donieq napisał:
Witam , wiem ze skatettaten ze mam do zaplaty okolo 7tys nok za podatek za 2013 , ale do tej pory nie przyszlo mi zadne giro , na stronie jest niby podany numer banku itp na ktorym trzeba zaplacic , ale chcial bym to rozlozyc na 2 raty a podobno to sie robi dopiero jak przyjdzie giro , wszyscy mowia inaczej
powiedzcie prosze jak to wyglada naprawde , bo boje sie ze juz termin mogl minac i mi dowala jakas kare
Restskatt, czyli niedopłata podatkowa jest rozkładana na dwie raty, jeśli wartość przekracza 1000 NOK. Jeśli Pan otrzymał wynik rozliczenia podatkowego 25 czerwca, termin płatności pierwszej raty to 20 sierpnia, zaś drugiej 24 września.
Jeśli jeszcze Pan nie dostał wyniku rozliczenia, następna tura publikacji przypada na 6 sierpnia. Przy sierpniowej publikacji, terminy płatności to odpowiednio 3 tygodnie oraz 8 tygodni od daty publikacji zeznania podatkowego.
Od dopłaty są naliczane odsetki w momencie przekroczenia terminu.
Jeśli nie otrzymał Pan gira, a znana jest Panu kwota niedopłaty, może Pan sam sobie wygenerować nr KID i uiścić płatność. Można to zrobić tutaj:
www.skatteetaten.no/no/Person/Skatteoppg...katt/Lag-KID-nummer/
Może Pan również udać się do urzędu skarbowego w celu uzyskania informacji na temat swojej dopłaty i uiszczenia płatności.
W razie pytań zapraszam tutaj:
www.multinor.no/kontakt.html