięki za informacje
aha a o ten formularz to w Nav trzeba się starać tak?

a i jeszcze jedna mała wzmianka-płaci się coś za niego?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
jarus376 napisał:
w zeszłym tygodniu rozmawiałem z pania z narodowego funduszu zdrowia w gdansku i jezeli chodziło by o mnie to potrzebny jest do tego formularz e-109.taka informacje uzyskalem a dla człownków rodziny pracownika e-106

.................... i zapomniała Ci powiedzieć,że druk E-109 Norwegia może a nie musi Ci wydać

Chyba,że coś się zmieniło? Dwa lata temu,jeszcze tak było.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok