Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Przeprowadzka 4 os rodzina. - Norwegia

Czytali temat:
Izabelala Xxxxxx (1055 niezalogowanych)
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
WItam
Sytuacja wyglada tak. Mam tesciowa w Drammen i od dluzszego czasu myslimy o przeprowadzce wlasnie w te rejony. Mam 4 os rodzinke to jest ( narzeczona i 2 dzieci w tym jedno 4 miesieczne )Szukam pracy na wlasna reke wysylajac cv do potencjalnych pracodawcow. Jak sie okazalo nie jest tak ze mna zle. Dostalem propozycje rozmow gdy bede na miejscu, a nawet opcje wyjazdu na tydzien do Tonsberg do Res. Esmeralda z zakwaterowaniem jedzeniem i jakimis tam pieniedzmi. Umowa jest taka,że jak sprawdze sie to dostaje legalna prace oraz 165 koron /h. DOdam ze jestem kucharzem z Angielskim komunikatywnym (chodz bez szalu). Aplikowalem tez do Adecco również z pozytywnym skutkiem. Ponadto mam kolegę w Oslo ktory robi w moim zawodzie i jak cos jest sklonny pomóc znalesc prace jesli cos pojdzie nie tak z opcjami wyzej. Dysponujemy pieniedzmi na start w granicach 40 tys zlotych w razie potrzeby.I teraz moje pytanie ,jak widzicie opcje wyjazdu wszyscy naraz ,ewentualnie po sprawdzeniu sie w tONSBERG. Jak szybko moja rodzina jest w stanie do mnie dolączyc. No i moja najwieksza obawa czy z jednej pensji jestem w stanie wyzywic rodzine. Patrzac po norweskich stronkach mieszaknie w Tornsber sa juz nawet po 7/9 tys. Dodam ze chcemy jechac na stale a nie tylko w celach zarobkowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Najpierw przyjedz, popracuj i wtedy decyduj.

Jakos jeszcze nigdy nie slyszalam o tej restauracji cos pozytywnego, juz raczej, ze jak cos sie w Tønsberg dzieje w nocy , to akurat tam (typu bojka, policja, itp).
Wlasciciele tez juz chyba sie kilka razy zmieniali.
Teraz moze faktycznie jest z ta restauracja troche lepiej bo jakos ostatnio ucichlo o takich sprawach.

Restauracja jako tak jet okrzyczana, w dobrym miejscu, wies sprobowac pewnie warto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
Ok wielkie Dzieki .A jak z utrzymaniem sie z jednej pensji? Oczywiscie zawsze jest tesciowa.
no i co myslicie o o pracy dla Adecco.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Fanao napisał:
Ok wielkie Dzieki .A jak z utrzymaniem sie z jednej pensji? Oczywiscie zawsze jest tesciowa.
no i co myslicie o o pracy dla Adecco.

Zawsze lepiej miec prace zalatwiona samemu niz przez posrednika.
Utrzymac sie utrzymasz. W koncu inni tez sobie jakos radza.

www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-..._Eastern_Norway.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
No to nic tylko probowac. Tak tak widzialem wszystko juz sobie sprawdzilem na jej temat nie wyglada tak zle. No i fajnie bo czuje sie mocny w Wloskiej kuchni. A co do bójek policji i wogole to jest tam tez podobno club a to wszystko tłumaczy gdzie club tam -alkohol i awantury Dziki za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
Super o takie info mi wlasnie chodzi. Corka ma 6 lat wiec nie wiem czy juz nie szkola chodz w Polsce zostala odroczona od 1 klasy. Masz racje Polska nie daje perspektyw na lepsze jutro. Chodz zdajemy sobie sprawe ze tam tez na poczatku nie bedzie kolorowo. A co z mieszkaniem czy jest to problematyczne dla kogos z poza norwegi ? Czy ref. od pracodawcy wystarcza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
taka jakas
(pompka)
Nowicjusz
3000 za prad? Lekka przesada wg. mnie... My jako 4 osobowa rodzina placimy max. 1600 (z ogrzewaniem plus ciepla woda) Przedszkole ok. 2600 za dziecko, nie spotkalam sie z dodatkowymi oplatami w przedszkolu (chyba, ze za jedzenie...). 6 latka pojdzie do szkoly, za darmo, tylko plecak trzeba kupic, kapcie, kalosze i stroj p.deszczowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
Tak dokladnie. Chyba nie jest tak zle jakies 63 km. google pokazuje 45 min pociagiem. Oczywiscie w Drammen tez poszukam swoich sił. Mam umowiana rozmowe w Asker e Egonie chyba. Tak ze mam pare rozwiązan nie zamykam sie na jedna opcje. Polecic mnie moze Tesciowa lub jej partner Norweg. Martwi mnie tylko to co napisales wyzej bo wiadomo ze kiedy oszczednosci sie skoncza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Jon Joony
(Fanao)
Wiking
heh Mlody narazie chyba z mam w domu 4 miesiace ma wiec boimy sie oddac gdzie kolwiek. A cora 6 lat konczy w wakacje tylko nie wiem jak sobie poradzi w nowym kraju jak juz w Polsce sa problemy.... Jak sie wasze dzieci tam odnalazly jak jest z szkolnictwem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dzieci poradza sobie lepiej niz ty, zobaczysz.

bodys napisał:
Opłaty dodatkowe w przedszkolu niby nie istnieją,ale.Wymyślili w przedszkolu,że idą na łyżwy.Pomimo tego,że akurat moje dzieci niezbyt chciały,bo jakoś tak mają opór przed nowościami,komplety z kaskami trzeba było kupić.Wymyślili biegi narciarskie,bo akurat sprint w Drammen się odbywał.Trzeba było kupić itd...Leżą teraz nieużywane hehe.Może za rok...Ale wtedy już nowe buty narciarskie hehe itd..Moje chodzą do naturbarnehage,więc może dlatego.Całe dnie spędzają w wigwamach po lasach i na zewnątrz,czy leje,czy sypie czy gwizda...

Dodatkowe wydatki tego typu to standard w norweskich szkolach.
Wiadomosci typu a jutro dzieci przychodza z.. nartami, lyzwami, rowerami, itp., sa na porzadku dziennym.
Na protesty niektorych rodzicow szkola ma tendencje odpowiadac - niech pozycza od rodziny, znajomych, itp, jakby kazdy mial akurat rodzine lub znajomch z dziecmi w odpowiednim wieku.
Ja sama nie raz nie dwa kupowalam sprzet sportowy, ubrania i buty, ktore byly na jeden raz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok