Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
tacy tzn jacy???mozesz stosowac mniej ogolnikow?
chemik w swojej wypowiedzi chcial,zeby ukierunkowac go,gdzie ma szukac pracy(pomijajac juz te historie calej jego rodziny)i pewnie doczeka sie odpowiedzi tak jak kazdy,ktory takie pytanie zadaje...
jestem juz jakas chwile na tym forum i naprawde trudno jest mi zrozumiec o co Tobie w tym akurat temacie dokladnie chodzi?

a tak na marginesie,skoro juz tu jestes i poczytujesz,to moze zamiast zarzucac brak checi innym,sam bys zaswiecil przykladem i sie jakos wykazal w tym temacie?
czy tylko gadac potrafisz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
Tema,w jakim temacie mam sie wykazac?Ja doszedlem do tego co mam w tej chwili sam,wlasna praca i wiedza.Nikomu tego nie zawdzieczam.Do nikogo z prosba nie wychylalem sie.Zycze tylko czlowiekowi powodzenia i zeby liczyl tylko sam na siebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
mir_rum napisał:
Sluchaj kolego,nie licz na zadna pomoc od rodakow zyjacych tu w norwegii.Licz na siebie.Tutaj polak utopi kazdego polaka,ktory moze lub ma lepiej niz on.Ja zyje tutaj juz siedem lat i nie chce miec z rodakami nic wspolnego,Taka jest nasza nacja.Jest zla i wredna.Masz dobry fach r rekach,dobry zawod na ten rynek pracy,szukaj w internecie bior i adresow, napewno cos znzjdziesz dla siebie.Zycze powodzenia.
tak na wszelki wypadek,jakbys zapomnial co napisales......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
wlasnie tak napisalem,zeby nie bylo sytuacji,ze jakis"polak"bedzie na nim zerowal.Tak jak robi to wielu tu w norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
mir_rum napisał:
Tema,w jakim temacie mam sie wykazac?Ja doszedlem do tego co mam w tej chwili sam,wlasna praca i wiedza.Nikomu tego nie zawdzieczam.Do nikogo z prosba nie wychylalem sie.Zycze tylko czlowiekowi powodzenia i zeby liczyl tylko sam na siebie.

No właśnie. Skoro jesteś już tutaj taki kawał czasu to możesz przecież zaoferować pomoc np. w tłumaczeniu ogłoszeń czy urzędowych tekstów z Norweskiego na polski.
Możesz poszukać tychże ogłoszeń lub tanich mieszkań.
Nie jest wcale napisane że musisz kogoś od razu do mieszkania przyjmować.

Chyba że nie chcesz pomóc bo jako Polak uważasz że skoro Ty się męczyłeś przez tyle lat to inni nie mogą mieć lepiej?

Taaa, licz sam na siebie i głowy nie zawracaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Mirek Mirek
(enter111)
Wiking
Widzę że to nie jest taka prosta sprawa emigrować jak mi się wydawało i co mówili znajomi ale nie poddam się tak łatwo będę próbował. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
enter111 napisał:
Widzę że to nie jest taka prosta sprawa emigrować jak mi się wydawało i co mówili znajomi ale nie poddam się tak łatwo będę próbował. Pozdrawiam

Jeżeli masz możliwość to ucz się języka Norweskiego, jest trudny ale się opłaca
Na początek spróbuj z jakimś pośrednikiem (Adecco przykładowo)
Mają sporo ofert i pomagają z formalnościami.
Pozdrawiam i powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
mir_rum w 100% podzielam twoje zdanie i za to nienawidzi mnie większość użytkowników tego forum. Tak jak ty nie utrzymuję żadnych kontaktów z Polakami i bardzo dobrze na tym wychodzę. Udzielam się na forum ponieważ mimo wszystko czuję się Polakiem i chcę wiedzieć jak mają się rodacy w tym kraju, bym mógł się odnieść do plotek i stereotypów słyszanych od Norwegów. Jeśli tylko potrafię staram się pomóc i dzielić się wiedzą na temat jak być szczęśliwym w Norwegii. Niestety jak napisałeś polska mentalność to zawiść, złośliwość i przerost ego: nikt nie ma prawa wiedzieć lepiej niż ja i nikt nie ma prawa zarabiać więcej niż ja. największym wrogiem Polaka w Norwegii jest inny Polak. Jeśli pojawią się głosy rozsądku to zostaną zaszczekane przez frustratów, bo przecież my Polacy, naród wyzyskiwany i ciemiężony musimy się trzymać razem, solidarnie!

A do autora wątku: Poszukaj pracy NAJPIERW zanim przyjedziesz z caym dobytkiem. Nie licz że Polak w Norwegii poprowadzi cię za rączkę tylko dlatego że jest Polakiem. W Polsce też musiałbyś sam przeglądać oferty pracy, dzwonić, szukać.. Pomijam fakt że tutaj niejeden Polak chętnie pomógł by ci tej pracy NIE DOSTAĆ.

Poszukaj dużych firm które operują w branży np Aker Solutions itp. Znajdź adres do korespondencji i wyślij podanie z CV.
Poszukaj na NAV, Finn.no, jobbzone, oilcariers, jobbdirekte, adecco, manpower. Szukaj słów kluczowych (sveiser, stål, konstruksjon, bygg).
Osobiście mogę ci zaproponować pomoc w zrozumieniu lub tłumaczeniu tekstów, umów, ogłoszeń. Napisz sobie CV i podanie, mogę ci go poprawić przetłumaczyć na Norweski. Wal na priva.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok