Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
Dembi napisał:
Lindemans napisał:
O widzisz Dembi, oto wypowiedzial sie "prawdziwy Polak", a nie durny polaczek i teraz mozesz juz spokojnie sie pakowac i ruszac
Norwegia juz stoi dla Ciebie otworem

To może inaczej jakie kursy warto zrobić jeszcze w Polsce, żeby stać się atrakcyjnym na rynku norweskim?[/quote]

ty gluchy jestes ?
kurs norweskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
Lindemans napisał:
[quote]katarzynajan napisał:
Myśleliśmy o wyjeździe przez agencję.. ale z tym też jest różnie. Jak to wygląda w Norwegii? Czy każda agencja potrąca z wynagrodzenia, czy są też agencje którym za znalezienie pracownika płaci pracodawca? ( jak np niektóre agencje w Niemczech) i nie działają na zasadzie tzw "wypożyczania pracownika" pracodawcy?

Agencja placi co najmniej najnizsza stawke w danej branzy, a swoje odbija od tego, komu wypozycza pracownikow.[/quote)

Dzięki tak właśnie myślałam.. A umowy dają na czas nieokreślony? Gdzie szukać listy takich agencji? Podejrzewam, że przy tej ilości Polaków w Norwegii jest też dużo polskich agencji. Próbować lepiej przez polskie czy norweskie? Mówimy już trochę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
Dembi napisał:
Czasami nie da się przejść obok. Akurat Ty piszesz normalnie za co dziękuje, ale nie rozumiem osób, które w wątku udzielają się, żeby dowalić czy kogoś zniechęcić? Jeżeli jest to poparte dobrymi intencjami to oki, ale niech będę ku temu jakieś konkretne argumenty. Bo pisanie, że bez znajomości języka nie ma co jechać mogę zrozumieć, ale proszę o argument. Przecież masa ludzi jedzie przez różnego rodzaju agencje i nie wraca, a zostaje, więc możliwe to jest. Ja chętnie bym poznał takie agencje, które się tym zajmują i ludzi wysyłają, może ktoś z forum, akurat w ostatnim czasie w ten sposób wyjechał. Nie proszę nikogo żeby mi napisał pakuj się i przyjeżdżaj jest super fajnie zarabia się miliony za sam przyjazd, ale fajnie byłoby usłyszeć jak przeżyć najtaniej na początku, czyli gdzie szukać mieszkania, jakie branże w tej chwili są pod względem chociażby jeżyka najbardziej przyjazne, dla obcokrajowców, jaki region norwegii itd. Przecież od nikogo nie wymagam, żeby mi napisał przyjedź do nas będziemy Cię nocować i żywić dopóki nic nie znajdziesz.

Po prostu irytujące jest jak gość który napisał 8000 postów zachowuje się jak Pan i władca.

Koles!!! to praca przez agencje ??? czy wyjazd w ciemno, jak w tytule???

Skoro wiesz ze ang wystarcza? to o co chodzi?

Ja moge tylko potwierdzic. NIC Nie wiesz , nie masz pojecia o sytuacji i zaczynasz cwaniakowac.

Forumowi wyjadacze chca Cie ostrzec przed konsekwencjami!!!

Tak czy inaczej polak polakowi wilkiem bo np nie pomoze w podrozy powrotnej do kraju rodakowi ktory sie wybral w podroz zycia do Norwegii z plecaczkiem i 10000 zl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
katarzynajan napisał:
[quote]Lindemans napisał:
Myśleliśmy o wyjeździe przez agencję.. ale z tym też jest różnie. Jak to wygląda w Norwegii? Czy każda agencja potrąca z wynagrodzenia, czy są też agencje którym za znalezienie pracownika płaci pracodawca? ( jak np niektóre agencje w Niemczech) i nie działają na zasadzie tzw "wypożyczania pracownika" pracodawcy?

Agencja placi co najmniej najnizsza stawke w danej branzy, a swoje odbija od tego, komu wypozycza pracownikow.[/quote)

Dzięki tak właśnie myślałam.. A umowy dają na czas nieokreślony? Gdzie szukać listy takich agencji? Podejrzewam, że przy tej ilości Polaków w Norwegii jest też dużo polskich agencji. Próbować lepiej przez polskie czy norweskie? Mówimy już trochę [/quote]

Jesssssuuu Jak wy chcecie sobie dac rade za granica, znalezc prace, jak wy, korzystajac z dobrodziejstwa internetu, agencji pracy nie potraficie wyszukac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Rafał Dembi
(Dembi)
Wiking
Lindemans napisał:
katarzynajan napisał:

Dzięki tak właśnie myślałam.. A umowy dają na czas nieokreślony? Gdzie szukać listy takich agencji? Podejrzewam, że przy tej ilości Polaków w Norwegii jest też dużo polskich agencji. Próbować lepiej przez polskie czy norweskie? Mówimy już trochę [/quote]

Jesssssuuu Jak wy chcecie sobie dac rade za granica, znalezc prace, jak wy, korzystajac z dobrodziejstwa internetu, agencji pracy nie potraficie wyszukac

Znalezienie agencji pracy nie jest problemem, ale jakoś łatwiej korzystać z takiej, która "Tobie" czy komuś innemu pomogła w wyjeździe i możesz napisać, że wszystko było ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
Lindemans napisał:
katarzynajan napisał:

Jasne, że potrafimy ale zależy mi na ZAUFANYCH agencjach czyli takich z którymi ktoś miał już jakiś kontakt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
imagine8 napisał:
katarzynajan napisał:
Też zamierzamy jechać w ciemno
Aga.. wspomniałaś o depozycie.. jak to działa? Mamy odłożone pieniądze na wyjazd, ale nie bardzo chciałabym po wymianie na NOK wozić to wszystko cały czas przy sobie a konta w banku raczej nikt mi nie założy bez adresu

Też nas to interesuje. I co z tym numerkiem personalnym, bo domyślam się, że to taki nasz PESEL....jak go zdobyć?

???????heee? koles obiezyswiat taki cwany a tu zonk z numerem personalnym ?? Ja pier...

Strach sie bac!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
imagine8 napisał:
znamy te polsko-emigranckie klimaty z Greenpointu,
a klimat tak bardziej od Driggs, Norman, czy Bedford ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Jan Chmiel
(imagine8)
Wiking
Od Margines Blvd
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
Robi się cieplej ale noce nadal na minusie więc w samochodzie robi się zimno
co do agencji - ze znalezieniem nie jest problem otóż najeżdżasz kursorem który widzisz na monitorze na słówko praca i po dosłownie sekundzie pojawia się odnośnik który warto kliknąć i po problemie, co do pracy przez same agencje to sobie poczytasz a najlepiej zadzwoń do siedziby takiej agencji w Norwegii i będziesz wiedział jeden z drugim na czym stoicie (na chwilę obecną),
zanim się już zapakujecie do samochodu wejdź sobie na stronę finn.no, nav.no poczytaj jak wyglądają ogłoszenia o prace i czy wymagania które stawia - daj Wam Boże - przyszły pracodawca nie są dla Was za duże
depozyt - dwa lub trzy miesiące czynszu za mieszkanie (na finn.no również ogarniesz temat z mieszkaniem)

tak zaspokajając moją ciekawość daj znać jak poszło
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok