Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

rozliczenie podatkowe z konkubiną - Norwegia

Czytali temat:
daniel xxxxxxxxx MultiNOR Konsultant Redone NIFARES (1269 niezalogowanych)
5 Postów
Jacek Barcikowski
(jacek83b)
Wiking
witam wszystkich

Byłbym bardzo wdzięczny za wiecej informacji na temat rozliczenia podatkowego z konkubiną.Mianowicie jak to wyglada w przypadku gdy konkubina nie pracowala caly rok 2013.
Jaka ulga mi z tego tytułu przysługuje,jezeli wogule mi przysługuje.Czy wogule warto sie za to brac?
czy rozliczac sie osobno gdyz w obecnym roku konkubina zaczęła pracować?Z góry dziekuje za informacje.

Pozdrawiam
Jacek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Mozesz sie rozliczyc - 2 klasa podatkowa- pod warunkiem, ze macie zarejestrowany konkubinat po min. 2 latach wspolnego mieszkania (wyjatek - jesli macie dziecko, to wymog czasowy odpada). To, ze zaczela pracowac w tym roku, to nie ma znaczenia do rozliczenia za 2013.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jacek Barcikowski
(jacek83b)
Wiking
oczywiscie ze mamy zarejestrowany konkubinat.nie wiem za bardzo co to znaczy 2 klasa podatkowa.i ile mi z tego tytułu przysługuje odpisu?moze wiesz cos wiecej na ten temat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Niestety, nie przysluguje Ci 2 klasa podatkowa w przypadku kiedy konkubina nie miala dochodow, lub te dochody byly bardzo niskie. Po mojej pierwszej odpowiedzi pogrzebalam w "prawie" i akurat w kwestii rozliczenia podatku, taka jest roznica pomiedzy konkubinatem, a malzenstwem. Jesli macie wspolne dziecko, to i tak niczego nie zmienia. Oboje partnerzy moga jedynie odpisac sobie odsetki od kredytu pomimo tego, ze dlug w urzedzie skarbowym bedzie figurowal na jedno z nich.

Gdybyscie byli malzenstwem, to moglbys sie rozliczyc w 2 klasie podatkowej, a co za tym idzie Twoja zaliczka na podatek zostalaby obnizona o okolo 13 000 kr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok