Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(864 niezalogowanych)
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
retierku o tym to ja wiem,że nie łatwo ale dzięki za odp
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
i masz nadzieję ,że ktoś ma sposób żeby go dostać?
Też bym nie odmówił,gdyby tak było
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
wszystkie sprawy załatwia sie poprzez HELFO UTLAND w razie watpliwosci najlepiej tam zadzwonic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Hilton napisał:
truskawkowa napisał:
jezeli w jednym roku podatkowym miales dochody i w pl i w no,musisz sie rozliczyc z norweskich zarobkow w no i zlozyc pit w polsce uwzgledniajacy norweskie zarobki
w polsce moze byc z tego powodu mala doplata,juz gdzies pisalam jak sie to wylicza
drugie pytanie-tak,corka i zona moga byc w polsce ubezpieczone,musisz do nfz dostarczyc druk,tez juz o tym bylo pare razy....niech ktos przypomni jaki to druk,bo mam jakas amnezje!

Truskawkowa, moj mąż tez miał taka sytuacje, ze w jednym roku sie złożyło, ze pracował w PL i potem wyjechał do NO. I ja w PITach wpisywałam zaokrąglona sumę i niczego to nie zmieniło, zadnych dopłat nie było, bo pracujących w Norwegii Polaków nie obiowiązuje podwójne opodatkowanie od kilku już lat.
Co do ubezpieczenia, zona moze sie zarejestrowac w urzedzie pracy bez prawa do zasiłku - ma do tego prawo, i tez bedzie z córką ubezpieczona.
A ta europejska karta to jest tylko w razie wypadku.
Ps. przechodziłam to w 2007 roku, byc moze od tego czasu coś sie zmieniło, ale na pewno nie w podatkach i ubezpieczeniu z urzedu pracy.

dlatego napisalam "moze",bo to zalezy ile sie zarobilo i jakie kto ma odliczenia
wprawdzie nie ma podwojnego opodatkowania,ale stosuje sie metode wylaczenia z progresja
zobacz jak to wyglada
www.powroty.gov.pl/powrotnik/podatki/roz...e_a_dochody_z_wiecej

co do tego ubezpieczenia,to ja tez tak myslalam,dopoki nie poradzilam tego kolezance
wszedl jakis przepis mowiacy,ze w momencie,kiedy jeden z malzonkow pracuje,drugi niewazne czy jest zarejestrowany jako poszukujacy pracy czy nie,ma korzystac z jego ubezpieczenia
daja nawet jakies oswiadczenia w biurze pracy do podpisania,ze maz nie pracuje za granica
chodzi tu pewnie o kontrolowanie wyplywajacych niepotrzebnie z budzetu skladek zdrowotnych dla poszukujacych pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
W 2007 rozliczlaem sie i w polsce i tutaj.Doplata do podatku w Polsce 1165 zl 50 gr. Dzialalnosc taxi osobowe okres jaki przebywalem w norge 4 miesiece dochod w norge 120 000(brutto) dochod w polsce nie pamietam ale placilem chyba ryczalt wtedy. Przepisy sie zmienily dopiero teraz o podwojnym opodatkowaniu nie pare lat temu z tego co ja wiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
sa dwie metody rozliczania,zalinkowalam wyzej
dla Norwegii jest wciaz tak samo,nigdy nie bylo podwojnego opodatkowania,umowa pomiedzy PL i NO zdaje sie nawet z 1977 roku
zarobki z Norwegii wyliczamy metoda wylaczenia z progresja,czyli stosuje sie stope procentowa od zsumowanych zarobkow,dlatego wychodzi tak jak wychodzi
zmiany sa dla podatnikow z panstw nie objetych ta umowa(abolicja)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
Podsumowując, jezeli w danym roku podatkowym pracowałes w Norwegii i w Polsce
1.rozliczasz sie w Norwegii
2.rozliczasz sie w Polsce, wypisujesz pit36+pit ZG (jezeli działalność była prowadzona na zasadach ogólnych, nie pamietam jak to się ma do dzialalnosci na ryczałcie, gdzie są inne stawki i inne terminy)
3.najlepiej zwrócić się z tym do księgowej,która odpowiednio Ci przeliczy dochod norweski po średnim kursie walut,taka usluga nie jest droga i bedziesz mial pewność,że wszystko jest dobrze obliczone jak juz wczesniej wspomniala truskawkowa metodą wyłączenia z prograsją.
4 Nie wiem jakie miales dochody z dzialalności gospodarczej w danym roku,wiec ciezko jest okreslić ,czy bedzie doplata i ile?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok