Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
radek gasiorowski Bartosz Żołnowski (2157 niezalogowanych)
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
bodys napisał:
walus90 napisał:
sorry,ale naprawdę chcę być z kumplem ok, potrzebuję tylko silnych argumentów, że pieniądze te należą się mi a nie jemu

Jak Cię chce wydymać z Twojego czeku,to lepiej zmień kumpla...

twój kumpel tu jest 8 lat i chcesz mu udowadniać ze twoje pieniądze są twoje???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Mariusz Walkiewicz
(walus90)
Wiking
Ty możesz mu jedynie zwrócić to co bank opodatkował na jego koncie, oraz opodatkował urząd skarbowy z twojej wypłaty jaka wpływała na jego konto.

gdzie sprawdzić ile ta kwota wynosi?

pisma jakie dostałem, to:

Forelopig beregning av skatter og avgifter 2013

oraz

lonns- og trekkoppgave for 2013

no i ten czek

na tym Forelopig beregning av skatter og avgifter 2013 jest taka pozycja " foreløpig beregnet skatt til gode uten renter " i kwota przy niej 4185 na plusie, czyli wstępnie oszacowany zwrot podatku bez odsetek w kwocie 4185, a na czeku jest kwota 4229.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
walus90 napisał:
Ty możesz mu jedynie zwrócić to co bank opodatkował na jego koncie, oraz opodatkował urząd skarbowy z twojej wypłaty jaka wpływała na jego konto.

gdzie sprawdzić ile ta kwota wynosi?

pisma jakie dostałem, to:

Forelopig beregning av skatter og avgifter 2013

oraz

lonns- og trekkoppgave for 2013

no i ten czek

na tym Forelopig beregning av skatter og avgifter 2013 jest taka pozycja " foreløpig beregnet skatt til gode uten renter " i kwota przy niej 4185 na plusie, czyli wstępnie oszacowany zwrot podatku bez odsetek w kwocie 4185, a na czeku jest kwota 4229.

Dla mnie, to nie jest "zagadka podatkowa", tylko zagadka " skad sie biora tacy ludzie jak ty "

Pieniadze sa twoje. Jezeli ktokolwiek mialby zwracac jakies pieniadze, to twoj kolega tobie. Trzymajac te pieniadze na swoim koncie zarobil na odsetkach od nich. Poniewaz to bylo ok 1,5 miesiaca, to fortuny na tym tez nie zbil. Jezeli to bylo np. 30.000, to odsetki za to za 1,5 miesiaca byly w okolicach 70 kr. ( w wersji optymistycznej) - podatek od odsetek 32%. czyli zarobil jakies 47 kr. To tylko wyliczenie teoretyczne, bo w praktyce, to chyba te pieniadze wybierales na zycie ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Makaryna napisał:

Dla mnie, to nie jest "zagadka podatkowa", tylko zagadka " skad sie biora tacy ludzie jak ty "

Pieniadze sa twoje. Jezeli ktokolwiek mialby zwracac jakies pieniadze, to twoj kolega tobie. Trzymajac te pieniadze na swoim koncie zarobil na odsetkach od nich. Poniewaz to bylo ok 1,5 miesiaca, to fortuny na tym tez nie zbil. Jezeli to bylo np. 30.000, to odsetki za to za 1,5 miesiaca byly w okolicach 70 kr. ( w wersji optymistycznej) - podatek od odsetek 32%. czyli zarobil jakies 47 kr. To tylko wyliczenie teoretyczne, bo w praktyce, to chyba te pieniadze wybierales na zycie ?[/quote]

może mu kolega wydzielał kieszonkowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Mariusz Walkiewicz
(walus90)
Wiking
a jeżeli w zeszłym roku nie byłem jeszcze zarejestrowany i pieniądze wpływały na jego konto jako jego pieniądze i twierdzi że ten zwrot podatku należy się jemu? to czy w takim wypadku kumpel ma racje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
walus90 napisał:
a jeżeli w zeszłym roku nie byłem jeszcze zarejestrowany i pieniądze wpływały na jego konto jako jego pieniądze i twierdzi że ten zwrot podatku należy się jemu? to czy w takim wypadku kumpel ma racje?
To na czyje konto wpływały twoje wynagrodzenia, nie ma żadnego znaczenia dla Urzędu Podatkowego.
Ponieważ twój pracodawca de facto, wynagrodzenie wypłacał imiennie TOBIE a nie koledze.
Mało tego, to jeszcze podatek za ciebie i w twoim imieniu był wysyłany do skarbówki na twoje indywidualne konto, a nie na konto kolegi.
Dlatego właśnie na twoim rozliczeniu podatkowym, widnieje identyczna kwota zarobków jaką otrzymałeś od pracodawcy.
Urząd podatkowy - skarbówka - nie liczyła procentów od tego co było wpłacane na konto bankowe, tylko od tego, co pracodawca deklarował w twoim imieniu jako zarobek brutto oraz stosowny procent na zaliczkę podatkową.

Ty natomiast swoje wynagrodzenie w całości mogłeś przekazywać nie na kumpla konto a na ten przykład na więzienie gdzie siedzi Breivik.
Czy wtedy kryminał, żądał by również od ciebie byś im oddał swój zwrot nadpłaty podatku ?.

Ty natomiast, temu swojemu siemranemu kuledze , to możesz jedynie w ramach podziękowania, postawić litr wrednej polskiej ciepłej wódki z przemytu i słoik sfermentowanych ogórków.
I to z pogardą !.
Tyle jest warte to jego udzielenie tobie konta do wpływów z firmowego wynagrodzenia.
A i to cena tej berbelówy, przewyższa kwotę, jaką on mógł ponieść w ramach opłat wewnętrznych.

Jak nadal będzie się pluł, to powiedz mu, niech ci zwróci te odsetki, jakie dostał od bank za twoje pieniądze na jego koncie.

Normalna paranoja z tym problemem.
Normalnie, polaczek Wilk obdziera żywcem ze skóry durnego drugiego polaczka.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok